Felhívjuk figyelmét, hogy 2018. május 25-én közzétettük Adatkezelési tájékoztatónk (Felhasználói és revíziós irányelveink) frissített verzióját. Kérjük, olvassa el ezeket figyelmesen, és csak ezt követően, ha azokkal egyet is ért, kezdje meg webes felületünk használatát! A jelzett dokumentum terjedelmes, számoljon nagyobb időráfordítással. Továbbá tájékoztatjuk, hogy weboldalunk működése érdekében cookie-kat használ.
Garancia

Kezdje el begépelni a gyümölcsfa nevét, majd válasszon a betöltődő listából!

Kosár icon

Kosár tartalma

Regisztráció nélkül is vásárolhat

Webáruház Virágok, dísznövények Egynyári és balkonnövények

Sangria csillagos petúnia

Petunia Sangria Star

-7%
termek2083/sangria-csillagos-petunia-2083-950940213-1200.jpg / Sangria csillagos petúnia termek2083/sangria-csillagos-petunia-2083-725385842-1200.jpg / Sangria csillagos petúnia termek2083/sangria-csillagos-petunia-2083-1086290041-1200.jpg / Sangria csillagos petúnia termek2083/sangria-csillagos-petunia-2083-1133497451-1200.jpg / Sangria csillagos petúnia

Jan.
Febr.
Márc.
Ápr.
Máj.
Jún.
Júl.
Aug.
Szept.
Okt.
Nov.
Dec.
Ültetés
Virágzás
Érzékeny a téli hidegekre
Könnyű kezelés
Napos
Szélvédett helye ültetendő
Új nemesítés
Virágzó növény
Vízigényes

Sangria csillagos petúnia

Petunia Sangria Star

Raktáron nincs Jelenleg
nem rendelhető.
Szállítás Szállítás:
Ültetési időben

A kiszállított termék adatai

Kiszerelés:

cserepes
30 - 40 cm

Cserép mérete: ø 12 cm
Magasság: 30 - 40 cm
Szélesség: 25 - 30 cm

A kifejlett növény jellemzői

Magassága: 45 - 100 cm
Szélessége: 30 - 45 cm
Takarási területe: 0,2 m2
Fényviszonya: fénykedvelő
Szélérzékenység: széltörésre érzékeny
Egy csomag tartalma: 1 db növény

Ára: 1 890 Ft

Akciós ár (3 csomag -tól / csomag):

Ára: 1 760 Ft

Sajnos ez a termék jelenleg nem rendelhető, de értesítést tudunk küldeni önnek, amint kaphatóvá válik.(Egy év is lehet.)


További növényjellemzőkTovábbi növényjellemzők
Életciklus: Egynyári
Habitus: egyöntetű, enyhén csüngő
Virágzó: Igen
Virág színe: fehér, rózsaszín, lilásrózsaszín
Virága: nem ehető
Lombozat színe: zöld
Levele: Nem ehető
Termése: nem ehető
Felhasználása: díszítés, balkonnövénynek, ágyásokba
Ültetési adatokÜltetési adatok
Ültetési hely / fényigény: Napos
Ültetési tőtáv: 15 - 20
Ültetési sortáv: 40 - 50
Növekedési erélye: gyorsan növő
Nedvességigény: rendkívül vízigényes
Talajigény: normál, tőzeges talaj, agroperlittel kevert, vermikulit tartalmú
Téli védelem: nem áttelelő (egynyári)

Általános ismertető, felhasználás

A Petunia x atkinsiana-tól eltérő fajok is egyre népszerűbbek a házikertekben. A virágaik színeinek, méretének és növényi architektúrájának széles skálája áll rendelkezésre mind a Petunia x atkinsiana-, mind pedig más fajokon belül.

