Garancia

Kezdje el begépelni a gyümölcsfa nevét, majd válasszon a betöltődő listából!

Kosár tartalma

Regisztráció nélkül is vásárolhat

Mikorrhiza gombatabletta

70%-kal nagyobb terméshozam!

Mikorrhiza gombatabletta
 • Mikorrhiza gombatabletta
 • Mikorrhiza gombatabletta
 • Mikorrhiza gombatabletta
 • Mikorrhiza gombatabletta

Mikorrhiza gombatabletta

70%-kal nagyobb terméshozam!
Jelenleg is
rendelhető.
Szállítás:
Folyamatosan
Kiszerelés
2 db / csomag

Méret: 2 db

Az ár megjelenítéséhez és a vásárláshoz, kérjük válasszon a fenti listából kiszerelési módot, majd alanyt!

Rendelési egység:

Ára:

Akciós ár ( -tól / csomag):

Akciós ár:

Megrendelt
mennyiség:
Általános ismertető, felhasználás

Akár 70%-kal nagyobb terméshozam, 100%-kal nagyobb tápanyagfelvétel!

A mikorrhiza a gombák és a növények közötti kölcsönösen hasznos együttélés (szimbiózis) egyik formája. A gombából kiinduló gombafonalak behálózzák a gazdanövény gyökereit, és a kétféle élőlény kölcsönösen segíti egymás tápanyaghoz jutását. A moháknak, a harasztoknak, a nyitva- és a zárvatermőknek szinte nincs olyan családja, amelyikben ne fordulna elő. Amíg a mikorrhiza nélküli gyökerek felszívó felületét csak a gyökérszőrös zóna alkotja, a mikorrhizás gyökerek hasonló felületét a környező talajt behálózó gombafonalak rendkívüli mértékben megnövelik. Így a gomba jelentősen hozzájárul a növény víz- és ásványianyag-ellátásához, amiért cserébe az anyagcseréjéhez és energiatermeléséhez szükséges szerves anyagokat kap.

Ez a tabletta az első olyan oltóanyag, mely közvetlenül a gyökér közelében fejti ki hatását. Serkenti az anyagcserét, támogatja a növények ültetés utáni fejlődését, költséghatékony módon növeli a termés minőségét és mennyiségét. Emellett erősíti a növény ellenálló képességét a szélsőséges környezeti hatásokkal szemben. Rendkívül jól működik a QUIK-LINK-el és az AlgilBio-val együtt.

KAPCSOLÓDÓ TARTALOM:

ADAGOLÁS:

 • Hajtatás: 1 tabletta/növény
 • Facsemete (gyümölcs, szőlő, dísznyövény): 1-4 tabletta/növény

ÖSSZETÉTEL:
Összes nitrogén (N) 13%, karbamid-nitrogén (N) 2%, ammónium-nitrogén (N) 2%, karbamid-formaldehid (N) 9%, melegvízben oldódó karbamid-formaldehid (N) 3,1%, hideg vízben oldódó karbamid-formaldehid (N) 3,9%, foszfor-pentoxid (P2O5) 8%. vízben oldódó foszfor-pentoxid (P2O5) 5%, vízben oldódó kálium-oxid (K2O) 5%, Mikorrhiza gomba: 200 db spóra / tabletta.

Előnyök:

 • Vízhiány esetén a megnövekedett gyökérfelület révén nő a szárazságtűrés,
 • Az oldott tápanyag felvétel biztosítása kb. 100-szorosára növekszik,
 • A mikorrhiza jelenlétében kijuttatott trágya jobban hasznosul,
 • A gyökérkapcsolat a növény és a gomba között teljes életre szól
 • Csökken az ültetéssel együttjáró stressz

Hátrány:

 • A mikorrhiza anyagoknak egyáltalán nincs káros hatásuk.

Tehát  a mikorrhiza tulajdonképpen egy olyan gyökérkapcsolat a gombák és a növények között, ahol a növény és a gomba szimbiózisban él egymással és kölcsönösen-, jelentős mértékben segítik egymás életét.

A mikorrhiza gomba segítségével a növényen egy úgynevezett kiterjesztett gyökérzet alakul ki. Tulajdonképpen ezek a gombák hozzákapcsolódnak a növény gyökérzetéhez, mintegy teljesen átszövik azt, és a növénytől kapott komplex táplálékokért (cukrokért, szénhidrátokért) cserébe oldott tápanyagokkal és vízzel látják el a növényt, melyet segítségükkel sokkal nagyobb területről és mennyiségben tudnak felvenni (mintegy az adott növény gyökérzetét jelentősen megnövelve), mint eredetileg a növény sokkal kisebb valódi gyökérzete. Ezáltal a növények oldott tápanyagfelvétele mintegy 100%-kal növekszik.

Ez a megnövekedett (extra) tápanyagfelvétel természetesen a növény fejlődésében és a terméshozam növekedésében is meglátszik. A növények sokkal egészségesebbek, nagyobb mértékben, intenzívebb növekedésbe kezdenek és a terméshozamban is mintegy 70%-os növekedés tapasztalható, legyen az gyümölcsfa, vagy akár paradicsom, vagy paprika (stb.).

Fontos azonban megjegyezni, hogy ezeket a gombákat a növény „hívja” magához speciális vegyületek segítségével, amikor tápanyagra van szüksége. Ezért a túlzott műtrágyahasználat úgymond ellustítja a növényt, így az nem küld jeleket a mikorrhizáknak. Fontos tehát a műtrágya mértéktartó használata.

