Felhívjuk figyelmét, hogy 2018. május 25-én közzétettük Adatkezelési tájékoztatónk (Felhasználói és revíziós irányelveink) frissített verzióját. Kérjük, olvassa el ezeket figyelmesen, és csak ezt követően, ha azokkal egyet is ért, kezdje meg webes felületünk használatát! A jelzett dokumentum terjedelmes, számoljon nagyobb időráfordítással. Továbbá tájékoztatjuk, hogy weboldalunk működése érdekében cookie-kat használ.
Garancia

Kezdje el begépelni a gyümölcsfa nevét, majd válasszon a betöltődő listából!

Kosár icon

Kosár tartalma

Regisztráció nélkül is vásárolhat

Lisztharmat

%
termek840//almalisztharmat-840-1912645983-1200.jpg / Lisztharmat termek840//lisztharmat-840-432202685-1200.jpg / Lisztharmat termek840//almalisztharmat-840-1295192942-1200.jpg / Lisztharmat termek840//lisztharmat-840-645558844-1200.jpg / Lisztharmat termek840//lisztharmat-840-1169026430-1200.jpg / Lisztharmat

Lisztharmat

(Podosphaera leucotricha)

Kritikus időszak: Március 01 - Augusztus 28-ig

Tünetek:

A hajtásvégeken és a leveleken először fehér, lisztszerű-, később szürklszöldes bevonat képződik. A lisztharmattal fertőzött hajtásgeken kevés levél található. A rügyek nem teljesen zártak.

Jelentőség:

A fogékony fajtáknál a lisztharmat igencsak nagy kárt okoz. A betegség főleg a védelem hosszan tartó elhanyagolása következtében nyilvánul meg súlyosan, amikor a hajtások és a levelek is erősen fertőződnek és elszáradnak.

Megelőzés, kezelés:

Az érintett hajtásvégeket következetesen vissza kell vágni. Új ültetéskor javasolt ellenállóbb fajtákat választani. Pl.: Rewena, Rebella

Veszélyeztetett fajok (gazdanövények):

Nemes almák, az almanemzetség egyéb fajai, nemes körte és a körtenemzetség egyéb fajai.

Tünetek - Kórkép

A hajtásvégeken-, a leveleken, a virágokon és a fiatal terméseken először fehér, lisztszerű-, később szürkészöldes bevonat képződik. A lisztharmattal fertőzött hajtásvégeken kevés levél található. A rügyek nem teljesen zártak. A bevonatot a micélium alkotja, melynek konídiumtartóin differenciálódnak a konídiumok. A károsodás és a felületi sejtek elhalásának következtében a fertőzött részek szürkészölddé válnak, csökken a hajtások és a levelek növekkedése, amelyek torzulnak és el is száradhatnak. A fertőzött virágok morfológiailag megváltoznak, a szirom. és a csészelevelek is megvastagodnak. A sziromlevelek zöldeskékké válnak, a porzók összenőnek. A virágpor nem fertilis, a virágok elszáradnak és lehullanak. A fertőzött terméseken feltűnő hálószerű rozsdásodás jelentkezik, amely meg is marad. A fejlett levelek másodlagos fertőzése során világoszöld, behatárolhatatlan foltok keletkeznek, rendszerint alig észrevehető micéliummal. A levelek mérsékelten torzulnak.

Jelentőség - Kórkép

A fogékony (Pl.: Jonathan, Idared) fajtáknál a lisztharmat igencsak nagy kárt okoz. A betegség főleg a védelem hosszan tartó elhanyagolása következtében nyilvánul meg súlyosan, amikor a hajtások és a levelek is erősen fertőződnek és elszáradnak. A krónikusan fertőzött fák levelei kicsik, hajtásaik rövidek és gyengék, a termések kisebbek és fokozatosan satnyulnak. Ellenálló fajták: Jonager, Kovauguszt, Kovelit, Nyári zamatos

Gazdanövények - Biológia

Nemes almák, az almanemzetség egyéb fajai, nemes körte és a körtenemzetség egyéb fajai. Az egyes almafajták között a betegség iránti hajlamban jelentős eltérések vannak.  A fogékony fajták: Jonathan, Idared

Fejlődési ciklus - Biológia

A rügyek már június végétől-, de főleg júliusban válnak fertőzötté. A micélium áttelel a rügyekben és Tavasszal a fertőzött rügyekből beteg hajtás fejlődik, a fiatal növényi részeket fehér micélium vonja be, ahol a konídiumtartókon a konídiumok (a nyári szaporító szervek) képződnek, amelyek másodlagos fertőzési források. A betegség károsítása főleg a kezdeti intenzív növekedési fázisában (júliusig) jelenztős. A későbbi időszakban a fertőzés terjedése már gazdasági szempontból nem lényeges. A nyár végén, főleg meleg időben a micéliumokban sötét-, gömbalakú (0,1 mm nagyságú) kleisztotéciumok képződnek egy tömlővel és aszkospórákkal. Az élősködő átteleése és további terjedése szempontjából nincs különösebb jelentősége.

