Felhívjuk figyelmét, hogy 2018. május 25-én közzétettük Adatkezelési tájékoztatónk (Felhasználói és revíziós irányelveink) frissített verzióját. Kérjük, olvassa el ezeket figyelmesen, és csak ezt követően, ha azokkal egyet is ért, kezdje meg webes felületünk használatát! A jelzett dokumentum terjedelmes, számoljon nagyobb időráfordítással. Továbbá tájékoztatjuk, hogy weboldalunk működése érdekében cookie-kat használ.
Garancia

Kezdje el begépelni a gyümölcsfa nevét, majd válasszon a betöltődő listából!

Kosár icon

Kosár tartalma

Regisztráció nélkül is vásárolhat

Webáruház Szőlők Borszőlő oltványok (fehér)

Generosa szőlő

Vitis vinifera 'Generosa'

-41%
termek423/generosa-423-424458296-1200.jpg / Generosa szőlő termek423/generosa-423-466555661-1200.jpg / Generosa szőlő termek423/generosa-423-1131393266-1200.jpg / Generosa szőlő termek423/generosa-423-1573599700-1200.jpg / Generosa szőlő termek423/generosa-423-752589702-1200.jpg / Generosa szőlő termek423/generosa-423-1113626644-1200.jpg / Generosa szőlő termek423/generosa-423-722688538-1200.jpg / Generosa szőlő termek423/generosa-423-516336333-1200.jpg / Generosa szőlő termek423/generosa-423-564658250-1200.jpg / Generosa szőlő termek423/generosa-423-183903206-1200.jpg / Generosa szőlő termek423/generosa-423-195210655-1200.jpg / Generosa szőlő termek423/generosa-423-172071817-1200.jpg / Generosa szőlő

Jan.
Febr.
Márc.
Ápr.
Máj.
Jún.
Júl.
Aug.
Szept.
Okt.
Nov.
Dec.
Ültetés
Virágzás
Szedésérettség
Gyümölcsérés
Érzékeny a téli hidegekre
Bornak kiváló
Téli védelme szükséges
Napos helyre
Szárazságtűrő
Szélvédett helyre

Generosa szőlő

Vitis vinifera 'Generosa' Magyar nemesítés

Raktáron nincs Jelenleg
nem rendelhető.
Szállítás Szállítás:
Ültetési időben

A kiszállított termék adatai

Kiszerelés:
szabadgyökeres oltvány
szabadgyökeres oltvány
Méret: 10-20 cm között

A kifejlett szőlő jellemzői

Bogyók külső színe: liláspiros, lilás, húspiros, alig hamvas
Íze, zamata: zamatos, savas, különösen finom
Egy csomag tartalma: 1 db növény

Ára: 3 890 Ft

Akciós ár: 2 290 Ft

Sajnos ez a termék jelenleg nem rendelhető, de értesítést tudunk küldeni önnek, amint kaphatóvá válik.(Egy év is lehet.)


További növényjellemzőkTovábbi növényjellemzők
Bogyók alakja: gömb alakú, megnyúlt, kicsi
Fürtök mérete: közepesen nagy, tömött
Fürtök súlya: 130 g
Cukortartalma: 19,6° - 20.6°
Ültetési adatokÜltetési adatok
Fagytűrése: -21 °C
Ültetési hely / fényigény: Napos
Ültetési tőtáv: 3 m
Ültetési sortáv: 3 m
Nedvességigény: szárazságtűrő
Téli védelem: téli takarás szükséges

Általános ismertető, felhasználás

A Generosa szőlőként és borként is igen kiváló. Egy szőlő, amely igazán az Alföldre született. Kiváló tulajdonságai különösen kitűnnek az alföldi viszonyok között. Nagy előnye, hogy későn fakad, így még az április végi fagyok sem tesznek kárt benne. Emellett kiváló téltűrő, s ha netán fagykár érné, a mellékrügyekből jól regenerálódik, de nagy erénye a szárazságtűrés is. Ezen a téren messze fölötte áll a kunsági borvidéken termesztett borszőlőknek. Nem érzékeny a rothadásra (ámbár ha már egyszer fog rajta a fertőzés, hamar tönkre is teszi a fürtöt). Megbízhatóan és jól terem; hosszú távon is képes a 15-16 tonnás hektáronkénti termésátlagra. Fölálló, vékony vesszői, ritka lombja és kisszámú hónaljhajtása miatt kevés zöldmunkát igényel.