A gombák által termelt fehérjék (pl. a glomalin) a talajszemcsék egyik legjobb természetes „ragasztója”, így azok elősegítik a morzsalékos talajképződést.

A fentiek tökrében tehát elmondhatjuk, hogy a mikorrhizával ületet növények ellenállóbbak lesznek a só-, szárazság- és nehézfém okozta stresszel szemben. Gyorsabb lesz a növekedésük és fokozódik a kórokozókkal és kártevőkkel szembeni ellenállóságuk.

Ennek a hátterében az áll, hogy egy úgynevezett „versengés” folyik a mikorrhiza gombák és a kórokozók közt a gyökéren található fertőzési helyekért. A mikorrhiza gombák ugyanis olyan anyagokat is termelnek, amelyek megakadályozzák más (káros) gombák behatolását / megtelepedését.

A mikorrhiza azonban nem csupán a kórokozók ellen nyújt védelmet. Kísérletekkel bizonyították, hogy csökkenti a kártétel gyakoriságát például a fonálférgek esetében is.

Mindezt figyelembe véve, a mikorrhiza gombák fontos szerepet játszanak a biológiai növényvédelemben, jóllehet önállóan nem adnak teljes körű védelmet a károsítókkal szemben, de jelenlétük mégis sokkal stabilabb háttérrel támogatja meg az anyanövényt és segíti fejlődésében azt, mintha nem lennének jelen.

Több kísérlet is beszámol azonban arról, hogy a mikorrhiza gombapartnernek köszönhetően a megerősödött és károsítóktól védett növény akár több, mint 71%-al nagyobb terméshozamot is produkálhat, egészségesebb és mértében is nagyobb, szebb termésekkel.

A mikorrhiza gombák szinte valamennyi talajtípus esetén megfigyelhetők és azokban előfordulnak, de egyes kutatók szerint a mérsékelten lúgos, alacsony foszfortartalmú és laza szerkezetű homoktalajokon nagyobb mértékű a mikorrhizáltság. A gombák a növények növekedési erélyére gyakorolt hatása főleg a kis termékenységű, alacsony nedvességtartalmú talajokon szembetűnőbb.

Ezek a természetben előforduló mikorrhiza szervezetek azonban igen érzékenyek az intenzív mezőgazdasági művelésre, a növényvédő szerek és a műtrágyák használatára.

Az intenzív talajművelés szétszaggatja a mikorrhizák gombafonalait (a hifákat), így megszűnik a „hálózat”. Azokon a területeken, ahol ilyen jellegű mezőgazdasági termelés folyik, és ezáltal jelentősen csökken a mikorrhiza gombák száma és fajgazdagsága.

A szerves talajtakaró növények használatával elősegíthető a gyökerek kolonizációja, hiszen a talaj szervesanyag-tartalmának növelése, a szervestrágya, komposzt kijuttatása is kedvezően hat a mikorrhizáltságra. Vannak azonban olyan növények (pl: Brassica fajok) melyek olyan anyagokat választanak ki, amelyek gátolják a gomba növekedését.

A mikorrhiza gombtabletta egy hasznos mikroorganizmusokból álló biostimuláns, amely tartalmaz Trichoderma (gombafaló gomba) és mikorrhiza (szimbionta) gombaspórákat, valamint rhizobaktériumokat (növekedést serkentő) és biológiailag aktív szerves hatóanyagokat.

Serkenti az anyagcserét, támogatja a növények ültetés utáni fejlődését, növeli a termés minőségét és mennyiségét. Emellett erősíti a növény ellenálló képességét a szélsőséges környezeti hatásokkal szemben.vissza

További kínálatunkból

Rólunk mondták

Pénteken megkaptam a töletek rendelt gyümölcsfákat. Nagyon meg vagyok elégedve. A fák is szépek és a csomagolás is tökéletes.Sok kertészettöl rendeltem eddig, de ezek útán csak töletek rendelek. A webes felületetek is nagyon szuper. Február közepére biztos rendelek még. Csak gratulálni tudok a munkátokhoz. Sziasztok!


Bátai János

vásárló

Magyarország

idézőjel
Bátai János - vásárló / Magyarország

Tisztelt Tünderkertek,
hagy gratuláljak a weboldalukhoz, frissítően sok és jól érthető információ van rajta, abszolút fölfelé lóg ki a mezőnyből. Csemegeszőlőt szeretnék telepíteni, érési sorrendben különböző fajtákat, az erre vonatkozó információk azonban nagyon hézagosak itthon, ahogy látom, az Önök táblázatos megjelenítése viszont messze a legjobb, amit Magyarországon találtam...


Debreczy Zoltán - vásárló / Magyarország

Debreczy Zoltán

vásárló

Magyarország

idézőjel

A gyümölcsfaoltás tízparancsolata

Gyümölcsészeti tanumány, az első 10 oldal most ajándékba!

Felhívjuk figyelmét, hogy 2022.04.06-i dátummal közzétettük Adatkezelési tájékoztatónk (Felhasználói és revíziós irányelveink) frissített verzióját. Kérjük, olvassa el ezeket figyelmesen, és csak ezt követően, ha azokkal egyet is ért, kezdje meg webes felületünk használatát! A jelzett dokumentum terjedelmes, számoljon nagyobb időráfordítással. Továbbá tájékoztatjuk, hogy weboldalunk működése érdekében cookie-kat használ.