Garancia

Kezdje el begépelni a gyümölcsfa nevét, majd válasszon a betöltődő listából!

Kosár tartalma

Regisztráció nélkül is vásárolhat

Rózsák


Bizton állíthatjuk, hogy a rózsák a virágoskertek királynőjének számítanak, és szinte kötelező kellékei minden házikertnek. Jól illeszkednek a klasszikus- és a modern-, a nagy- és a kisméretű kertek képébe egyaránt. A hazai klímán nemesített magyar rózsák igen erősek, rendkívül jól alkalmazkodnak a szélsőséges időjárási viszonyainkhoz. Ezek a rózsák azon felül, hogy gyönyörűek, kevés gondozást igényelnek. A legtöbbjük szinte egész nyáron virágzik és évről évre szebb és szebb lesz.  Gyorsan nőnek és sokféle formában, színben és illatban pompáznak. A futó fajták között vannak olyanok, amelyekkel falak, vagy  pergolák díszíthetők, a hagyományos rózsabokrok kerti utak mentén és ágyásban is elképesztően szépek, vágott virágnak is kiválóak. Válasszon bizalommal kínálatunkból és ültessen ön is meseszép rózsákat kertjébe!

Általános tudnivalók

A rózsák elhelyezése a kertben

A rózsa szintén egy elengedhetetlen „kelléke” a házikerteknek. A kerti virágok közül a legnagyobb rajongótábora világszerte a rózsának van. Színei igen változatosak, a kék kivételével a színskála valamennyi árnyalatában pompáznak. Virágainak alakja is utolérhetetlen. Nagyságát tekintve a játékos kis miniatűr virágoktól a méltóságteljes dália-nagyságáig terjed. Alakgazdagságuk egyedülálló. Sok rózsa egészen a fagyokig virít, az egyszervirágzók pedig piros csipkebogyó tömegükkel, lombjuk változatos színeződésével válnak a házikertek, parkok, közterületek díszévé. Ma már minden célra léteznek megfelelő rózsafajták. A rózsák alkalmazási területe szinte korlátlan. Ültethetők tömegesen, vagy szoliterként is. Alkalmasak virágágyak beültetésére, falak és pergolák befuttatására, sziklakertek változatosságának fokozására, de virágos sövénynek is kialakíthatók belőle. Felhasználásukat tekintve vágott virágként a lakás díszítésére, vagy egyes ünnepélyekre is kitűnően alkalmasak.

Kiültetésre más módon alkalmazzák házikertekben, mint parkokban. Az ültetés helyének megválasztásánál azonban néhány közös szempontra figyelmet kell fordítani. A rózsának nyáron legalább hat órányi - lehetőleg délelőtti - napsütésre szükségük van a zavartalan életműködéséhez. A délutáni árnyék nyári időben kedvező, mert a virágok így szintartóbbak lesznek. A fák és cserjék közvetlen szomszédságába ne telepítsen rózsaágyat, mivel a fák gyökerei elszívják a táplálékot és a nedvességet tőlük, továbbá a fák és cserjék gondozása alkalmával kárt tehet a rózsákban. (Pl. a fákról lecsepegő permetlé perzselést okozhat.)

A rózsaágyak nem szabad, hogy 140-150 cm-nél szélesebbek legyenek, mert ennél szélesebb ágyásoknál a rózsa kezelése nehézkes, mivel az ápolási munkáknál így kénytelen az ember a tövek közé bemenni, és ekkor könnyen letörhetők a zsenge hajtások vagy a bimbók, ráadásul a föld is letaposódik. Az ennél keskenyebb virágágyat viszont nem lehet gazdaságosan kihasználni. Kevesebb sort lehet beültetni, ami nem adja meg a kívánt hatást.

Több ágyás kialakításánál azokat gyepszalaggal érdemes elválasztani egymástól, ami igencsak tetszetős látványt is nyújt. Az ágyások szintjét érdemes úgy kialakítani, hogy mindig néhány centiméterrel a gyepszint alá kerüljön, mert így a lehulló csapadék az ágyások földjébe szívódik be és nem folyik el a környező gyepen.

