Felhívjuk figyelmét, hogy 2018. május 25-én közzétettük Adatkezelési tájékoztatónk (Felhasználói és revíziós irányelveink) frissített verzióját. Kérjük, olvassa el ezeket figyelmesen, és csak ezt követően, ha azokkal egyet is ért, kezdje meg webes felületünk használatát! A jelzett dokumentum terjedelmes, számoljon nagyobb időráfordítással. Továbbá tájékoztatjuk, hogy weboldalunk működése érdekében cookie-kat használ.
Garancia

Kezdje el begépelni a gyümölcsfa nevét, majd válasszon a betöltődő listából!

Kosár icon

Kosár tartalma

Regisztráció nélkül is vásárolhat

Webáruház Gyümölcsbokrok Málna

Autumn bliss málna (folytontermő)

Málna (Rubus idaeus)

termek810/autumn-bliss-malna-folytonterm-810-1698402582-1200.jpg / Autumn bliss málna (folytontermő) termek810/autumn-bliss-malna-folytonterm-810-187403881-1200.jpg / Autumn bliss málna (folytontermő) termek810/autumn-bliss-malna-folytonterm-810-1345889134-1200.jpg / Autumn bliss málna (folytontermő) termek810/autumn-bliss-malna-folytonterm-810-1663056559-1200.jpg / Autumn bliss málna (folytontermő) termek810/autumn-bliss-malna-folytonterm-810-936878895-1200.jpg / Autumn bliss málna (folytontermő)

Jan.
Febr.
Márc.
Ápr.
Máj.
Jún.
Júl.
Aug.
Szept.
Okt.
Nov.
Dec.
Ültetés
Virágzás
Szedésérettség
Gyümölcsérés
Napos helyre ültetendő
Vízigényes
Gyorsan romlik
Rendkívül ízletes

Autumn bliss málna (folytontermő)

Málna (Rubus idaeus)

Raktáron van Jelenleg is
rendelhető.
Szállítás Szállítás:
Ültetési időben

A kiszállított termék adatai

Kiszerelés:
konténeres
Méret: 30-50 cm között

A kifejlett gyümölcsfa jellemzői

Faj: Málna (Rubus idaeus)
Termékenyülés: öntermékeny
Külső színe: piros
Gyümölcshús színe: piros
Íz: édes
Egy csomag tartalma: 1 db növény

Ára: 4 290 Ft

Megrendelt
mennyiség:


Általános ismertető

Őszi málna. Első terméseit júniustól hozza, majd a jelentős mennyiségű másodtermését ősszel érleli. Júniustól egészen a fagyokig lehet róla szemezgetni. Gyümölcse nagyméretű, sötétpiros színű, közepesen fényes, húsa kemény, könnyen leválik a vacokkúpról.

Termékenyülése, porzói

Termékenyülése igen jó.

Ellenállóság

Gyökérrothadással (Phytophtora) szemben igen ellenálló.

Termőhely-, talajigénye

A tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű talajt kedveli. Sekély gyökérzete miatt a nyári öntözést meghálálja. Tápanyag utánpótlásról évente gondoskodni kell. Tarackolva terjed. Gyökérsarjról könnyen szaporítható.

Termőképessége

Igen bőven terem, termését az az évi hajtáson hozza.

Hajtásrendszere

Az éves hajtásokat a tél beállta előtt le kell darabolni (a szár gombás fertőzésével ezért nem kell számolni). Következő évben a gyökérről előtörő hajtásokon kell nevelni a termést. Az előző éves vesszők oldalelágazásain keletkezett hajtásokon gyönge termés fejlődik. A talajból előtörő hajtásokon azonban igen értékes termés fejlődik. 

