Felhívjuk figyelmét, hogy 2018. május 25-én közzétettük Adatkezelési tájékoztatónk (Felhasználói és revíziós irányelveink) frissített verzióját. Kérjük, olvassa el ezeket figyelmesen, és csak ezt követően, ha azokkal egyet is ért, kezdje meg webes felületünk használatát! A jelzett dokumentum terjedelmes, számoljon nagyobb időráfordítással. Továbbá tájékoztatjuk, hogy weboldalunk működése érdekében cookie-kat használ.
Garancia

Kezdje el begépelni a gyümölcsfa nevét, majd válasszon a betöltődő listából!

Kosár icon

Kosár tartalma

Regisztráció nélkül is vásárolhat

Webáruház Gyümölcsfa csemeték Körte

Bosc kobak körte

Körte (Pyrus communis)

%
termek10/bosc-kobak-korte-10-125345189-1200.jpg / Bosc kobak körte termek10/bosc-kobak-korte-10-1575541883-1200.jpg / Bosc kobak körte termek10/bosc-kobak-korte-10-1678535756-1200.jpg / Bosc kobak körte

Bosc kobak körte

Körte (Pyrus communis)

Fajta: Bosc kobak körte
Faj: Körte (Pyrus communis)
Termékenyülés: részben öntermékeny
Porzói: feltöltés alatt...
Külső színe: barna
Íz: édes
szabadgyökeres oltvány
Alany:
Szállítási méret: 120 cm felett
Szállítás: ültetési időben
Most is rendelhető! Most is rendelhető!

Ára: 2 940 Ft


Megrendelt
mennyiség:
konténeres oltvány
Alany:
Szállítási méret: 120 cm felett
Szállítás: egész évben
Most is rendelhető! Most is rendelhető!

Ára: 5 190 Ft


Megrendelt
mennyiség:


Jan.
Febr.
Márc.
Ápr.
Máj.
Jún.
Júl.
Aug.
Szept.
Okt.
Nov.
Dec.
Ültetés
Virágzás
Szedésérettség
Gyümölcsérés
Napos helyre ültetendő
Vízigényes
Ősi-, történelmi fajta
Hosszan elálló fajta
Önmeddő, porzó szükséges mellé
Szélvédett helyre ültetendő
Érzékeny a téli hidegre

Általános ismertető, kifejlett növény méretei

 A bosch kobak körte az egész világon ismert, hazánkban a legnagyobb mennyiségben termesztett fajta. Szeptember végétől már szedhető és fagymentes helyen tárolva egész január végéig élvezhető az édes zamatú körte ize. Gyümölcse középnagy-nagy kb. 60-70cm, színe barna az érettebb darabok sárgás színt vesznek fel. Az érett gyümölcs húsa fehér, olvadó, bő levű, enyhén kövecskés. Alakját tekintve kobak vagy hosszas körtealakú, kelyhe felé mindig hasas. Bőre finom, vékony, nem annyira érdes, mint inkább száraz tapintatú, először világos zöld majd, az érés előrehaladtával  sápadt sárga; napos oldalán is csak kissé élénkebb sárga színt vesz fel. Kiválóan szállítható és jól eltartható fajta. 

Társnevei

Sándor cár körte, Alexander körte, Alexander Lukas, Rozsdás körte, Kormos körte

Érési ideje

Szeptember végétől december végéig.

Ellenállóság

Ellenálló fajta.

Származása, története, történelme

Származása bizonytalan, de valószínűleg a XVIII. szd. elején keletkezett belga körtefajta. Franciaországból, Apremont nevű mezővárosból (Felsö-Saone megye) származik. Először Apremonti vajonc néven dokumentálták; később a jeles természetbúvár és gyümölcsész; Bosc nevéről Bosc kobakjának keresztelték el.

Termőképessége

Rendszeresen és bőven terem.

Termékenyülése, porzói

Részben öntermékeny. Porzófajtái: Clapp kedveltje, Serres Olivér, Vilmos körte és a Kieffer körte.

A Bosc kobak általában nem igényel porzót, csak ültetvényben. Termése inkább a metszési müdtól függ, mivel szinte csak a hosszúvesszőkön terem, (kivéve a baki bosc) azaz a vízszintes vagy ahhoz közel álló vesszőket nem szabad visszavágni.

Gyümölcse

Középnagy-nagy, 60-72 mm átmérőjű (180-280g), alakja megnyúlt körte, a szár felé elkeskenyedő (kobak alakú), átmérője hosszának kétharmadát teszi ki. Színe jóformán teljes egészében barnás parásodással borított, tapintata száraz, érdes. Kocsánya  barna, fás, többnyire hajlott, csészéje nyitott, sekély, szűk mélyedésben.

