Felhívjuk figyelmét, hogy 2018. május 25-én közzétettük Adatkezelési tájékoztatónk (Felhasználói és revíziós irányelveink) frissített verzióját. Kérjük, olvassa el ezeket figyelmesen, és csak ezt követően, ha azokkal egyet is ért, kezdje meg webes felületünk használatát! A jelzett dokumentum terjedelmes, számoljon nagyobb időráfordítással. Továbbá tájékoztatjuk, hogy weboldalunk működése érdekében cookie-kat használ.
Garancia

Kezdje el begépelni a gyümölcsfa nevét, majd válasszon a betöltődő listából!

Kosár icon

Kosár tartalma

Regisztráció nélkül is vásárolhat

Webáruház Szőlők Különleges csemegeszőlő oltványok

Árkádia

Vitis vinifera 'Árkádia'

termek393/arkadia-393-1411210144-1200.jpg / Árkádia termek393/arkadia-393-1800424791-1200.jpg / Árkádia termek393/arkadia-393-211371380-1200.jpg / Árkádia termek393/arkadia-393-337917457-1200.jpg / Árkádia

Jan.
Febr.
Márc.
Ápr.
Máj.
Jún.
Júl.
Aug.
Szept.
Okt.
Nov.
Dec.
Ültetés
Virágzás
Szedésérettség
Gyümölcsérés
Szép piaci gyümölcs
Rendkívül ízletes
Napos helyre
Szélvédett helyre

Árkádia

Vitis vinifera 'Árkádia' Top select

Raktáron van Jelenleg is
rendelhető.
Szállítás Szállítás:
Ültetési időben

A kiszállított termék adatai

Kiszerelés:
szabadgyökeres oltvány
szabadgyökeres oltvány
Méret: 20-30 cm között

A kifejlett növény jellemzői

Bogyók külső színe: fehéres sárga, fényes
Gyümölcshús színe: borostyánsárga
Íze, zamata: harmónikus

Egy csomag tartalma: 1 db termék

Ára: 1 990 Ft

Sajnos ez a termék jelenleg nem rendelhető, de értesítést tudunk küldeni önnek, amint kaphatóvá válik.


További növényjellemzőkTovábbi növényjellemzők
Bogyók mérete: 28x23 mm, 6-8 g
Bogyók alakja: hegyes, ovális
Fürtök alakja: kúpos, laza
Fürtök mérete: nagy, vagy igen nagy
Fürtök súlya: 400-700 g, de 2000 g feletti is lehet
Cukortartalma: 15-16
Egyéb jellemzők: jól szállítható
Ültetési adatokÜltetési adatok
Ültetési hely / fényigény: Napos
Ültetési tőtáv: 1,2 m
Ültetési sortáv: 2,5 m
Növekedési erélye: gyorsan növő
Nedvességigény: közepes vízigényű
Talajigény: közepesen kötött (vályog), laza (homok), tápdús talaj, jó minősőgű talaj, jó vízgazdálkodású talaj
Téli védelem: fagytűrő, téli takarás szükséges

Általános ismertető

Az Árkádia a alapfajtából Ukrajnában kiemelt változat, a Moldova x Cardinal keresztezésével jött létre, amely az alaptípustól sokkal intenzívebb muskotályos aromájával rendelkezik. Gyors növekedésű szőlőfajta. Egyike a jelenleg Magyarországon kapható egyik legkiegyensúlyozottabb, legstabilabb fajtáknak. Nagyüzemi termesztésben is kiváló. Dekoratív fürtöket és bogyókat nevel.

Igen korai, augusztus elején (115-120 nap), a Csabagyöngye után 12-14 nappal érik. Kifejezetten magas terméshozamokra képes csemegeszőlő fajtafajta. Rövid csapon is igen bőtermő. Termőhajtásonként szigorúan csak 1-1 fürt hagyható rajta. Ellenkező esetben késik az érése, esetleg a második fürt be sem érik, elfonnyad. Középerős vesszői nagyobb fürtterhelés esetén nem érnek be.