Ültetési és gondozási útmutató Ültetési és gondozási útmutató letöltése
Általános tudnivalók

A málnatöveket kétféle módon forgalmazzuk:

1., Szabadgyökérrel
Az ön által megrendelt szabadgyökeres málnatő gyökércsomagoltan érkezik. A megrendelt szabadgyökerű málnatövet a kézbesítést követően lehetőleg azonnal el kell ültetni a végleges helyére. Amennyiben erre nincs lehetőség, úgy a bontatlan csomagolásban csupán néhány napig tarthatók. A tárolás ideje alatt a csomagot hűvös, naptól védett helyen kell tárolni, lehetőleg pincében, vagy ahhoz hasonló klímájú helyen. A csomagolás teljes eltávolítását követően különösen tavaszi ültetésnél legalább 2 órára állítsa vízbe a málnatövet egy edényben (vödör / hordó) úgy, hogy a víz a gyökérzetet teljesen ellepje. Ügyeljen arra, hogy 12 óránál sokkal tovább viszont ne álljon vízben a fa, mert ebben az esetben a gyökér befullad. Ha nem áll módjában azonnal elültetni a málnatövet, vagy nem tudja még a végleges helyére ültetni azokat, akkor vermeléssel áthidalható az az időszak, amíg a fa a végleges helyére kerül. Átmenetileg nedves homokban is tárolható. A növények vermelése akár csoportosan, szorosan egymás mellé is történhet. A gyökerek méretének megfelelő méretű gödör kiásását követően helyezze bele a málnatöve(ke)t, akár szorosan egymás mellé, majd földelje el azokat. A földrögök között nem maradhat levegő, eszért a földet taposással is szükséges tömöríteni, majd bőségesen meg is kell azt öntözni. A vermelési időszak alatt ügyeljen arra, hogy a föld ne száradhasson ki. Azt nedvesen kell tartani.

2., Konténerben
A konténeres növények ültetése fagymentes időben az év bármely szakában lehetséges (nyáron is). A konténeres növényeket nem szükséges a kézbesítést követően azonnal elültetni, arra azonban figyelni kell, hogy a gyökereket körülvevő föld ne száradjon ki télen sem. Egy málnatő mindösszesen maximum kettő-, átültetéssel +1 (összesen három) évet bír ki konténerben. Mivel a faiskolában is már minimum fél, de inkább 1 évet töltött a málnatő konténerben, ezért ügyeljen arra, hogy a kiültetés a kellő időben történjen meg.

Ültetés ideje

A konténeres málnát az év bármely szakaszában lehet ültetni fagymentes időben, ha a talaj nincs átfagyva és a levegő hőmérséklete eléri a +3°C -ot. A szabadgyökeres növényeket a leghelyesebb minél korábban, ősszel telepíteni, mert tavaszra kifejlődő-, a vesszők tövénél levő fejlett hegyes rügyek könnyen letörnek és a gyökér is könnyen elpusztulhat. Természetesen, azért a tavaszi telepítés is lehetséges, csak ilyenkor nagyobb óvatossággal kell eljárni az ültetési folyamat során, vigyázva a gyökérhajtások épen maradására.

Ültetési távolság

Házikertekben egy összefüggő málnás kialakításához az 50 cm-es tőtávolság javasolt. Egyéb esetekben, pl. nagyobb ültetvények kialakításakor a használt sor- és tőtávolság az alkalmazott támrendszertől függ.
Karós művelés esetén a sorokat egymástól 150 cm-re-, a töveket pedig 100 cm-re kell ültetni, de elfogadott még a 150 cm-es sor. és 150 cm-es tőtáv is. Az első esetben a növény anyagszükséglete kh-anként* 3800 db., a másodikban pedig 2800 db.
Huzalos művelésnél a sorokat 150 cm-re-, az egyet töveket pedig 80 cm-re kell ültetni. A gyenge növekedésű fajtáknál a tőtávolságot 60 cm-re is lehet szűkíteni. Az első esetben a kh-ankénti* növényszükséglet 4800 tő, az utóbbi esetben pedig 6400 tő.
A karós művelésnél két irányban-, a huzalos művelésnél egyirányban történik a fogatos talajművelés.
A merev növésű, erőteljes vesszejű fajták támaszberendezés nélkül, gyalogművelésre is beállíthatók. Ez esetben a tő és sortávolságok megegyeznek a karósművelésnél alkalmazott sor- és tőtávolságokkal, Üzemi telepitésnél gyalogművelésre nem lehet berendezkedni, mert, ha a vesszők a nagy termés, vagy a buja fejlődés miatt mégis lehajlanak, a fogatos talajművelés lehetetlenné válik.