A rózsák alapvetően három nagy csoportba sorolhatók:

  • Teahibrid rózsák
  • Floribunda rózsák
  • Polyantha rózsák


Teahibrid rózsák

A teahibridek a legnépszerűbb rózsák a világon. A hibrid teák mindazon az erényekkel rendelkeznek, amelyeket csak kereshet az ember egy virágban, nevezetesen a szépség, az illat és a könnyű kezelhetőség. A tearózsák általában csak egy virágot hoznak minden szár végén, nem pedig virágfürtöket, és inkább nyitott, mint bokros formájuk van. Minden teahibrid rózsa ismétlődően virágzik a vegetációs időszakban. Virágai több mint 60 szirmomból állnak, és akár 3-8 cm átmérőjűek is lehetnek. A hibrid teák jellegzetessége a hosszú, hegyes bimbók, amelyek lassan nyílnak ki. A növények gyorsan növekednek, és a fajtától és a termesztési körülményektől függően mindössze három-négy éven belül érik el kifejlett méretüket, (0,9-2,4 m). A hibrid teákat szinte minden színben termesztették, kivéve a kéket, és számos rendkívüli kétszínű közül is lehet választani.


Floribunda rózsák

A Floribunda rózsák strapabíró hibridek, amelyek a teahibridek poliantával való keresztezéséből származnak. A floribundák legnagyobb része a teahibridekre is jellemzően kellemes illatúak. Ha megkeresi a Floribunda szót a szótárban, ehhez hasonlót talál: új latin, a floribundus nőneve – szabadon virágzik. Ahogy a neve is sugallja, a floribunda rózsa olyan, mint egy gyönyörű virágokat gyártó, leállni soha nem tudó gép. Nagyon szeret virágcsomókban, bugákban virágozni, miközben több virága is egyszerre nyílik. Ezek a csodálatos rózsabokrok olyan virágokat hoznak, amelyek nagyon hasonlítanak a teahibridekhez. Formájuk lapos vagy csésze alakú.

A floribunda rózsabokrok tipikusan alacsonyabb és bokros formájuk miatt nagyszerűen alkalmasak látványkertek kialakítására. A Floribunda rózsabokrok általában könnyebben gondozhatók a többi fajtáknál, és nagyon strapabíróak. A floribunda nagyrészt azért nagyon népszerű, mert folyamatosan virágzik a szezonban, nem úgy, mint a teahibrid, ami csak ciklusokban virágzik, és a virágzási időszakok között körülbelül 6 hét telik el.

 

Polyantha rózsák

A polyantha rózsák (Polyanthas) nagyszerű választás lehet a kezdő kertészek számára. A polyantha (törperózsáknak) rózsának nemcsak csodálatos illata van, hanem szép dupla vagy félig dupla virágokat is hordoz. Szívós, ellenáll a betegségeknek, túléli a szegényebb talajokat és viszonylag kevés gondozást igényel. Ennek a szívós, ellenálló rózsáknak a neve a „Poly” és „Anthos” kifejezésekből származik, jelentése: sokvirágú. Először Franciaországban hozták létre a 19. század elején, a 'Rosa multiflora' és a 'Rosa chinensis' keresztezésével. A polyanthák tulajdonképpen a mai, modern floribunda elődei. A poliantha általában májustól, az ősz közepéig virágzik. A virágaik körülbelül 2,5 cm átmérőjűek. Virágaik jellemzően fehér, rózsaszín, piros, barack vagy krémszínűek. Valójában e növény népszerűségének egyik fő oka az, hogy a virágzása folyamatos, mely kellemes illatot és változatos színfoltot ad a kertnek.

A fagyoknak hozzávetőlegesen -20 °C-ig ellenállnak, így jól termeszthetők Észak-Európában, és az USA-ban is. Rendszeres öntözést- és metszést (tél vége felé vagy kora tavasszal) igényelnek. Nagyszerű sövénynövényekké is alakíthatók, de tömegesen is ültethetők, és konténernövényként is jól mutatnak.

