Felhívjuk figyelmét, hogy 2018. május 25-én közzétettük Adatkezelési tájékoztatónk (Felhasználói és revíziós irányelveink) frissített verzióját. Kérjük, olvassa el ezeket figyelmesen, és csak ezt követően, ha azokkal egyet is ért, kezdje meg webes felületünk használatát! A jelzett dokumentum terjedelmes, számoljon nagyobb időráfordítással. Továbbá tájékoztatjuk, hogy weboldalunk működése érdekében cookie-kat használ.
Garancia

Kezdje el begépelni a gyümölcsfa nevét, majd válasszon a betöltődő listából!

Kosár icon

Kosár tartalma

Regisztráció nélkül is vásárolhat

Webáruház Szőlők Különleges csemegeszőlő oltványok

Avatar csemegeszőlő

Vitis vinifera 'IFG Six'

termek2301/avatar-csemegeszolo-2301-2043183298-1200.jpg / Avatar csemegeszőlő termek2301/avatar-csemegeszolo-2301-1795569630-1200.jpg / Avatar csemegeszőlő termek2301/avatar-csemegeszolo-2301-1123464280-1200.jpg / Avatar csemegeszőlő termek2301/avatar-csemegeszolo-2301-1963965346-1200.jpg / Avatar csemegeszőlő termek2301/avatar-csemegeszolo-2301-1410380224-1200.jpg / Avatar csemegeszőlő

Jan.
Febr.
Márc.
Ápr.
Máj.
Jún.
Júl.
Aug.
Szept.
Okt.
Nov.
Dec.
Ültetés
Virágzás
Szedésérettség
Gyümölcsérés
Új nemesítés
Szép piaci gyümölcs
Érzékeny a téli hidegekre
Friss fogyasztásra kiváló
Téli védelme szükséges
Napos helyre
Vízigényes
Szélvédett helyre

Avatar csemegeszőlő

Vitis vinifera 'IFG Six' Exkluzív termék

Raktáron van Jelenleg is
rendelhető.
Szállítás Szállítás:
Ültetési időben

A kiszállított termék adatai

Kiszerelés:
gyökérnemes dugvány
gyökérnemes dugvány
Méret: 30-50 cm között

A kifejlett növény jellemzői

Érési idő: 125 - 135 nap
Fényviszonya: fénykedvelő
Szélérzékenység: széltörésre érzékeny
Bogyók külső színe: feketés, sötétkék
Gyümölcshús színe: zöldessárga
Íze, zamata: semleges, harmónikus

Egy csomag tartalma: 1

Ára: 0 Ft

Sajnos ezt a terméket nem forgalmazzuk, de értesítést tudunk küldeni önnek, ha forgalmazhatóvá válik.


További növényjellemzőkTovábbi növényjellemzők
Bogyók mérete: 18-22 x 35-50 mm
Bogyók alakja: nagy, rendkívül hússzú, csőszerű
Bogyók súlya: 10 g
Fürtök alakja: laza
Fürtök mérete: 29 x 16,7 cm
Fürtök súlya: 500 - 1200 g
Cukortartalma: 19,4%
Savtartalma: 3,88 g /l.
Ültetési adatokÜltetési adatok
Ültetési hely / fényigény: Napos
Ültetési tőtáv: 3 m
Ültetési sortáv: 3 m
Növekedési erélye: középerős növekedésű
Nedvességigény: vízigényes
Téli védelem: téli takarás szükséges

Általános ismertető

Figyelem! Ezt a terméket nem forgalmazzuk, mivel Magyarországon kereskedelmi forgalomba nem hozható. Leírását csupán fajtaismertetési céllal-, információs jelleggel tettük közzé.