A petúniák ültethetők kiskertekbe, ahol szinte egész évben gyönyörködhetünk csodálatos virágaikban, de balkonládákban, cserepekben, felakasztható virágtartókban is, megállják a helyüket. Parkok, közterületek díszítésére is kiváló. Kiemelkedő pompát adnak az erkélyeknek, a teraszoknak, de az ablakpárkányon vagy akár a lakásban a szobanövények között is csodálatosan mutatnak

Származása, története, történelme

Mintegy 25 lágyszárú, egynyári faj tartozik a petúniák nemzetségbe. Őshazája Brazília és Argentína. Nemesítésével 1830-tól foglalkoznak. Európába a 19. század elején került be két faj, a P. violaceae (syn.: P. integrifolia – ibolyás petúnia) és az önsteril P. axillaris (syn.: P. nyctaginiflora – fehér petúnia). Valószínűleg e két faj kereszteződéséből jött létre a kerti petúnia, amit azóta is nemesítenek, újabb formákat és színeket hozva létre. Annak ellenére, hogy a nemzetség fajokban szegény, illetve a hibridek előállításában csak két faj szerepelt, mégis az egyik legváltozatosabb egynyári dísznövény alakult ki belőle.

Nemesítésével a 19. században elsősorban az angolok és a franciák foglalkoztak, majd a századfordulótól Németországban, Erfurt környékén alakult ki nemesítésének és magtermesztésének európai központja. A fodros szirmú, telt fajtákat 1930-ban a „Sakara” cég állította elő Japánban.

Magyarországon 1930-tól foglalkoznak magtermesztésével, és 1950-től a Kertészeti Kutató Intézetben nemesítésével. Cél a bőven elágazó, alacsony, sokvirágú, betegségeknek ellenálló, homozigóta fajták előállítása, amelyek a mi körülményeinknek jobban megfelelnek, mint a külföldi fajták.

Hajtásrendszere

Egynyári, enyves-mirigyszőrös, elfekvő vagy felemelkedő szárú növény. Levele ép szélű, szíves-tojásdad, hosszúkás, száron ülő, szórt állású, halványzöld. Forrtszirmú virágai kocsányon, egyesével nyílnak. A párta keskeny csövű, széles tölcsérű, illatos, fehér rózsaszín, lila. Júniustól a fagyokig virágzik. Termése tok, igen apró magvakkal, egy grammban 5-10 ezer mag van. A maximális növekedési méretét késő tavaszra éri el.

Ez a Dél Amerikából származó egynyári növény általában 25-30 cm magasra nő, sok változatnak csüngő hajtásai vannak, amelyek hossza akár az 1 métert is elérheti. A sokvirágú fajták virágai 5 cm körüliek, de léteznek mini (kisvirágú) és nagyvirágú hibridek is, melyek virágai akár 10 cm-re is megnőhetnek. A virágok szirmai rendkívül vékonyak, puhák és lágyak. A petúniák többségének tölcsér alakú virágai vannak, amelyek egyenként, apró levelű virágszárakon nőnek. Színük a piros, a fehér, a kék, a lila és a sárga legváltozatosabb árnyalataiban tündököl. Léteznek még teltvirágú- és rojtos szirmú hibridek is, ezek virágai általában jóval érzékenyebbek. Az erős eső és a nagyobb szél is könnyen kárt tesz bennük. A petúnia levelei sima szélűek, puhák és szőrözöttek. Alakjuk ovális, lekerekített vagy kissé kihegyesedő csúcsú.

Maga a növény elágazó szárú, bokros növekedésű, középzöld-, tojásdad-, ragacsos tapintású levelekkel és tölcsér formájú virágokkal. Elsősorban az angol, francia, német és japán nemesítőknek köszönhetően a petúnia virágai ma már szinte minden színben megtalálhatók, s lehetnek akár fodrosak, teltvirágúak, csíkosak vagy fehérrel szegélyezett szélűek is. Léteznek kisvirágú futó változatok csakúgy, mint nagyvirágú, este illatozó fajták. Viszonylag új nemesítés a Phantom kereskedelmi név alatt terjesztett 'Balpephan', melynek mélylila színe szinte már-már feketének mondható. A petúnia hibridek virágzása május elejétől sokszor egészen október elejéig tart.

Virágaik nagysága szerint négy kategóriába sorolhatóak: petunia grandiflora, hedgiflora, multiflora és milliflora. 