Tárolhatósága

Tárolás folyamán a hűtőtároló légter relatív páratartalma 90-95%-os kell, hogy legyen. A nagyobb páratartalmat a hosszú, megnyúlt gyümölcsű fajták, mint például a Bosc kobak, de pl. a Fétel apát és Conference is rendkívül igénylik, mert szárazabb levegőben a gyümölcsök elkeskenyedő része hamarabb fonnyad, és rontja a küllemet. A parásodott gyümölcsök, mint például a Hardy vajkörte, a Nemes Krasszán, szintén nagyobb páratartalmat igényelnek. A páratartalom csökkenésére azok a fajták a legérzékenyebbek, amelyeknek nyakas gyümölcsei parásodásra is hajlamosak. Ezeknél nehezen képzelhető el igen tartós tárolás jelentős apadási veszteség nélkül.

Gazdasági értéke, felhasználása

Legnagyobb mértékben szaporított nagyüzemi fajta. Az őszi idényben aligha van versenyytársa. A körteszaporításban 40 %-os hányada már nem növelhető, de legjobb klónjainak szelektálásával értéke és jelentősége még növekedhet.

Hajtásrendszere

Levele tojásdad, sötétzöld, ép szélű, gyakran csónakos, pálhája kicsi, keskeny. Vesszei pirosasbarnák, zöldesbarnák.Koronája gyönge növésű és ritka, görbén növő ágakkal.

Termőhely-, talaj igénye

Igénytelen, alkalmazkodóképes körtefajta, inkább a hűvös termőhelyeket kedveli. Téli fagyokra nem érzékeny. Talajban nem válogat, gyümölcsei a szelet jól állják. Gombás betegségekre fogékonyabb. Vadalanyra való, birsen csak közbeoltással nevelhető. 

Művelés módja

Vadalanyon nevelhető, birsen csak közbeoltással, ily módon törpefának való.

Gondozási útmutató
Általános tudnivalók

Annak érdekében, hogy az ön által kiválasztott gyümölcsfa optimális terméssel örvendeztesse meg, és megfeleljen elvárásainak, fontos a megfelelő fajta kiválasztása, ugyanis az adott gyümölcsfa-fajta környezeti- és termőhely igényét is figyelembe kell venni. A kiválasztott fajta számára megfelelő termőhely-, klíma-, és a szakszerű gondozás szükséges. A helyi viszonyok között a már bizonyított fajták adják a legnagyobb garanciát a kielégítő terméshez.

A füves területen lévő gyümölcsfák alatt tiszta területet kell hagyni, ami télen szalmás istállótrágyával vagy avarréteggel szórhat be vigyázva arra, hogy a trágya közvetlenül ne érintkezhessen a fatörzzsel, gyökérzettel.

Az ön által megrendelt szabadgyökeres gyümölcsfa gyökércsomagoltan érkezik. A csomagolás teljes eltávolítását követően különösen tavaszi ültetésnél legalább 24 órára állítsa vízbe a fát egy edényben (vödör) úgy, hogy a víz a gyökérzetet teljesen ellepje.

Ültetés ideje

Október közepétől március végéig fagymentes időszakban,

Ültetési távolság

Az ültetési távolságot alanytól függően érdemes meghatározni. Vadalanyon lévő fajták általában terebélyesek és magasságul is elérheti a 15m-t. Itt ajánlatos a 10m-es tőtávolságot tartani, a sortávolság 6m, eltolt ültetési rendben. A törpésítő alanyoknál, mint pl. birs, galagonya, és M-alanyoknál kisebb távolságokat is hagyhatunk.

Kiskertekben érdemes odafigyelni arra is, hogy a telekhatártól milyen távolságra kerülnek elültetésre a kiválasztott növények.

A kis fákat (pl. őszibarack) 3 méterre, a közepes törzsű alma, kajszi, körte, szilva, stb. fákat négy méterrel a telekhatártól kell ültetni.

Ültetés módja

A megvásárolt gyümölcsfa gyökereinek végéből szükséges 1-2 cm-t levágni, és a sérült részeket eltávolítani  majd  - különösen  tavaszi ültetéskor -  24-48 órára vízbe áztatni.

Az ültető gödör  mérete: min. 60x60x60 cm, de nem túlzás 100x100x100cm sem, ugyanis  gyümölcsfa életében ez az egyetlen alaklom amikor tápanyagot tudunk juttatni agyökérzet alá. Ezt követően erre nincs lehetőség. Az aljára kerüljön a feltalaj föllazítva és összekeverve trágyával, mely lehet szerves trágya (min. 3-4 éves) marhatrágya illetve marhatrágya pellet. Az eredeti marhatrágya hosszabb időn keresztül biztosít tápanyagellátást a gyümölcsfának viszont felelhetőek benne károsító lárvák és baktériumok is. A trágya pellet ehhez képest már egy szinte sterilizált ám mégis természetes tápanyagpótlási módeszrt biztosít viszont lebomlási ideje sokkal gyosabb ezért kevesebb időn át tud tápanyagot biztosítani a gyökérzet számára.

Ezután 5 cm föld következik (mivel a gyökérzet közvetlenül nem érintkezhet a trágyával) majd, a gyümölcsfa gyökere.