Az Avatar egy igencsak új fajta csemegeszőlő, mely első sorban bogyóinak rendhagyó alakjával emelkedik ki a megszokott szőlőszemformák közül. Bogyói mag nélküliek, rendkívülrendkívüli módon hosszúk és vékonyak, nyurgák, jellegzetes betüremkedéssel a szőlőszemek csúcsán. A bogyók húsa sűrű, ropogós, semleges, harmonikus ízű. A héja szorosan kötődik a gyümölcshúshoz, evéskor nem hangsúlyos, alig észrevehető. A bogyói szilárdan kötődnek, ezért nem potyog, jól szállítható. Hűtőszekrényben hosszan tárolható. Kaliforniában a fajtát két szemre és rövid csapra metsztik, azonban meg kell jegyezni, hogy a hosszabb csapos metszés előnyösebb lehet. Terméshozama átlagos.

Bokra közepes növekedésű, virága biszexuális. Kaliforniában a növény augusztus végén - szeptember elején érik, középkorai érésű fajta.

Gazdasági értéke, felhasználása

A szőlőt friss fogyasztásra szánják. A fajtát az US20120331596P1 számú Amerikai Egyesült Államok-beli szabadalom védi, a termesztéséhez engedély szükséges.

Társnevei

IFG Six, Sweet Sapphire©, Moon Drops©, Avatar, Avatár

Származása, története, történelme

Az Avatar - eredeti nevén: IFG Six - az egyik legújabb szőlőfajta amelyet az USA-ban, Kalifornia államban az International Fruit Genetics állította elő a 'Beita Mouni' x 'C22-121' keresztezésével.

A fajták keresztezését kézzel végezték el a 2004-ben, és 2006-ban került sor a kiválasztást követően az első vegetatív szaporításra. 

Az első gyökeres dugványokat Kern megyében, Kaliforniában ültették. Jelenleg az IFG Six szőlőt két márkanéven forgalmazzák: Sweet Sapphire© és Moon Drops©, illetve létezik egy nem hivatalos neve is, az 'Avatár'

Ellenállóság

Az IFG Six betegségekkel és fagyokkal szembeni ellenállóképessége alacsony.

Ültetési és gondozási útmutató
Általános tudnivalók

A magyar kiskerteknek szinte elmaradhatatlan „kelléke” a szőlő. Még keresve is nehezen találni olyan udvart, ahol ne lenne egy szőlőlugas, egy szőlősor, vagy csak néhány tőke elvétve itt-ott a portán. A sok éves gyakorlati tapasztalatok alapján, a kora őszi (október második felétől - november első fele) ültetésű tőkék azok, amelyek a legjobban fejlődnek és ezek élnek a legtovább is. Ajánlatos kerülni a dugványokkal, gyökeres vesszőkkel való kísérletezést, mert a gyökeres vesszőket jó eséllyel megtámadja a filoxéra, a sima vesszők megeredése és megmaradása pedig igen-igen csak bizonytalan. A legjobb választás tehát inkább a gyökeres oltvány, mivel ennek a megeredése és megmaradása a legbiztosabb.

Érdemes azt is előrelátóan megfontolni, hogy a szőlőt milyen céllal szeretné telepíteni (étkezés, borkészítés, eladás) és ennek megfelelően kellő gondossággal érdemes a fajtákat kiválasztani. Amennyiben csak az a cél, hogy a gyerekek, unokák és persze a felnőttek is finom csemegéhez juthassanak akkor érdemes egy lugasban gondolkodni, és ebben az esetben csemegeszőlő-oltványt választani, mégpedig olyan fajtákat, amelyek különböző időben érnek egymást szépen követve egy terméssort alkotva.

Ültetés módja

A szőlő igen csak igényes növény, ezért kellő körültekintéssel, gondosan kell megválasztani a tőkék ültetési helyét. A szőlő a napos, védett helyet kedveli. Igaz, megél akár a futóhomokon és a szikás, köves talajon is, de ettől függetlenül a legjobban a tápanyagokban gazdag, jó vízellátású, mélyrétegű talajban érzi a legjobban magát.