A petunia grandiflora vagyis a nagyvirágú petúnia virága tíz centiméter átmérőjű is lehet. Ennek a kategóriának a tagjai további négy csoportba oszthatók: "Merlin blue morn" (fehér és kék virágok), „Supercascade" sorozat (sok színben), „Daddy" sorozat (rózsaszín és lila virágok) és az „Ultra" sorozat (változatos színekben). Ez utóbbi csoportba tartoznak a kettős színárnyalatú petúniák.

A második kategória a petunia hedgiflora, elterjedését tekintve az általánosan ismert petúnia. Az ide sorolható növények legtöbbjének maximális nagysága legfeljebb 15 cm, de nagy, akár másfél méter átmérőjű  területen is képesek elterjedni. Ezekből a hibridekből a legnépszerűbbek: a nagy virágú „Opera Supreme" petúnia és a magasságával kitűnő „Tidal Wave".

A harmadik kategória a petunia multiflora (sokvirágú), melyek virág-átmérője legfeljebb 5 cm. Összehasonlítva a grandiflora fajtával, ezeknek a növényeknek a virágai kevésbé sérülékenyek, és egy erős zápor sem tehet kárt bennük. Kedvelt fajták a „Carpet" sorozat sokszínű virágaival és a „Surfinia" sorozat, melynek képviselője a csüngő petúnia, hódító rózsaszín, kék, lila és fehér virágaival.

A negyedik és egyben az utolsó kategória a petunia milliflora (kisvirágú), legfeljebb 2,5 cm átmérőjű virágokkal. Az ide sorolható a növények ellenállóak a zord időjárással szemben.
 

Termesztett fajták

A kertészetben számos nevet használnak a különböző termesztett petúnia típusok jelölésére (Pl.: Grandiflora, a Multiflora, a Wave (Spreading), a Supertunia, a Cascadia és a Surfinia.). Ezek a következő csoportokba sorolhatók:
 

Homozigóta fajták

Annak ellenére, hogy a heterózis fajták egyre inkább átveszik a főszerepet, a homozigóta fajtáknak még hosszú ideig nagy lesz a jelentőségük: elsősorban fél-intenzív és extrém körülmények között.

 • Pendula – 75–80 cm hosszúra elnyúló ámpolnanövények. A száron a csúcs felé folyamatosan nyíló virágai 5–7 cm átmérőjűek.
 • Nana vagy Nana Compacta Multiflora – 20–30 cm magas, kis tömött bokor, sok virággal.
 • Grandiflora – 80–90 cm hosszúra elnyúló, nagy virágú, balkon petúniák. Virágátmérő 10–12 cm.
 • Grandiflora Nana – 25–30 cm magas, kiültetésre is alkalmas, nagy virágú petúniák.
 • Superbissima – 60–80 cm elhajló, hullámos szirmú, nagy virágú petúnia, sötéten erezett széles torokkal. Virágátmérő 10–13 cm.
 • Superbissima nana – 35–45 cm, szín keverékben kapható.
 • Petunia Calibrachoa "Million bells"
   

Dugványról szaporított klónfajták

 • Fimbriata – 1880-ban állították elő, 80 cm-re elhajló, félig telt heterozigóták. A szirom rojtos és hullámos. A virágátmérő 10–13 cm.
 • Fibriata Nana – 1913-ban került forgalomba. 30 cm magas, nagy virágú rojtos petúnia. Nemesítése ma is folyik.
 • Plena – a párta többszörösen szabdalt, rojtos, hullámos, és így telet virág hatását kelti. Virágátmérő 5–18 cm.
   

Heterózis fajták

 • A Grandiflora-, Multiflora- és Fibriata Plena F1-fajtacsoportok tartoznak ide, melyek az elődjeiket sok tekintetben is megelőzték (bő virágzás, nagy színskála stb.).
   