A Generosa telepítése az utóbbi években kapott nagyobb lendületet, jelenleg közel 200 hektáron termesztik. Tőkéje magas és középmagas kordonra, ernyőművelésre és gépi szüretre is alkalmas. Rövid csapon vagy félszálvesszőn egyaránt jól terem. Az eddigi termesztési tapasztalatok fényében a szakemberek homoktalajon 8, kötött földön pedig 6-6 rügyet ajánlanak meghagyni négyzetméterenként. A termés homokon 20,6, kötött talajon 19,6 átlagos mustfokkal érik.

Bőtermő fajta, fürtjei közepesen nagyok, tömöttek (130 g átlagsúlyúak). Bogyói megnyúltak gömb alakúak, kicsik, húspiros-lilás árnyalattal, alig hamvas, héja szívós, az íze különösen finom, zamatos, savas.

Fürtje éretten középnagy, vállas vagy ágas, kedvezően tömött. A fürtkocsányzat egyenletesen vastag, tartós, gyéren szemölcsös, középhosszú. Bogyója kicsi, enyhén ovális, pontozott, lilás rózsaszínű, alig hamvas, héja szívós, középvastag, mintázatlan. Húsa lédús, íze semleges, de kellemesen édes és savas, különlegesen finom.

Tőkéje középvastag, egyenes, erőteljes növekedésű, vesszői felfelé törőek, egyenes, középvastag. Vesszeje egyenes, csupasz, vörösesbarna, a szárcsomónál sötétebb, alig hamvas, pontozott és csíkos, feltűnően érdes, vékony, lapított, ízközei hosszúak. Szellős lombot nevel, ezt az egyenesen felfelé növekvő hajtások alakítják ki, ezért metszése nem okoz különösebb gondot. Hónaljhajtást alig hoz, levelei közepesen nagyok, a levélszél fűrészes-csipkés, sekélyen és sűrűn bemetszett, a levélnyél hosszú és piros. Levele kicsi, vagy közepesen nagy, ötszögletű, karéjos, karéjainak száma 5, levéllemez felülete sima-hólyagos, csupasz, fonáka serteszőrös és pókhálós, erezete zöld, töve vörös, szélei fűrészes csipkések, sűrűn, sekélyen bemetszett, hosszú, piros levélnyele van.

Az elmúlt másfél évtized során három olyan bor vált népszerűvé a fogyasztók körében, amelyek szőlőalapanyagát a Kunsági borvidéken termesztik több ezer hektáron. Ezek a kékfrankosból készített rozé, a cserszegi fűszeres és az Irsai Olivér. Most azonban úgy tűnik, hogy a generosa lehet a negyedik bor, mely a fentebb említett három nyomába léphet.

Borának illata szőlővirágra emlékeztető, finom, savú, kellemes ízhatású, Tramini szőlő jellegű. A szőlő ízeit megőrző, az Ezerjó szőlőhoz hasonló finom savú, harmonikus, elegáns, kellemes fehérbor.

A Generosát - fajtaborként – 2013-ban ismertették meg először a piaccal, néhány üzletlánc és vendéglátóhely forgalmazta. Jellemzően reduktív technológiával készítik, de kísérleteznek a fahordós érlelésével is, mert jó tulajdonságai alkalmassá teszik erre. Borának illata különleges, a szőlővirágéra emlékeztet. Savai finomak, íze harmonikus, megőrzi a szőlő zamatát. A kecskeméti kutatóállomás borászai, akik évtizedek óta vizsgálják a különböző termőhelyekre telepített Generosa borát, kiemelték, hogy cukormentes extrakt-tartalma mindenütt állandó volt, és savait is mindenhol jó megtartotta (ami különösen nagy előny az egyre melegedő éghajlati viszonyaink között). Borbírálatokon a Cserszegi fűszeressel és a Rajnai rizlinggel vetették össze, összpontszámban rendre ezekkel azonosan értékelték, megjegyezve, hogy íze, zamata a Rajnai rizlingéhez áll közel. Ez a bor valahol félúton van a könnyed és a nehezebb fehérborok között, hiszen beltartalom tekintetében a vastagabb tételekhez tartozik, ugyanakkor illatjegyeiben őrzi a piros tramini fajtajegyeit. Ez nem egy tipikus alföldi bor, jobban emlékeztet inkább a balatoni borvidékekre. Ma úgy tartják a Generosáról, hogy folyamatosan jó, de nem kimagasló minőségű bort ad, ám megvan a remény, hogy egykor a nagy szőlőfajták között emlegessék.