A telepítés egy évben két alkalommal - ősszel vagy tavasszal történhet. Az őszi telepítés előnye, hogy az október végén - november elején felszedett telepítési anyagot nem kell tárolni, valamint a kiültetett oltványok esetében a tél folyamán megindul a gyökérregeneráció és a gyökeresedés. Hátránya viszont, hogy nehezebb biztosítani a jól előkészített, ülepedett talajállapotot. Őszi telepítés esetén az egyéves vesszőt metszés nélkül hagyjuk és az oltványokat földfeltöltéssel védjük a fagyoktól. A tavaszi telepítés ideje március vége - április eleje, amikor a talajhőmérséklet és a szövetek aktivitása kedvező feltételeket ad a gyors gyökérképződéshez. A tavaszi telepítés hátránya, hogy legalább néhány alkalommal, az időjárástól függően, öntözést szükséges biztosítani a fiatal oltványok fejlődése számára.

A megvásárolt szőlőoltványokat kiültetésig fagy- és szélmentes-, árnyékos helyen (pincében) kell tárolni lehetőleg nedves homokban. Ha erre nincs lehetőség, bár nem a legjobb megoldás, de ideiglenesen nylon zacskóba is csomagolhatóak a nedvesített gyökerek. Ha ősszel vásárolt oltványt és azt csak tavasszal kívánja telepíteni, szintén homokba, vagy földbe vermelve fagy- és szélmentes helyen kell kiteleltetni. A tárolás ideje alatt többször meg kell locsolni, hogy a föld, vagy homok ne száradhasson ki.
Az ültetést megelőzően az oltványokat ajánlott néhány órára vízbe állítani, hogy az elvesztett nedvességet pótolhassák. Abból a célból, hogy az oltványok a telepítés ideje alatt ki ne száradjanak, vízzel vagy agyagpéppel töltött vödrökben szállítsa azokat a telepítés helyére. Az ültető gödröket frissen kell kiásni és az oltványokat azonnal ki kell ültetni, nehogy kiszáradjon a föld körülöttük.

Az ültetés történhet talajfúróval, hidrofúróval, vagy ásóval is. Ásóval való ültetésnél ásson legalább 60 x 60 x 60 cm -es ültető gödröt illetve nem árt feljavítani a talajt jó minőségű kerti földdel, érett (3-4 éves) istállótrágyával. Arra viszont figyelni kell, hogy a trágya közvetlenül semmiképp ne érintkezzen az oltvány gyökerével.

Az ültetés előtt az oltványokról el kell távolítani az oldalgyökereket, a talpgyökereket pedig meg kell rövidíteni 4-5 cm-esre, hogy az ültetőgödörben legyező alakban szétterítve ne hajoljanak visszafelé. Hidrofúróval történő telepítés esetén 2 cm-re kell visszavágni a gyökereket. A gyökerek hosszúsága a fiatal szőlőtőkék növekedését alig befolyásolja. A hosszabb gyökérrel telepített szőlőoltványok ugyan valamivel hamarabb kihajtanak, mint azok, amelyeknek a gyökereit teljesen levágtuk. Ez a különbség azonban már az első év őszén kicsinek bizonyul, a második és harmadik évben pedig teljesen el is tűnik. Nem ajánlatos a gyökerek bekurtításának elhagyása. Az ilyen oltványok az első évben jól növekednek, a harmadik évtől kezdődően azonban szemmel láthatóan visszamaradnak. 

Mindegyik ültetési módszernél fontos, hogy az oltványok légmentesen legyenek elültetve 

Az oltvány olyan mélyre kerüljön a földbe, hogy az oltás helye közvetlenül a talaj felszíne felett legyen (2-3 cm). Ültetés után az oltványt ajánlatos bő vízzel beöntözni, iszapolni. Ősszel elegendő lehet az egyszeri öntözés, s még annak mértékével is vigyázni kell, hiszen az őszi, túlzott beöntözés káros is lehet, szemben azzal a ténnyel, hogy a tavaszi telepítés elképzelhetetlen többszöri öntözés nélkül, melyeknek számát és mértékét a mindenkori környezeti viszonyok határozzák meg.