Dugványról szaporított ámpolna hibridek

 • Csüngő petúnia - P. surfinia
 • Petunia Surfinia – a japán Suntory cég által nemesítés útján előállított fajtacsoport. A vad fajokkal történő többszörös visszakeresztezés és indukált mutáció eredménye. A Petunia Multiflorához hasonlóan kisebb méretű, de nagyobb tömegű virágait gyors növekedésű, 1,5 m-es hajtásokon hozza. Minden hajtása kifejezetten csüngő, magyarul futópetúnia néven is lehet vele találkozni.
 • Petunia Calibrachoa – ez a hibrid fajtasorozat is a japán Suntory cég nemesítése. Többszörös és részben intergenerikus keresztezés útján létrejött, még mindig fejlesztés alatt álló fajtacsoport. Jellegzetessége, hogy Petúnia-szerű virágai lényegesen kisebbek és tömegesen nyílnak egész nyáron
Ellenállóság

Leggyakoribb panasz a petúniák esetében, hogy nem hoz rendszeresen virágot, amely fényhiányra vagy a földben lévő túl sok nitrogénre vezethető vissza. Ilyen esetben csökkenteni kell a tápanyagadagot, és a növényt a napra kell helyezni.

A petúnián megjelenő leggyakoribb kártevő a levéltetű. Levéltetvek ellen először érdemes a langyos, illetve szappanos vizes lemosást megpróbálni. Csak akkor vessünk be rovarölő szert, ha a szappanos lemosás nem vezetne célra.

A foltos leveleket, vagy törpe növést okozó vírusok, szintén megtámadhatják a petúniát. Leggyakrabban a mozaik vírus és a gyűrűs vírus fertőz. A vírusok esetében mindig a megelőzésre kell törekedni.

Egészséges növényt vásároljunk, és mindig tiszta eszközöket használjunk a gondozás során. A fertőzött növényeket azonnal meg kell semmisíteni amint észleljük a bajt! Sajnos megmenteni, nem lehet azokat.

A petúnia esetében a palántadőlést lehet még megemlíteni, ami egy gombás betegség. Védekezni sajnos csak gombaölő szer segítségével lehet ellene. 

Termőhely-, talajigénye

Nem telhet el nyár petúnia nélkül. A petúnia egyike azon egynyári növényeknek, amelyek könnyen fejlődnek, gyorsan-, nagyra nőnek (de nem szabad hagyni túlzottan elburjánzani) és aránylag kevés gondozást igényelnek. Igénylik a közvetlen napfényt, a nedves-, jó vízelvezetésű talajt és a gyakori öntözést. Nem bírja a fagyot, egyes változatok virágai a hideg, csapadékos időben el is rothadhatnak. Annak érdekében, hogy a petúnia hatalmas, virágzó bokorrá fejlődjön, és élénk színű, gyönyörű növény díszítse a teraszt, vagy a kerti ágyásokat, mindenképp ajánljuk megszívlelni alábbi gondozási útmutatónkat.

A petúnia leginkább a tőzegalapú, agroperlittel kevert földet / virágföldet kedveli amely tartalmaz vermikulitot is, de a gyengébb minőségű talajban is (úgy-ahogy) megél. Az alacsony páratartalmú, nedves talajban jól fejlőfik.  A talaj vízáteresztő képessége a legfontosabb számára és fontos elkerülni a pangó vizet a növényen.

Ültetési és gondozási útmutató Ültetési és gondozási útmutató letöltése
Általános tudnivalók

A petúnia a burgonyavirágúak (Solanales) rendjén belül a csucsorfélék (Solanaceae) családjába és a petúnia (Petunia) nemzetségbe tartozik.  A Dél-amerikai eredetű, trombitaforma virágú fajok tartoznak ide, melyeket dísznövényként az egész világon termesztenek. A legtöbb kerti petúnia hibrid (Petunia x hybrida). A petúnia név a francia nyelvből ered, ahová pedig a tupi-guaraní nyelvek 'petun' = dohány szó átvételével került. Nemzetségében több száz változat ismert és a hibridek száma napról-napra gyarapszik a növénynemesítőknek köszönhetően.

A petúnia legtöbb ismert fajtája hibrid és a nagy, fehérvirágú petúnia (Petunia axillaris) valamint a lila virágú ibolyás petúnia (Petunia integrifolia) kereszteződéséből keletkezett. A petúniát változatos színekben, nagyságban és virágalakban termesztik. Illata általában csak a sötétlilának van. 