Közepesen erős növekedésű, talaj és fekvés iránt közepesen igényes, közepesen fagy- és szárazságtűrő, rothadásra kevésbé hajlamos, zöldmunka igénye kicsi, jól szállítható. 

Fürtje igen nagy, kissé tömött, vállas, átlagtömege: 400 g, de nem ritka a 2000 g feletti súlyú sem.

Bogyója átlagosan 28x23 mm, vállnál 15 mm széles, 6- 8 g. Fényes, fehéres-sárga, aranysárga, megnyúlt, körte-, csepp alakú, nagy, vékony héjú, húsa ropogós, lédús, kellemes, muskotályos ízű. Cukortartalma kissé alacsony, mindössze 15 %, viszont így a cukorbetegek is módjával ugyan, de fogyaszthatják.  Savtartalma 5-6 gr/l 

Hátránya, hogy éréskor esős időben bogyója reped

Társnevei

Nastia, Aркадия

Származása, története, történelme

Magyarországra a fajtát Dr. Kozma Pál hozta be, majd sok évig Dr. Sipos Lajosnál történt a fajta fenntartás és kiértékelés, ezt követően került ki termelőkhöz, jelenleg üzemi felületek is vannak belőle.

Ellenállóság

Betegségekkel szembeni ellenállóképessége átlag feletti. Peronoszpórával szemben közepesen, lisztharmattal és szürkepenésszel szemben csak kissé fogékony. Fagytűrése: -21 °C.

Termőhely-, talajigénye

Talaj és fekvés iránt közepesen igényes.

Termesztési tapasztalat
Dr. Teszlák Péter PTE: Az Árkádia nem egy rossz fajta, érdemes vele foglalkozni. Sajnos lisztharmat ellenálló képessége gyenge, ezért a nem megfelelő növényvédelem esetén a lisztharmat fertőzésből eredő bogyórepedések is gyakoriak lehetnek nála, ezt a helyzetet súlyosbítja a nagyméretű, gyakran tömött fürtök, ahol néhány bogyó repedése is akár az egész fürt rothadását okozhatja. Öntözés, vagy eső hatására szintén repedhetnek a bogyók, a végeredmény ugyanaz...

Az ukrán kollégáknál még most is az egyik legnagyobb bogyójú és fürtű rekordokat az Árkádia hozza, jelenleg is közkedvelt házikerti fajtaként. Egyértelmű, hogy a korai érésidőben majdnem szinte egyedüli mutatós-piacos szőlő. 

Ültetési és gondozási útmutató
Általános tudnivalók

A magyar kiskerteknek szinte elmaradhatatlan „kelléke” a szőlő. Még keresve is nehezen találni olyan udvart, ahol ne lenne egy szőlőlugas, egy szőlősor, vagy csak néhány tőke elvétve itt-ott a portán. A sok éves gyakorlati tapasztalatok alapján, a kora őszi (október második felétől - november első fele) ültetésű tőkék azok, amelyek a legjobban fejlődnek és ezek élnek a legtovább is. Ajánlatos kerülni a dugványokkal, gyökeres vesszőkkel való kísérletezést, mert a gyökeres vesszőket jó eséllyel megtámadja a filoxéra, a sima vesszők megeredése és megmaradása pedig igen-igen csak bizonytalan. A legjobb választás tehát inkább a gyökeres oltvány, mivel ennek a megeredése és megmaradása a legbiztosabb.

Érdemes azt is előrelátóan megfontolni, hogy a szőlőt milyen céllal szeretné telepíteni (étkezés, borkészítés, eladás) és ennek megfelelően kellő gondossággal érdemes a fajtákat kiválasztani. Amennyiben csak az a cél, hogy a gyerekek, unokák és persze a felnőttek is finom csemegéhez juthassanak akkor érdemes egy lugasban gondolkodni, és ebben az esetben csemegeszőlő-oltványt választani, mégpedig olyan fajtákat, amelyek különböző időben érnek egymást szépen követve egy terméssort alkotva.