Falak takarására vagy befuttatására a teahibridek és polyanthák legalkalmasabbak, hiszen ezek a gombabetegségekkel szemben kevésbé érzékenyek, és növekedésük is metszéssel jól irányítható. Magyarországon noha még a teahibrid rózsák a kedveltebbek, melyeket gyakrabban és nagyobb tömegben ültetnek, mint a másik kettőt.

A magyar vásárlóközönség még ragaszkodik a telt és nagy virághoz, és nem veszik észre, hogy a kisvirágú polyanthák és floribundák mennyivel több érdekességet és célszerűséget rejtenek magukban. Fagyállóságuk jobb, betegségekkel szemben ellenállóbbak, bár virágaik kicsinyek, de a 10-30 virágból álló bugák sokkal jobb színhatást adnak, mint a nagy, egyesével álló teahibrid virágok. Ezenkívül a bugákban levő virágok nem egyszerre nyílnak ki, hanem fokozatosan, tehát virágzásuk hosszabb, mint a teahibrideké. Ugyanakkor lakásdíszítésre vágott virágként is alkalmasak, mert 2-3 szál mutatósabb, mint a teahibridből 10-20. Ezzel természetesen nem teahibrideket akarjuk lebecsülni, csak arra mutatunk rá, hogy a polyanthák és floribundák nem érdemlik meg azt a mellőzést, amelyben nálunk részük van. Ma már az illathiány sem hozható fel ellenük érvül, mert a floribundák legnagyobb része a teahibridekre jellemző kellemes illatú.

Ültetésnél tekintettel kell lenni az egyes fajták növekedésére. Az erősebben növő fajták mindig hátrább kerüljenek, mert ellenkező esetben kedvezőtlen a térhatás. Ügyelni kell a harmónikus színcsoportosításra is, az össze nem illő színek közé érdemes fehérvirágú elválasztó sávot ültetni.

Ha az a cél, hogy a rózsák minél nagyobb tömegben diszítsék a kertet, futónövényként és sövénynek is rózsát alkalmazhatók. Parkrózsákat házikertbe ne ültessen, mert ezek csak ott érvényesülnek, ahol térhatást (nagy teret) lehet biztosítani számukra.

A rózsát lehetőleg ne ültesse más virágokkal keverten. Ha azonban valaki mégis ragaszkodik a kevert ültetéshez, a következő szempontok figyelembevételével válogassa össze növényeit: A rózsa mindig magasabb legyen mint a többi virág, ne ültesse dáliával vagy szarkalábbal keverten, ügyeljen a harmonikus színösszeállításra! Legmegfelelőbb, ha tulipánnal keverten ültetik. Mire a rózsa virágozni kezd, a tulipán már behúzódik. Ugyancsak megfelelő nefelejcs- és árvácska-köztes ültetése. Évelőkkel is keverheti a rózsát, de ugyanezen szempontok figyelembevételével.

A rózsák a napos és szélvédett helyek növényei. Egészséges növekedésükhöz délelőtti napsütésre, mélyrétegű, laza, jó vízelvezető, humuszos talajra van szükség, lehetőség szerint szabad, illetve nem minden oldalról zárt helyen. A jó minőségű rózsatő hajtásai zöldek, héjuk sima, fás részek jól beérettek, legalább kettő vagy több hajtással rendelkeznek.

vissza

A gyümölcsfaoltás tízparancsolata

Gyümölcsészeti tanumány, az első 10 oldal most ajándékba!

Felhívjuk figyelmét, hogy 2022.04.06-i dátummal közzétettük Adatkezelési tájékoztatónk (Felhasználói és revíziós irányelveink) frissített verzióját. Kérjük, olvassa el ezeket figyelmesen, és csak ezt követően, ha azokkal egyet is ért, kezdje meg webes felületünk használatát! A jelzett dokumentum terjedelmes, számoljon nagyobb időráfordítással. Továbbá tájékoztatjuk, hogy weboldalunk működése érdekében cookie-kat használ.