A petúnia az egyik legelterjedtebb és legnépszerűbb egynyári (azaz minden évben magról újra el kell vetni, vagy a vásárolt palántákat kiültetni) balkonnövény szerte a világon, amely valószínűleg annak köszönhető, hogy folyamatosan, egész nyáron át virágzik, s bármely napos teraszon vagy ablakládában tartós és változatos virágdíszt biztosít. Az élénk-, tarka-, trombita alakú virágok színei és formái elképesztő változatosságot mutatnak és a gondozásuk sem bonyolult, de mindenképp odafigyelést, rendszeres törődést és figyelmet igényel. 

A hagyományos változatok a falusi kertekben terjedtek el leginkább, a modern hibrid fajták pedig feltűnő színű virágaikkal pedig gyakran parkokban, közterületi virágágyásokban díszlenek. Aki petúniát ültet kertjébe az egész nyáron át gyönyörködhet színgazdag virágaiban, mert a növény tartós virágzással hálálja meg, a megfelelő gondozást.

Ültetés ideje

A petúnia legegyszerűbben magról szaporítható, de vásárolhatók palánták is, amikor eljött az ültetés ideje, vagy ha marad az ember a hagyományos módszernél magvakat is ültethet nyolc héttel a palántaültetés előtt.

A petúnia palánták nevelését beltérben, február végén és márciusban érdemes elkezdeni. A palántaneveléshez földre, ültető tálcára, és magokra van szükség, valamint kellemesen meleg 18-20 °C körüli hőmérsékletre.

A magokat nedves-, tőzegalapú virágföldbe kell vetni, de csak vékonyan (vagy egyáltalán nem) szabad betakarni földel, mert a petúnia magjai fényre csíráznak. Érdemes rostált földet használni, majd meleg helyre kell tenni az ültetőedényeket. Öntözni, mindig alulról kell, azaz érdemes vízbe állítani a tálcát, hogy alulról szívja fel a nedvességet. Biztosítsunk fóliával, vagy üveglap segítségével kellemesen párás és meleg környezetet. Ilyen feltételek mellett kb. 10-20 nap a csírázási idő. Amikor már megjelennek a magoncok, a párásításra nincs szükség.

Ahogy a hajtások megjelennek, minél világosabb helyet kell számukra biztosítani. A fiatal petúniákat, amikor már 2-4 levelesek, egyesével át kell tűzdelni cserépbe. Ha az időjárás engedi, a fagyveszély elmúltával, fokozatos kiszoktatás után a palánták már kiültethetők végleges helyükre, hogy ott megerősödhessenek. Fagyveszély esetén északára fekete fóliával takarni kell a kiültetett növényeket.

Ültetési távolság

Virágágyásokban 30-40 cm tőtávolságra érdemes ültetni, cserépbe pedig 2-3 palántát érdemes tenni a cserép közepére. Az ültetés idején is ajánlott tápanyaggal (komposzt / trágyapellet / érett trágya / műtrágya) dúsítani a földkeveréket. Általában egy rész műtrágya és négy rész talaj az ajánlott arány a petúnia egészséges fejlődéséhez. 

Cserépbe, csüngő kaspóba való ültetés esetén a növény nem kerülhet ki azonnal folyamatosan nyílt térbe. Az éjszakai hidegek elől az ültetést követően pár alkalommal érdemes bevinni a lakásba. Ha már megszokta a szabad levegőt, kevés gondozást igényel.

Ültetés módja

Az ültetés első lépéseként ki kell választani az ültetési körülményeknek leginkább megfelelő fajtát. Petúniát lehet termeszteni kerti ágyásban, konténerben, akasztós virágtartóban, erkélyládában vagy akár a lakásban is. Kerti ágyásba pl. akkor olyan fajtát érdemes választani, amely alacsonyra nő, és alkalmas az elterjedésre. A legalkalmasabb ültetési időpont az utolsó fagy elmúltával, a tavasz kezdetekor esedékes. A petúnia szereti a világos, napos, meleg erkélyt, kertet, elviselheti a viszonylag kemény körülményeket is. A petúnia imád napfürdőzni, ezért nagyon fontos, hogy minden nap legalább 5-6 óra napfényre van szüksége, ezért erre rendkívüli módon figyelni kell a helykiválasztásnál. Mindezek ellenére érdemes figyelembe venni, bolygónk időjárása / klímája egyre változik, már túlságosan is forrok a nyári, déli időszakok. Ezt figyelembe véve jobb, ha a növényt nem éri egész nap tűző napsugár. Az erős széltől, viharoktól is óvnod kell. Ha egyszer megtörik a szára, nem lesz soha többé olyan szép, mint előtte. Érdemes viharoktól védett helyet biztosítani számára.