* kataszteri hold / katasztrális hold, régi nevén; bécsi hold - (jele kh) - Egyéb típusú Terület mértékegység. A hold területi mértékegység legfontosabb alegysége, hagyományosan a lovasekével egy nap alatt felszántható területet jelenti. Földnyilvántartási használatát csak 1970-ben szüntették meg, de használata ma is gyakori. A katasztrális hold szimbóluma: [kh], definíció: 1 [kh] = 1600 □-öl (négyszögöl).
• 1 kh = 5754,6416 m²
• 1 m² = 0,00017377276805562 kh
• királyi hold (2347 négyszögöl = 8440 m² = 84,4 ár)
• kis hold (1000 négyszögöl = 3586,25 m²; Felvidék, Dunántúl)
• magyar hold (1200 négyszögöl = 4315,5 m² csak szántóföld mérték)
• öreg hold (Alsó-Fehér vármegye)
• régi hold (Jászladány, 1754) = 7484 négyszögöl
• angol hold (Acre)

Ültetés módja

A málna talajban nem válogat, homokon, mezőségi talajon, középkötött agyagtalajon, egyaránt megtermelhető, de rendkívül tápigényes. Fontos azonban a talaj jó víz- és levegőgazdálkodása, alacsony mésztartalma, kémhatása, de a termőréteg vastagsága is. A túl nedves, magas talajvízszintű, időleges vízborítású, levegőtlen talaj nem alkalmas a termesztésére. Lúgos kémhatású-, nagy mésztartalmú (15% feletti) talajok szintén kedvezőtlenek a számára. A lúgos kémhatású talajokban végbemenő kémiai folyamatok megakadályozzák a vas, mangán, és egyéb, a növény számára igencsak szükséges létfontosságú tápanyagok felvételét. Ilyen esetekben a növényen a klorózis (sárgulás) tünetei jelentkeznek. A legjobb eredményt adja a tápanyagban gazdag, nyirkos, de nem túl nedves, középkötött talajokon, déli, keleti és délkeleti fekvésben, ahol sok levegő és napsugár éri. Olyan területekre, amelyeket rövidebb-hosszabb ideig víz borított, ne telepítse, mert igen érzékeny a stagnáló vízre, ezért ilyen helyen könnyen kipusztul. A kissé savanyú kémhatású talajt szereti és jól érzi magát a 60-80 cm mélységben levő talajvíz felett. Magasabb vízszintnél rosszul fejlődik, elnyomorodik, sőt elpusztul. A csapadékosabb, hűvösebb vidékeken díszlik és terem jól, de megtermelhető a szőlő-övezetben bárhol. A száraz természetű déli lejtőkön, vízben szegény területeken nem ad kielégítő termést. Sekély termőrétegű (50 cm-nél vékonyabb), talajhibás területek, amelyeknél közel a talajfelszín alatt mészkőréteg, vagy terméketlen kavicsréteg van, alkalmatlanok málnatermesztésre. A dombos vidéket szereti, száraz talajviszonyok között feltétlenül öntözni kell. Az öntözést nagyon meghálálja. Amennyiben figyelmen kívül hagyja a málna termőhelyi igényeit, olyan jelenségek, betegségek és egyéb, a terméshozamra és a növény életére, életben maradására erősen hatással levő állapotot idézhet elő, melyet a későbbiekben csak részben, és akkor is jelentős többletráfordítással lehet megszüntetni.

A leghelyesebb minél korábban, ősszel telepíteni, mert tavaszra kifejlődő-, a vesszők tövénél levő fejlett hegyes rügyek könnyen letörnek és a gyökér is könnyen elpusztulhat. Az ültetés előtt legalább két héttel a telepítendő területet két ásónyomnyi mélyen fel kell ásni, vagy üzemi telepítésnél 35-40 cm mélyen fel kell szántani. Ha csak lehetséges, célszerű a talajelőkészítéssel egyidejűleg 200-250 q istállótrágyával a megtrágyázni.
Az ültetés előtt a telepítésre szánt, málnasarjak gyökerét meg kell metszeni. A metszésnél ügyelni kell arra, hogy a sarjak tövén levő fejlett, hegyes rügyek (hajtások) le ne törjenek, mert a következő évben azok adják a termővesszöket. A visszametszett gyökereket azonnal be kell besározni, mert a málna gyökerei a szélre és napsütésre igen érzékenyek. Az ültetéshez elegendő egy-két lapát földet kiemelni. Az őszi ültetést fel kell kupacolni. Tavaszi ültetés esetén a töveket alaposan be kell öntözni. Az őszi telepítésnél a beöntözésre nincs szükség.