Társnevei

K.15

Származása, története, történelme

A nemesítői munka, olykor évtizedekbe telik, mire az új fajtára fölfigyel a szakma és köztermesztésbe kerül. Így járt Bíró Károly szőlőfajtája is, a Generosa, amely csak jó fél évszázad múltán, 2004-ben kapott állami elismerést, s ma már ott tart, hogy önálló témája a szőlész-borász konferenciáknak.

A Generosa nemesítési kutatását az 1950-es években kezdték el, majd 1951-ben született meg a móri borvidéken a Piros tramini és az Ezerjó fajták keresztezéséből Bíró Károly nemesítő munkája nyomán. Ezt követően a hibridek a kecskeméti kutatóállomásra kerültek, ahol Kurucz András-, 1976 óta pedig Dr. Hajdu Edit vezetésével folytak a kiértékelések. Kedvező tulajdonságai alapján a hibridek közül a K.15-ös emelkedett ki, amely 2004-ben kapott állami minősítést generosa néven. Bőtermő, bírja a szélsőséges időjárást, magas cukorfokra képes, bora illatos, íze zamatos, de visszafogott. A szőlőfajta telepítése az utóbbi években kapott nagyobb lendületet, jelenleg 400 hektáron termesztik, főként a Hajós-bajai, a Kunsági és a Móri borvidéken.

A Generosa életre hívásának az elsődleges célja az Ezerjó leváltása volt. Egy illatosabb fajtát akartak nyerni, de emellett ugyancsak szempont volt a termesztési értékekben való eltérés.
Mivel az említett szőlőfajtából a móri borvidéken és az Alföldön állnak rendelkezésre nagyobb telepítések, logikus volt, hogy a két borvidék együttműködése révén zajlodjon a nemesítés. Az ezerjót végül a piros traminival keresztezték. A hibridanyag felszaporítására Kecskemét-Miklóstelepen került sor Dr. Hajdu Edit munkájának köszönhetően.

Ellenállóság

Téltűrő képessége hasonlóan a Cserszegi fűszereséhez és a Rajnai rizlingéhez kiváló, rügyei -21 °C-ig fagyállóak. Bogyói nem rothadnak, esős időben is csak alig. A peronoszpórára inkább, a lisztharmatra kevésbé fogékony, de nem rezisztens.

Termőhely-, talajigénye

Főleg Kecelen termesztik.

 

Ültetési és gondozási útmutató Ültetési és gondozási útmutató letöltése
Általános tudnivalók

A magyar kiskerteknek szinte elmaradhatatlan „kelléke” a szőlő. Még keresve is nehezen találni olyan udvart, ahol ne lenne egy szőlőlugas, egy szőlősor, vagy csak néhány tőke elvétve itt-ott a portán. A sok éves gyakorlati tapasztalatok alapján, a kora őszi (október második felétől - november első fele) ültetésű tőkék azok, amelyek a legjobban fejlődnek és ezek élnek a legtovább is. Ajánlatos kerülni a dugványokkal, gyökeres vesszőkkel való kísérletezést, mert a gyökeres vesszőket jó eséllyel megtámadja a filoxéra, a sima vesszők megeredése és megmaradása pedig igen-igen csak bizonytalan. A legjobb választás tehát inkább a gyökeres oltvány, mivel ennek a megeredése és megmaradása a legbiztosabb.