Ültetés módja

A szőlő igen csak igényes növény, ezért kellő körültekintéssel, gondosan kell megválasztani a tőkék ültetési helyét. A szőlő a napos, védett helyet kedveli. Igaz, megél akár a futóhomokon és a szikás, köves talajon is, de ettől függetlenül a legjobban a tápanyagokban gazdag, jó vízellátású, mélyrétegű talajban érzi a legjobban magát.

A telepítés egy évben két alkalommal - ősszel vagy tavasszal történhet. Az őszi telepítés előnye, hogy az október végén - november elején felszedett telepítési anyagot nem kell tárolni, valamint a kiültetett oltványok esetében a tél folyamán megindul a gyökérregeneráció és a gyökeresedés. Hátránya viszont, hogy nehezebb biztosítani a jól előkészített, ülepedett talajállapotot. Őszi telepítés esetén az egyéves vesszőt metszés nélkül hagyjuk és az oltványokat földfeltöltéssel védjük a fagyoktól. A tavaszi telepítés ideje március vége - április eleje, amikor a talajhőmérséklet és a szövetek aktivitása kedvező feltételeket ad a gyors gyökérképződéshez. A tavaszi telepítés hátránya, hogy legalább néhány alkalommal, az időjárástól függően, öntözést szükséges biztosítani a fiatal oltványok fejlődése számára.

A megvásárolt szőlőoltványokat kiültetésig fagy- és szélmentes-, árnyékos helyen (pincében) kell tárolni lehetőleg nedves homokban. Ha erre nincs lehetőség, bár nem a legjobb megoldás, de ideiglenesen nylon zacskóba is csomagolhatóak a nedvesített gyökerek. Ha ősszel vásárolt oltványt és azt csak tavasszal kívánja telepíteni, szintén homokba, vagy földbe vermelve fagy- és szélmentes helyen kell kiteleltetni. A tárolás ideje alatt többször meg kell locsolni, hogy a föld, vagy homok ne száradhasson ki.
Az ültetést megelőzően az oltványokat ajánlott néhány órára vízbe állítani, hogy az elvesztett nedvességet pótolhassák. Abból a célból, hogy az oltványok a telepítés ideje alatt ki ne száradjanak, vízzel vagy agyagpéppel töltött vödrökben szállítsa azokat a telepítés helyére. Az ültető gödröket frissen kell kiásni és az oltványokat azonnal ki kell ültetni, nehogy kiszáradjon a föld körülöttük.

Az ültetés történhet talajfúróval, hidrofúróval, vagy ásóval is. Ásóval való ültetésnél ásson legalább 60 x 60 x 60 cm -es ültető gödröt illetve nem árt feljavítani a talajt jó minőségű kerti földdel, érett (3-4 éves) istállótrágyával. Arra viszont figyelni kell, hogy a trágya közvetlenül semmiképp ne érintkezzen az oltvány gyökerével.

Az ültetés előtt az oltványokról el kell távolítani az oldalgyökereket, a talpgyökereket pedig meg kell rövidíteni 4-5 cm-esre, hogy az ültetőgödörben legyező alakban szétterítve ne hajoljanak visszafelé. Hidrofúróval történő telepítés esetén 2 cm-re kell visszavágni a gyökereket. A gyökerek hosszúsága a fiatal szőlőtőkék növekedését alig befolyásolja. A hosszabb gyökérrel telepített szőlőoltványok ugyan valamivel hamarabb kihajtanak, mint azok, amelyeknek a gyökereit teljesen levágtuk. Ez a különbség azonban már az első év őszén kicsinek bizonyul, a második és harmadik évben pedig teljesen el is tűnik. Nem ajánlatos a gyökerek bekurtításának elhagyása. Az ilyen oltványok az első évben jól növekednek, a harmadik évtől kezdődően azonban szemmel láthatóan visszamaradnak. 

Mindegyik ültetési módszernél fontos, hogy az oltványok légmentesen legyenek elültetve 

Az oltvány olyan mélyre kerüljön a földbe, hogy az oltás helye közvetlenül a talaj felszíne felett legyen (2-3 cm). Ültetés után az oltványt ajánlatos bő vízzel beöntözni, iszapolni. Ősszel elegendő lehet az egyszeri öntözés, s még annak mértékével is vigyázni kell, hiszen az őszi, túlzott beöntözés káros is lehet, szemben azzal a ténnyel, hogy a tavaszi telepítés elképzelhetetlen többszöri öntözés nélkül, melyeknek számát és mértékét a mindenkori környezeti viszonyok határozzák meg.