Öntözés

Száraz talajviszonyok között feltétlenül öntözni kell. Az öntözést nagyon meghálálja.

Metszés

Az egyszertermő málna metszése

Az egyszertermő fajtáknál az érett termés leszedését követően a letermett vesszőket közvetlenül a szüret után (azaz július végén) tőből ki kell vágni, hogy a megmaradt új sarjak (új hajtások) - melyből a következő évben lesznek termővesszők -  jobban fejlődhessenek. Ügyelni kell arra, hogy a letermett vesszőket tőből, csonkok meghagyása nélkül kell eltávolítani, mivel a csonkokon taplógombák telepednek meg amelyek képesek elkorhasztani az egész málnatövet. A levágott vesszőket haladéktalanul el kell égetni, mert rajtuk többféle kártevő és kórokozó szaporítóképletei helyezkednek el és tovább fertőzhetik a málnatöveket. Az azévi friss hajtásokat, amelyek még nem hoztak termést (a kihajtás évében) nem szabad visszametszeni.
Késő ősszel az új sarjakat, amelyek a 150 cm-t meghaladják, erre a méretre vissza kell vágni, mert a vessző csúcsán csak igen ritkán fejlődik virág. ezzel nagymértékben elősegíthető a következő évi termés kifejlődése. Így és annak minősége jobb-, mérete nagyobb lesz.
 

A kétszertermő / folytontermő málna metszése

A kétszer, vagy folytontermő málna az első évben kihajtott (sarjak) vesszők felső részén már abban az évben termést hoz. Mikor ezek a vesszők letermettek, ezeket nem szabad tőből kivágni, hanem csak a letermett felső részt kell ősszel visszametszeni úgy, hogy a vessző alsó része (ahol nem volt termés) megmaradjon (ez általában a talajtól számítva 100-120 cm-re van). A következő évben ezen az alsó részen fog virágot hozni, majd termést érlelni. Amikor ezen alsó szárrész is letermett (a második év végén ősszel) akkor kell tőből kivágni a vesszőt, ami ekkorra már jó eséllyel ki is száradt.

Vadhajtások

Nincsenek vadhajtásai. A málnánál az előtörő hajtások termő hajtások. 

Tápanyagpótlás

Feltöltés alatt.

Téli védelem

Feltöltés alatt

vissza

További kínálatunkból

Értékelés

Hogyan értékelné Ön ezt a terméket az alábbi szempontok alapján?

Megnevezés: Hollandi óriás naspolya

Ár
Érték
Minőség

Jelmagyarázat

Napos helyre ültetendő Napos helyre ültetendő
Félárnyékos helyre ültetendő Félárnyékos helyre ültetendő
Árnyékos helyre ültetendő Árnyékos helyre ültetendő
Vízigényes Vízigényes
Szárazságtűrő Szárazságtűrő
Téli védelem szükséges Téli védelem szükséges
Ősi-, történelmi fajta Ősi-, történelmi fajta
Befőzésre kiváló Befőzésre kiváló
Hosszan elálló fajta Hosszan elálló fajta
Gyorsan romlik Gyorsan romlik
Szép, piaci gyülöcs Szép, piaci gyülöcs
Aszalásra kiváló Aszalásra kiváló
Rendkívül ízletes Rendkívül ízletes
Önmeddő, porzó szükséges mellé Önmeddő, porzó szükséges mellé
Borízű Borízű
Szélvédett helyre ültetendő Szélvédett helyre ültetendő
Érzékeny a téli hidegre Érzékeny a téli hidegre
Rezisztens / ellenálló fajta Rezisztens / ellenálló fajta
Korunkbeli fajta Korunkbeli fajta
Új nemesítés Új nemesítés
A gyümölcsfaoltás tízparancsolata

Gyümölcsészeti tanumány, az első 10 oldal most ajándékba!

Time: 0.6709 ms | Memory: 9.19MB | Version: 4.0