A szőlőoltvány érzékeny a fagyokra, ezért az elültetett növényt kupacolja fel (csirkézés) földdel annyira, hogy a vesszők alsó három-négy rügyét a földtakarás megvédje. Ez főleg télen fontos a fagyveszély miatt, de a tavasszal elültetett oltványokat is mindenképp javasolt becsirkézni.
Az őszi telepítésű vesszőket ősszel nem szabad visszavágni, majd csak tavasszal (egyik vesszőt 2-3 rügyre, azaz 2-3 cm-re), de ezt követően fontos újra visszatakarni porhanyós földdel az esetleges tavaszi fagyok miatt.

Tápanyagpótlás

A tápanyagok szerves- és műtrágya formájában juttathatók ki. A kiadandó mennyiséget nagymértékben befolyásolja a talaj szerkezete és humusztartalma. Soványabb homoktalajokon feltétlenül javasolható a szerves trágya bedolgozása. A foszfor és kálium műtrágyák kiszórására ősszel kerül sor, mivel azok nem távoznak a téli csapadékkal a talajból. A nitrogén műtrágya kijuttatásáról évente tavasszal gondoskodunk. Két-három részletben célszerű kijuttatni, mivel közismert, hogy a nitrogén a talajból könnyen kimosódik.

Téli védelem

A szőlőoltvány érzékeny a fagyokra, ezért az elültetett növényt kupacolja fel (csirkézés) földdel annyira, hogy a vesszők alsó három-négy rügyét a földtakarás megvédje. Ez főleg télen fontos a fagyveszély miatt, de a tavasszal elültetett oltványokat is mindenképp javasolt becsirkézni.
Az őszi telepítésű vesszőket ősszel nem szabad visszavágni, majd csak tavasszal (egyik vesszőt 2-3 rügyre, azaz 2-3 cm-re), de ezt követően fontos újra visszatakarni porhanyós földdel az esetleges tavaszi fagyok miatt.

vissza

Mások ezeket vásárolták

Potyóka szilva (Mirabolán)

Potyóka szilva (Mirabolán)

Mirabolán (Prunus cerasifera)  

szabadgyökeres

Ára: 990,- Ft

Smaragd csemegeszőlő

Smaragd csemegeszőlő

Vitis vinifera '...'  

szabadgyökeres

Ára: 750,- Ft

Értékelés

Hogyan értékelné Ön ezt a terméket az alábbi szempontok alapján?

Megnevezés: Smaragd csemegeszőlő

Ár
Érték
Minőség

Jelmagyarázat

Új nemesítés Új nemesítés
Korunkbeli fajta Korunkbeli fajta
Régi, történelmi fajta Régi, történelmi fajta
Hosszan elálló fajta Hosszan elálló fajta
Gyorsan romlik Gyorsan romlik
Szép piaci gyümölcs Szép piaci gyümölcs
Aszalásra kiváló Aszalásra kiváló
Mézelő Mézelő
Érzékeny a téli hidegekre Érzékeny a téli hidegekre
Rezisztens Rezisztens
Bornak kiváló Bornak kiváló
Friss fogyasztásra kiváló Friss fogyasztásra kiváló
Rendkívül ízletes Rendkívül ízletes
Téli védelme szükséges Téli védelme szükséges
Napos helyre Napos helyre
Félárnyékos helyre Félárnyékos helyre
Árnyékos helyre Árnyékos helyre
Vízigényes Vízigényes
Szárazságtűrő Szárazságtűrő
Szélvédett helyre Szélvédett helyre
A gyümölcsfaoltás tízparancsolata

Gyümölcsészeti tanumány, az első 10 oldal most ajándékba!