A szőlőoltvány érzékeny a fagyokra, ezért az elültetett növényt kupacolja fel (csirkézés) földdel annyira, hogy a vesszők alsó három-négy rügyét a földtakarás megvédje. Ez főleg télen fontos a fagyveszély miatt, de a tavasszal elültetett oltványokat is mindenképp javasolt becsirkézni.
Az őszi telepítésű vesszőket ősszel nem szabad visszavágni, majd csak tavasszal (egyik vesszőt 2-3 rügyre, azaz 2-3 cm-re), de ezt követően fontos újra visszatakarni porhanyós földdel az esetleges tavaszi fagyok miatt.

Tápanyagpótlás

A tápanyagok szerves- és műtrágya formájában juttathatók ki. A kiadandó mennyiséget nagymértékben befolyásolja a talaj szerkezete és humusztartalma. Soványabb homoktalajokon feltétlenül javasolható a szerves trágya bedolgozása. A foszfor és kálium műtrágyák kiszórására ősszel kerül sor, mivel azok nem távoznak a téli csapadékkal a talajból. A nitrogén műtrágya kijuttatásáról évente tavasszal gondoskodunk. Két-három részletben célszerű kijuttatni, mivel közismert, hogy a nitrogén a talajból könnyen kimosódik.

Téli védelem

A szőlőoltvány érzékeny a fagyokra, ezért az elültetett növényt kupacolja fel (csirkézés) földdel annyira, hogy a vesszők alsó három-négy rügyét a földtakarás megvédje. Ez főleg télen fontos a fagyveszély miatt, de a tavasszal elültetett oltványokat is mindenképp javasolt becsirkézni.
Az őszi telepítésű vesszőket ősszel nem szabad visszavágni, majd csak tavasszal (egyik vesszőt 2-3 rügyre, azaz 2-3 cm-re), de ezt követően fontos újra visszatakarni porhanyós földdel az esetleges tavaszi fagyok miatt.

vissza

Mások ezeket vásárolták

Sárga hólyag cseresznye

Sárga hólyag cseresznye

Cseresznye (Cerasus)  

szabadgyökeres oltvány

Ára: 3 490,- Ft

Gigi Parade® rózsa

Gigi Parade® rózsa

Rosa floribunda 'Gigi'  

cserepes

Ára: 2 790,- Ft

Early redhaven

Early redhaven

Őszibarack (Prunus persica)  

szabadgyökeres oltvány

Ára: 3 390,- Ft

Értékelés

Hogyan értékelné Ön ezt a terméket az alábbi szempontok alapján?

Megnevezés: Early redhaven

Ár
Érték
Minőség

Jelmagyarázat

Új nemesítés Új nemesítés
Korunkbeli fajta Korunkbeli fajta
Régi, történelmi fajta Régi, történelmi fajta
Hosszan elálló fajta Hosszan elálló fajta
Gyorsan romlik Gyorsan romlik
Szép piaci gyümölcs Szép piaci gyümölcs
Aszalásra kiváló Aszalásra kiváló
Mézelő Mézelő
Érzékeny a téli hidegekre Érzékeny a téli hidegekre
Rezisztens Rezisztens
Bornak kiváló Bornak kiváló
Friss fogyasztásra kiváló Friss fogyasztásra kiváló
Rendkívül ízletes Rendkívül ízletes
Téli védelme szükséges Téli védelme szükséges
Napos helyre Napos helyre
Félárnyékos helyre Félárnyékos helyre
Árnyékos helyre Árnyékos helyre
Vízigényes Vízigényes
Szárazságtűrő Szárazságtűrő
Szélvédett helyre Szélvédett helyre
A gyümölcsfa oltás tízparancsolata

Gyümölcsészeti tanumány, az első 10 oldal most ajándékba!