Garancia

Kezdje el begépelni a gyümölcsfa nevét, majd válasszon a betöltődő listából!

Kosár tartalma

Regisztráció nélkül is vásárolhat

Csak a jó gyümölcsöt érdemes fogyasztani

Hírek, aktualitások, események

Csak a jó gyümölcsöt érdemes fogyasztani

Csak a jó gyümölcsöt érdemes fogyasztani

Mi a baj a bolti gyümölcsökkel?

„A vitamin olyan anyag, amely csak akkor okoz betegséget, ha nem esszük meg.” [Szent-Györgyi Albert]

A gyümölcs és a zöldségfogyasztásnak betegség megelőző-, egészségvédő hatása van. Persze ez csak a friss, teljesen érett vegyszermentes termesztésből származó gyümölcsökre, zöldségekre igaz.

Érdemes azon is elgondolkodni, hogy hogyan lehet az, hogy egy nagy áruházláncban olyan gyümölcsöt lehet vásárolni még tavasszal és nyár elején is (mikor még híre-hamva sincs az új gyümölcsök érési idejének), amelyek éretlenek, kemények, és amelyeket normál esetben, ha levesz az ember a fáról aránylag gyorsan megérnek, megpuhulnak és gyorsan meg is romlanak (főleg a nem állós, új nemesítésű fajták)? 

Tehát például egy múlt év (pl.: 2017.)  nyarán vagy őszén leszedett gyors érésű gyümölcs hogyan lehet a bevásárlóközpont pultjain a következő év (2018.) május - júniusában is szinte kőkemény állapotban? Ld.: körte, alma stb.
Az üzletekben, és számos árusító helyen vásárolt gyümölcsök nagy része mind éretlen állapotban kerül leszedésre, hogy szállíthatóak, tárolhatóak legyenek. Ezeket a gyümölcsöket bizonyos permetekkel tartósítják, majd gázokkal érlelik meg. Pl. a supermarketekben kapható gyümölcsöknek esélyük sincs arra, hogy a nap sugarai érleljék meg azokat és ezáltal hasznos vitaminokkal, flavonoidokkal telítve legyenek. Nem beszélve arról, hogy a vegyszerhasználatot sem lehet teljes bizonyossággal megtudni, nyomon követni, hogy adott gyümölcs milyen vegyszerrel és mikor volt kezelve. Ezen vegyszerekből visszamaradt anyagok hosszú távon a szervezetbe lerakódva súlyos egészségkárosodást eredményezhetnek.

Gondoljunk csak bele; A kis család  a szokásos bevásárló-körútján megvásárol néhány ilyen gyümölcsöt, és boldogan etetik otthon a reszelt almával a pár hónapos kisgyermeket abban a tudatban, hogy most aztán micsoda vitaminbombát kap az a gyerek. Hát nem kap. Legjobb esetben semmit nem kap. Vitamint azt biztosan nem, abban pedig csak reménykedhetünk, hogy mérget sem… 
Egészséges, nap érlelte, vitaminokban gazdag gyümölcsökhöz csak akkor juthat az ember, ha azt saját kertjében nevelte és saját maga tudja, hogy az bizony semmi vegyszerrel nem volt kezelve.
Vitaminok csak a nap érlelte gyümölcsökben találhatóak számottevő mennyiségben!

Napi 25-30 dkg - kellő gondossággal (tudatos fajtaválasztással) összeválogatott - gyümölccsel fedezni lehet az emberi szervezet számára szükséges összetevőket. Ez azonban nem ilyen egyszerű. Egyetlen fajta gyümölcsben ugyanis nincs meg mindenféle tápanyag, amelyre az emberi szervezetnek szüksége van. Tehát, nem elég az, ha valaki csak almát eszik, mondván, hogy a napi vitamin szükségletét letudta... Hát nem tudta le. A valóban értékes gyümölcsök a színes gyümölcsök. Mivel a napfény a kémiailag hasznos összetevőket a gyümölcsök héjában állítja elő. Csak kevesen tudják, hogy valójában a légzés az a folyamat, amely ugyan életben tartja az embert, de ennek hatására következnek be betegségek is, és öregszik meg az ember.

A belélegzett oxigén nagy része a szervezetben jól hasznosul, amely olyan 95%-ra tehető, de a fennmaradó 5% bár kicsinek tűnő arány, mégis súlyosan káros lehet. Ebből úgynevezett támadó szabadgyökök keletkeznek, melyek ugyan a szervezet számára elengedhetetlen fontosságúak – és ha a szervezet védekező rendszere jól működik, akkor ezek a szabadgyökök nem tudják kifejteni káros hatásukat -, de, ha elszaporodnak ezek igen csak károsak, és roncsolják az egészséges sejteket. Ezeket kordában tartani antioxidánsokkal lehet. A gyökök képződését kell gátolni, vagy a képződött gyökök semlegesítését előidézni.

Ennek érdekében antioxidánsokhoz a legkönnyebben, a nap érlelte, színes héjú gyümölcsök közvetlen héja alatt található flavonoidok által lehet jutni.

Az ún. oxidatív stressz az, ami elindít bizonyos betegségeket, pl. szív- és érrendszeri betegségeket, érfal betegségeket, a 2-es típusú diabetes-t, a neurodegeneratív kórképeket; alzheimer kór, parkinson kór, de az emésztőszervi tumorok is ide sorolhatók. A dohányosok életében hatványozódva fokozottabb ez az oxidatív stressz. A gyökös sérülések a korral fokozódnak.  A kor előre haladtával az ember szervezete egyre sérülékenyebb. A gyerekeknél szintén ugyan ez tapasztalható, csak itt az állandó mozgás az, ami ezt az oxidatív stressz terhelést előidézi. A gyerekeknél ezért a tudatos táplálkozásra már igen korán oda kell figyelni.

A nyers állapotban fogyasztott gyümölcsök hozzájárulnak a szervezet vízpótlásához, legtöbbjük frissítő, üdítő hatású. A gyümölcsökben lévő gyümölcscukor könnyen felszívódik, ami gyors energiapótlást biztosít, és nem hizlal. A gyümölcsök rosttartalma segíti az emésztést, a salakanyagok kitisztulását, antioxidáns-tartalmuk felerősíti az immunrendszert, meggátolja a káros szabadgyök képződést és felhalmozódást.
Kérjük, segítse munkánkat egy megosztással!

Kapcsolódó videók

Kiss me Kate® futórózsa

Kiss me Kate® futórózsa

Témakör:

Christiana hercegnő rózsa

Christiana hercegnő rózsa

Témakör:

A gyümölcsfaoltás tízparancsolata

Gyümölcsészeti tanumány, az első 10 oldal most ajándékba!

Felhívjuk figyelmét, hogy 2022.04.06-i dátummal közzétettük Adatkezelési tájékoztatónk (Felhasználói és revíziós irányelveink) frissített verzióját. Kérjük, olvassa el ezeket figyelmesen, és csak ezt követően, ha azokkal egyet is ért, kezdje meg webes felületünk használatát! A jelzett dokumentum terjedelmes, számoljon nagyobb időráfordítással. Továbbá tájékoztatjuk, hogy weboldalunk működése érdekében cookie-kat használ.