Érdemes azt is előrelátóan megfontolni, hogy a szőlőt milyen céllal szeretné telepíteni (étkezés, borkészítés, eladás) és ennek megfelelően kellő gondossággal érdemes a fajtákat kiválasztani. Amennyiben csak az a cél, hogy a gyerekek, unokák és persze a felnőttek is finom csemegéhez juthassanak akkor érdemes egy lugasban gondolkodni, és ebben az esetben csemegeszőlő-oltványt választani, mégpedig olyan fajtákat, amelyek különböző időben érnek egymást szépen követve egy terméssort alkotva.

Ültetés módja

A szőlő igen csak igényes növény, ezért kellő körültekintéssel, gondosan kell megválasztani a tőkék ültetési helyét. A szőlő a napos, védett helyet kedveli. Igaz, megél akár a futóhomokon és a szikás, köves talajon is, de ettől függetlenül a legjobban a tápanyagokban gazdag, jó vízellátású, mélyrétegű talajban érzi a legjobban magát.

A telepítés egy évben két alkalommal - ősszel vagy tavasszal történhet. Az őszi telepítés előnye, hogy az október végén - november elején felszedett telepítési anyagot nem kell tárolni, valamint a kiültetett oltványok esetében a tél folyamán megindul a gyökérregeneráció és a gyökeresedés. Hátránya viszont, hogy nehezebb biztosítani a jól előkészített, ülepedett talajállapotot. Őszi telepítés esetén az egyéves vesszőt metszés nélkül hagyjuk és az oltványokat földfeltöltéssel védjük a fagyoktól. A tavaszi telepítés ideje március vége - április eleje, amikor a talajhőmérséklet és a szövetek aktivitása kedvező feltételeket ad a gyors gyökérképződéshez. A tavaszi telepítés hátránya, hogy legalább néhány alkalommal, az időjárástól függően, öntözést szükséges biztosítani a fiatal oltványok fejlődése számára.

A megvásárolt szőlőoltványokat kiültetésig fagy- és szélmentes-, árnyékos helyen (pincében) kell tárolni lehetőleg nedves homokban. Ha erre nincs lehetőség, bár nem a legjobb megoldás, de ideiglenesen nylon zacskóba is csomagolhatóak a nedvesített gyökerek. Ha ősszel vásárolt oltványt és azt csak tavasszal kívánja telepíteni, szintén homokba, vagy földbe vermelve fagy- és szélmentes helyen kell kiteleltetni. A tárolás ideje alatt többször meg kell locsolni, hogy a föld, vagy homok ne száradhasson ki.
Az ültetést megelőzően az oltványokat ajánlott néhány órára vízbe állítani, hogy az elvesztett nedvességet pótolhassák. Abból a célból, hogy az oltványok a telepítés ideje alatt ki ne száradjanak, vízzel vagy agyagpéppel töltött vödrökben szállítsa azokat a telepítés helyére. Az ültető gödröket frissen kell kiásni és az oltványokat azonnal ki kell ültetni, nehogy kiszáradjon a föld körülöttük.

Az ültetés történhet talajfúróval, hidrofúróval, vagy ásóval is. Ásóval való ültetésnél ásson legalább 60 x 60 x 60 cm -es ültető gödröt illetve nem árt feljavítani a talajt jó minőségű kerti földdel, érett (3-4 éves) istállótrágyával. Arra viszont figyelni kell, hogy a trágya közvetlenül semmiképp ne érintkezzen az oltvány gyökerével.

Az ültetés előtt az oltványokról el kell távolítani az oldalgyökereket, a talpgyökereket pedig meg kell rövidíteni 4-5 cm-esre, hogy az ültetőgödörben legyező alakban szétterítve ne hajoljanak visszafelé. Hidrofúróval történő telepítés esetén 2 cm-re kell visszavágni a gyökereket. A gyökerek hosszúsága a fiatal szőlőtőkék növekedését alig befolyásolja. A hosszabb gyökérrel telepített szőlőoltványok ugyan valamivel hamarabb kihajtanak, mint azok, amelyeknek a gyökereit teljesen levágtuk. Ez a különbség azonban már az első év őszén kicsinek bizonyul, a második és harmadik évben pedig teljesen el is tűnik. Nem ajánlatos a gyökerek bekurtításának elhagyása. Az ilyen oltványok az első évben jól növekednek, a harmadik évtől kezdődően azonban szemmel láthatóan visszamaradnak. 