A palántákat akár az ember saját maga neveli, akár vásárolja, nem szabad túl korán a végleges helyükre tenni a növényeket, hanem fokozatosan őket a kinti levegőhöz szoktatni. Éjszakára nem maradhatnak a szabadban, nehogy egy hirtelen fagy kárt tegyen bennük. Ha májusban jeleznek fagyveszélyt, a már a kertbe kiültetett petúniákat éjszakára le kell takarni fekete fóliával.

Öntözés

A rendszeres öntözés elengedhetetlen a növény fejlődéséhez és folyamatos virágzásához. A petúnia, ha valamilyen virágtartó edényben került elhelyezésre, akkor különösen fontos, hogy rendszeresen és bőségesen kell gondoskodni az öntözésről. A függőkosarakban, balkonládákban, dézsákban lévő növényeket tehát nagyobb gyakorisággal kell öntözni. Naponta akár kétszer, reggel, és alkonyatkor mindenképp szükséges az öntözés, természetesen figyelembe véve, hogy aznap esett-e rá már eső. Mindig meg kell várni, míg kissé megszikkad a földje a következő öntözés előtt. Nem állhat rajta pangó víz. Fontos, hogy locsoláskor a virágokat a víz ne érje. A vezetékes víz helyett lehetőség szerint összegyűjtött esővízzel érdemesebb öntözni.

Metszés

A csüngő petúnia habitusának megfelelően képes megnőni és leérni az ültetőládából akár 1 méter hosszan is, de ezt nem szabad hagyni. Ahhoz, hogy a növény sűrű maradjon, a megnyúlt hajtásait hetente egyszer rendszeresen virágzástól függetlenül vissza kell vágni. Szárai 50-60 centiméternél ne maradjanak hosszabbak. Így egész nyáron dús virágokat fog hozni.

Az elhanyagolt petúnia szárai megsárgultak és virágai elhervadnak. Ezen a ponton sokan kidobják a növényt, pedig van megoldás. Vissza kell vágni a növényt kb. 5 cm-es szárrészeket hagyva és a jelen útmutatóban leírt, megfelelő gondozást biztosítani kell számára. A petúnia jó esetben, két-három hét múlva ismét virágozni fog.

Vadhajtások

Annak érdekében, hogy valóban egy csodálatos növény fejlődjön, a locsoláson kívül minden nap, le kell szedni az elnyílt virágokat, a magtokokat (a szárral együtt), a megnyúlt hajtásokat és a száraz leveleket és az elhalt növényi részeket. Ezzel nagy mértékben serkenthető a virágzás. Az elhalt növényi részek, elszáradt virágok eltávolítása, nemcsak esztétikai kérdés és a virágzat intenzívebb kialakulását, fejlődését idézi elő, hanem a betegségek megelőzését is szolgálja. Csak az ép, egészséges virágokkal lesz igazán szép a petúnia.

Tápanyagpótlás

A rendszeres tápoldatozás úgymint az öntözés is elengedhetetlen a növény fejlődéséhez és folyamatos virágzásához. A petúnia jobban virágzik, ha kevés növénytápot ugyan, de viszonylag rendszeresen kap A műtrágya / tápoldat alkalmazása fajtától függően havi, de a legtöbb fajta esetén heti rendszerességgel szükséges. Ezzel rendkívüli mértékben elősegítő az egész nyáron át tartó bőséges virágzás. Hetente érdemes az öntözővízhez kevés tápoldatot adni. 