 Az ültetés mélysége: a legfelső gyökérre 6-8 cm föld kerüljön, de ügyeljünk arra, hogy az oltás/ szemzés forranya nem kerülhet föld alá, mivel abban az esetben fenáll annak a veszélye, hogy a nemes úgymond lelép az alanyról, azaz legyökeresedik. Ez az adott gyümölcsfa gyors kipusztulását okozza.

Az ültetési mélységet ezért egészen pontosan meg kell határozni, aminek legegyszerűbb módszere  ha egy egyenes lécet átfektetünk a gödör felett és ehhez állítjuk be az oltási hegg magasságát, hogy az a föld felszíne fölé essen. Ilyenkor megemelve a facsemetét a földdel kevert trágyaréteg és a gyökérzet közé még be tudjuk lapátolni a megfelelő mennyiségű földet.

 Ősszel ültetett gyümölcsfa gyökere körül a földet taposással kell tömöríteni, öntözni nem szükséges. A téli csapadék ellátja a gyökeret kellő nedvességgel és a talaj tömörödése is megtörténik. Őszi ültetés esetén az oltvány tövét kupacolni (földdel feltölteni) kell.

 

 A tavaszi ültetés annyiban különbözik az őszitől, hogy ekkor a taposás helyett bő vízzel kell tömöríteni a talajt a gyökerek között. Ilyenkor a legnagyobb veszély a szárazság, ezért mulccsal tanácsos betakarni.

Öntözés

Őszi ültetésnél nem szükséges, viszont tavasszal bő vízzel kell tömöríteni a talajt a gyökerek között.

Metszés

A metszést nagyon igényli viszont őszi ültetésnél semmiképp nem szabad metszeni az elültetett facsemetéket (majd csak tavasszal), mert ilyenkor a metszési felületen bejutási pontot biztosítunk a kártevők számára illetve elfagyhat-, kiszáradhat a hajtás.

A tavaszi metszés a kívánt korona tipusnak megfelelően kell, hogy történjen amely függ az alanytól és a gyümölcsfa fajtájától is. Az első 3 évben a csemetefák esetében koronaalakítás történik.

Elterjedt koronaformák pl. őszibaracknál a katlan, sárgabaracknál a váza korona, de alma és körte fánál kialakíthatunk karcsúorsó vagy ágemeletes koronaszerkezetet is.  Részletes leírást a metszési útmutatóban talál melyet szakanyagainkban talál.

 

 

Vadhajtások

Előfordul, hogy a gyökérzetből vagy az alanyból a törzsön (az oltás/szemzés alatti részen) vadhajtások törnek elő. Ezeket minden esetben el kell távolítani. A vadhajtások nem keverendőek össze a vízhajtásokkal. A vízhajtások a fa nemes részén törnek elő és ezek 2-3 rügyre való visszametszéssel termőre fordíthatóak. A nem kívánatos helyeken el kell távolítani azokat.

Tápanyagpótlás

Ültetéskor a vegyszermentes kertészkedés miatt érdemes EM-bio trágyával beleocsolni az ültetőgödröt.

Téli védelem

A téli fagyokra nem érzékeny.vissza

Mások ezeket vásárolták

Bódi szilva

Bódi szilva

Szilva (Prunus domestica)

szabadgyökeres oltvány

Ára: 3 690,- Ft

Autumn bliss málna (folytontermő)

Autumn bliss málna (folytontermő)

Málna (Rubus idaeus)

szabadgyökeres

Ára: 590,- Ft

Nyári piros kálvil

Nyári piros kálvil

Alma (Malus domestica)

szabadgyökeres oltvány
termő korú fa (konténeres)

Ára: 2 540,- Ft

Értékelés

Hogyan értékelné Ön ezt a terméket az alábbi szempontok alapján?

Megnevezés: Nyári piros kálvil

Ár
Érték
Minőség

Jelmagyarázat

Napos helyre ültetendő Napos helyre ültetendő
Félárnyékos helyre ültetendő Félárnyékos helyre ültetendő
Árnyékos helyre ültetendő Árnyékos helyre ültetendő
Vízigényes Vízigényes
Szárazságtűrő Szárazságtűrő
Téli védelem szükséges Téli védelem szükséges
Ősi-, történelmi fajta Ősi-, történelmi fajta
Befőzésre kiváló Befőzésre kiváló
Hosszan elálló fajta Hosszan elálló fajta
Gyorsan romlik Gyorsan romlik
Szép, piaci gyülöcs Szép, piaci gyülöcs
Aszalásra kiváló Aszalásra kiváló
Rendkívül ízletes Rendkívül ízletes
Önmeddő, porzó szükséges mellé Önmeddő, porzó szükséges mellé
Borízű Borízű
Szélvédett helyre ültetendő Szélvédett helyre ültetendő
Érzékeny a téli hidegre Érzékeny a téli hidegre
Rezisztens / ellenálló fajta Rezisztens / ellenálló fajta
Korunkbeli fajta Korunkbeli fajta
Új nemesítés Új nemesítés
A gyümölcsfa oltás tízparancsolata

Gyümölcsészeti tanumány, most ajándékba!