Garancia

Kezdje el begépelni a gyümölcsfa nevét, majd válasszon a betöltődő listából!

Kosár tartalma

Regisztráció nélkül is vásárolhat

Télen is ültethet gyümölcsfát!

Ültetni nem csak ősszel és tavasszal lehet

január
12.
2. hét
Télen is ültethet gyümölcsfát!
Dec.
Jan.
Febr.

Télen is ültethet gyümölcsfát!

Ültetni nem csak ősszel és tavasszal lehet

Talán csak kevesen tudják, de szabadgyökeres gyümölcsfát télen is lehet ültetni. Igaz ugyan, hogy a köztudatban az ültetés tekintetében (szabadgyökeres oltványok esetén) tavasszal a márciusi időszak-, illetve ősszel október közepétől a fagyok beálltáig lévő időszak szerepel, de még akár Télen, januárban és februárban is ültethetőek gyümölcsfák, ha a levegő hőmérséklete eléri a +3 - +5 °C -ot és a talaj nincs mélyen átfagyva. Tehát ily módon az ültetési időszak október közepétől egészen március közepéig-végéig-, de, ha később indul a tavasz és a rügyek még nincsenek kipattanva, akkor akár még április első hetéig is eltarthat. A téli ültetés alkalmával nem jelet akadályt még a talajt borító hó sem, ha 4-5 cm-rt leásva már művelhető, azaz nem fagyott a talaj. Az éjszakai, illetve a hajnali fagyok sem okozhatnak gondot, hiszem maga az ültetési folyamat jó eséllyel nappal történik (+3 - +5 °C -ban). Tehát, ha ezek a feltételek teljesülnek, teljes biztonsággal ültethető mind a szabadgyökeres, mind pedig a konténeres gyümölcsfa és minden fás szárú bogyós gyümölcstermő.

Optimális a szabadgyökeres gyümölcsfát őszi/téli időszakban ültetni (vagy az őszhöz minél közelebb, mint a tavaszhoz), a biztonságosabb megeredés érdekében, mert az enyhe, téli napokon a gyökereken keletkezett sebek még a tavaszi időszak előtt kalluszosodnak és az új gyökerek kialakulása megkezdődik, melyek tavaszra már készen is állnak és nem akkor kezdenek még csak kialakulni. Illetve így nincsenek kitéve a gyümölcsfák olyan nagy mértékben az ún. ültetési stressznek.

Őszi/téli ültetéskor a gyökérzet körül a földet taposással kell tömöríteni, öntözni nem szükséges, mert a téli csapadék kellő nedvességet biztosít, és a talaj tömörödése is megtörténik.

Tavaszi ültetésnél a talajt a gyökérzet között taposás helyett bőséges öntözéssel kell tömöríteni. Ebben a tavaszi időszakban a kiszáradás is gondot okozhat, ezért ajánljuk a mulccsal való takarást.

Metszeni kötelező!!!

Az új ültetésű gyömölcsfákat legkésőbb (javasoltan) tavasszal, de még rügypattanás előtt mindenképp kötelező metszeni! 

A gyökerek tekintetében először az esetlegesen sérült, hasadt részeket kell eltávolítani, majd az egészséges gyökerek végéből 1-2 cm-t szükséges eltávolítani, hogy friss (fehér) metszlapot kapjon. A gyökerek metszése még nem is olyannyira fontos, mint a koronáé, és amíg a gyökerek metszésének elmaradása nem jelent oly súlyos problémát, mintha a korona metszése marad el.

A koronát mindenképp vissza kell metszeni! Ha koronás fáról van szó, ez azt jelenti, hogy a korona felét, de leginkább annak 2/3-át el kell távolítani. Ezzel csökkentő a majdani párologtató felületet (a leveleken keresztül), vagyis így megakadályozható, hogy a fa kiszáradjon az öntözés ellenére, ugyanis a kitermelés és az ültetés során lecsökkent gyökérfelület, csökkentett lombfelületet tud csak ellátni vízzel és tápanyaggal.
Kérjük, segítse munkánkat egy megosztással!

Rólunk mondták

Pénteken megkaptam a töletek rendelt gyümölcsfákat. Nagyon meg vagyok elégedve. A fák is szépek és a csomagolás is tökéletes.Sok kertészettöl rendeltem eddig, de ezek útán csak töletek rendelek. A webes felületetek is nagyon szuper. Február közepére biztos rendelek még. Csak gratulálni tudok a munkátokhoz. Sziasztok!


Bátai János

vásárló

Magyarország

idézőjel
Bátai János - vásárló / Magyarország

Tisztelt Tünderkertek,
hagy gratuláljak a weboldalukhoz, frissítően sok és jól érthető információ van rajta, abszolút fölfelé lóg ki a mezőnyből. Csemegeszőlőt szeretnék telepíteni, érési sorrendben különböző fajtákat, az erre vonatkozó információk azonban nagyon hézagosak itthon, ahogy látom, az Önök táblázatos megjelenítése viszont messze a legjobb, amit Magyarországon találtam...


Debreczy Zoltán - vásárló / Magyarország

Debreczy Zoltán

vásárló

Magyarország

idézőjel

További kínálatunkból

A gyümölcsfaoltás tízparancsolata

Gyümölcsészeti tanumány, az első 10 oldal most ajándékba!

Felhívjuk figyelmét, hogy 2022.04.06-i dátummal közzétettük Adatkezelési tájékoztatónk (Felhasználói és revíziós irányelveink) frissített verzióját. Kérjük, olvassa el ezeket figyelmesen, és csak ezt követően, ha azokkal egyet is ért, kezdje meg webes felületünk használatát! A jelzett dokumentum terjedelmes, számoljon nagyobb időráfordítással. Továbbá tájékoztatjuk, hogy weboldalunk működése érdekében cookie-kat használ.