A csüngő virágoknak gyakrabban, hetente akár kétszer is adható tápoldat. A növény csak akkor hozza folyamatosan a dús virágokat, ha pótolni tudja az elfogyasztott tápanyagot. A petúnia speciális tápoldatot igényel, amely beszerezhető általában webáruházunkban is.
 

Egyéb fontos tudnivalók

Annak érdekében, hogy valóban egy csodálatos növény fejlődjön, a locsoláson kívül minden nap, le kell szedni az elnyílt virágokat, a magtokokat (a szárral együtt), a megnyúlt hajtásokat és a száraz leveleket és az elhalt növényi részeket. Ezzel nagy mértékben serkenthető a virágzás. Az elhalt növényi részek, elszáradt virágok eltávolítása, nemcsak esztétikai kérdés és a virágzat intenzívebb kialakulását, fejlődését idézi elő, hanem a betegségek megelőzését is szolgálja. Csak az ép, egészséges virágokkal lesz igazán szép a petúnia. 

A csüngő petúnia habitusának megfelelően képes megnőni és leérni az ültetőládából akár 1 méter hosszan is, de ezt nem szabad hagyni. Ahhoz, hogy a növény sűrű maradjon, a megnyúlt hajtásait hetente egyszer rendszeresen virágzástól függetlenül vissza kell vágni. Szárai 50-60 centiméternél ne maradjanak hosszabbak. Így egész nyáron dús virágokat fog hozni.

A csüngő tartóban lévő növény kaspóját hetente egyszer érdemes 180 fokkal elforgatni, hogy növényt minden oldalról érhesse a nap. Így valamennyi része egyformán fog fejlődni.

Az elhanyagolt petúnia szárai megsárgultak és virágai elhervadnak. Ezen a ponton sokan kidobják a növényt, pedig van megoldás. Vissza kell vágni a növényt kb. 5 cm-es szárrészeket hagyva és a jelen útmutatóban leírt, megfelelő gondozást biztosítani kell számára. A petúnia jó esetben, két-három hét múlva ismét virágozni fog.

A petúnia tulajdonosok gyakori panasza, hogy a virágok nem nőnek rendesen. Ennek általában a túlságosan sok nitrogén, vagy pedig a kevés fény az oka. Ilyenkor világosabb helyre kell tenni a növényt és csökkenteni a tápanyag mennyiséget.

Különböző színű petúniák kis csoportokban sűrűn egymás mellé ültetve rendkívül szép látványt nyújtanak, de kombinálhatók más nyári növényekkel is, így talán még szebb látványt nyújtanak.

vissza

További kínálatunkból

Értékelés

Hogyan értékelné Ön ezt a terméket az alábbi szempontok alapján?

Megnevezés: Konstantinápolyi birs

Ár
Érték
Minőség

Jelmagyarázat

Napos helyre ültetendő Napos helyre ültetendő
Félárnyékos helyre ültetendő Félárnyékos helyre ültetendő
Árnyékos helyre ültetendő Árnyékos helyre ültetendő
Vízigényes Vízigényes
Szárazságtűrő Szárazságtűrő
Téli védelem szükséges Téli védelem szükséges
Ősi-, történelmi fajta Ősi-, történelmi fajta
Befőzésre kiváló Befőzésre kiváló
Hosszan elálló fajta Hosszan elálló fajta
Gyorsan romlik Gyorsan romlik
Szép, piaci gyülöcs Szép, piaci gyülöcs
Aszalásra kiváló Aszalásra kiváló
Rendkívül ízletes Rendkívül ízletes
Önmeddő, porzó szükséges mellé Önmeddő, porzó szükséges mellé
Borízű Borízű
Szélvédett helyre ültetendő Szélvédett helyre ültetendő
Érzékeny a téli hidegre Érzékeny a téli hidegre
Rezisztens / ellenálló fajta Rezisztens / ellenálló fajta
Korunkbeli fajta Korunkbeli fajta
Új nemesítés Új nemesítés
A gyümölcsfaoltás tízparancsolata

Gyümölcsészeti tanumány, az első 10 oldal most ajándékba!

Time: 0.7264 ms | Memory: 3.04MB | Version: 4.0