Mindegyik ültetési módszernél fontos, hogy az oltványok légmentesen legyenek elültetve 

Az oltvány olyan mélyre kerüljön a földbe, hogy az oltás helye közvetlenül a talaj felszíne felett legyen (2-3 cm). Ültetés után az oltványt ajánlatos bő vízzel beöntözni, iszapolni. Ősszel elegendő lehet az egyszeri öntözés, s még annak mértékével is vigyázni kell, hiszen az őszi, túlzott beöntözés káros is lehet, szemben azzal a ténnyel, hogy a tavaszi telepítés elképzelhetetlen többszöri öntözés nélkül, melyeknek számát és mértékét a mindenkori környezeti viszonyok határozzák meg.

A szőlőoltvány érzékeny a fagyokra, ezért az elültetett növényt kupacolja fel (csirkézés) földdel annyira, hogy a vesszők alsó három-négy rügyét a földtakarás megvédje. Ez főleg télen fontos a fagyveszély miatt, de a tavasszal elültetett oltványokat is mindenképp javasolt becsirkézni.
Az őszi telepítésű vesszőket ősszel nem szabad visszavágni, majd csak tavasszal (egyik vesszőt 2-3 rügyre, azaz 2-3 cm-re), de ezt követően fontos újra visszatakarni porhanyós földdel az esetleges tavaszi fagyok miatt.

Tápanyagpótlás

A tápanyagok szerves- és műtrágya formájában juttathatók ki. A kiadandó mennyiséget nagymértékben befolyásolja a talaj szerkezete és humusztartalma. Soványabb homoktalajokon feltétlenül javasolható a szerves trágya bedolgozása. A foszfor és kálium műtrágyák kiszórására ősszel kerül sor, mivel azok nem távoznak a téli csapadékkal a talajból. A nitrogén műtrágya kijuttatásáról évente tavasszal gondoskodunk. Két-három részletben célszerű kijuttatni, mivel közismert, hogy a nitrogén a talajból könnyen kimosódik.

Téli védelem

A szőlőoltvány érzékeny a fagyokra, ezért az elültetett növényt kupacolja fel (csirkézés) földdel annyira, hogy a vesszők alsó három-négy rügyét a földtakarás megvédje. Ez főleg télen fontos a fagyveszély miatt, de a tavasszal elültetett oltványokat is mindenképp javasolt becsirkézni.
Az őszi telepítésű vesszőket ősszel nem szabad visszavágni, majd csak tavasszal (egyik vesszőt 2-3 rügyre, azaz 2-3 cm-re), de ezt követően fontos újra visszatakarni porhanyós földdel az esetleges tavaszi fagyok miatt.

vissza

Értékelés

Hogyan értékelné Ön ezt a terméket az alábbi szempontok alapján?

Megnevezés: Reggeli harmat sárga málna (folytontermő)

Ár
Érték
Minőség

Jelmagyarázat

Új nemesítés Új nemesítés
Korunkbeli fajta Korunkbeli fajta
Régi, történelmi fajta Régi, történelmi fajta
Hosszan elálló fajta Hosszan elálló fajta
Gyorsan romlik Gyorsan romlik
Szép piaci gyümölcs Szép piaci gyümölcs
Aszalásra kiváló Aszalásra kiváló
Mézelő Mézelő
Érzékeny a téli hidegekre Érzékeny a téli hidegekre
Rezisztens Rezisztens
Bornak kiváló Bornak kiváló
Friss fogyasztásra kiváló Friss fogyasztásra kiváló
Rendkívül ízletes Rendkívül ízletes
Téli védelme szükséges Téli védelme szükséges
Napos helyre Napos helyre
Félárnyékos helyre Félárnyékos helyre
Árnyékos helyre Árnyékos helyre
Vízigényes Vízigényes
Szárazságtűrő Szárazságtűrő
Szélvédett helyre Szélvédett helyre
A gyümölcsfaoltás tízparancsolata

Gyümölcsészeti tanumány, az első 10 oldal most ajándékba!

Time: 0.3872 ms | Memory: 3.04MB | Version: 4.0