Ökológia - Biológia

Az almafa-lisztharmat főleg meleg időben (20-24°C) és magasabb, vagy változó légnedvesség esetén terjed leginkább. A terjedés szempontjából a 10-32°C közötti hőmérsékleten is megvalósul, de számára a legkedvezőbb a 22-24°C közötti hőmérséklet. A fertőzési veszély a teljes vegetációban fenn áll. A lisztharmat terjedésének kedvez a záporeső, a harmat és a köd, amely a szükséges nagyobb páratartalmat biztosítja.

Közvetett védelem

A védelem fontos részét képezik a komplex preventiv termesztés technológiai intézkedések, amelyek célja a növekedés optimalizálása, miáltal csökken a fertőzés iránti fogékonyság (alkalmas termőhely, a termőhely, az alany és a fajták összhangja. a kiegyen- súlyozott tápanyagellátás, főleg nem túladagolni a nitrogént) és a fertőzés terjedését elősegítő feltételek korlátozása (a termőhely levegőssége, telepítés és fakoronák). A veszélyeztetett területeken korlátozni kell a nagyon fogékony fajták termesztését. Fontos, hogy az elsődlegesen fertőzött növényi részeket időben, illetve folyamatosan eltávolítsuk. Az eltávolítást a másodlagos fertőzést közvetlenül megelőzve (kb. 1-2 héttel a virágzás előtt), továbbá szükség szerint kell elvégezni.

Közvetlen védelem

Ott ahol a fertőzés rendszeresen előfordul a fogékony fajták vegyszeres védelme elkerülhetetlen. A kezelést először közvetlenül a másodlagos fertőzés kezdete előtt vagy terjedésének elején (1 -2 héttel a virágzás előtt), továbbá szükség szerint egészen júliusig végzik. Az egyes permetezések közötti intervallum a fertőzési nyomáshoz és az alkalmazott gombaölőszer hatástartamához igazodik (7-14 nap). Az alma ventúriás varasodása ellen alkalmazott fungicidek túlnyomó többsége hatásos a lisztharmat ellen is.

Vegyszeres védekezés (javasoljuk, hogy kerülje a vegyszerek használatát!)

Egérfüles állapottól védekezhetünk felszívódó és kontakt szerek rotációjával a fungicidrezisztencia megelőzése érdekében. A kéntartalmú készítmények  használata megelőzésre kiváló, de nyáron fitotoxikus lehet.vissza

Tennivalók a gyümölcsöskertben

Közelgő, aktuális feladatok

Mások ezeket vásárolták

Ceglédi piros alma

Ceglédi piros alma

Alma (Malus domestica)  

szabadgyökeres oltvány

Ára: 2 540,- Ft

Pándy 48 meggy

Pándy 48 meggy

Meggy (Prunus cerasus)  

szabadgyökeres oltvány

Ára: 2 490,- Ft

Feketicsi meggy Feketicsi meggy

Feketicsi meggy

Meggy (Prunus cerasus)  

Gyűjtés helye: Bácsfeketehegy - Szerbia
szabadgyökeres oltvány
konténeres oltvány

Ára: 0,- Ft

Valóban nagy a baj?

Valóban nagy a baj?

A méhek jelentősége az ember életében

„Ha kipusztulnak a méhek, négy évre rá az emberek is követik őket.” - Albert Einstein A méhekről sokaknak csak a méz jut eszébe, de kevesen tudják, hogy méhek nélkül az embernek nincs sok esélye életben maradnia ezen a bolygón. A méhek pedig bizony egyre nagyobb számban pusztulnak az egész világon. Számuk - köztük több fontos beporzófaj egyedszáma - drasztikusan csökkent az utóbbi években. Ennek oka a táplálkozási lehetőségek beszűkülésében, élőhelyeik megszűnésében is kereshető. A méhek továbbá nem csupán a vegyszerek, a csávázó anyagok, és ezen belül a neonikotinoidok, a féregírtók, az atkák, az antibiotikumok, a beltenyészet vagy a stressz és az időjárási viszontagságok miatt pusztulnak el, hanem ezeknek az együttes hatása és a civilizáció miatt is. Tulajdonképpen az emberek miatt, akik a vadméhekből engedelmes, gyenge immunrendszerű háziállatokat neveltek

Folytatás
Fotógarancia

Fotógarancia

Garantáljuk a fajtaazonosságot

Több alkalommal panaszolják kertbarát vásárlók, hogy megvásároltak valamiféle gyümölcsfát valamely faiskolában, de a fajtáról látott fénykép sok esetben még csak nem is hasonlított arra a gyümölcsre, amelyet évek múltán termett a fa és olykor megtörtént az is, hogy nem is az adott fajta volt, mint ami a címkéjén szerepelt. A faiskolák általában csak egy azonos fajtáról készült fényképet töltenek fel a megvásárlásra kínált facsemeték

Folytatás

Tennivalók a gyümölcsöskertben

Közelgő, aktuális feladatok


A gyümölcsfa oltás tízparancsolata

Gyümölcsészeti tanumány, most ajándékba!

Publikációk

Gyümölcsészeti szakanyagok

Oltási kísérletek őszibarackon
Darázsi Zsolt
Szerző:
Darázsi Zsolt

gyümölcsész

Oltási kísérletek őszibarackon

Rovat:

Gyümölcsfák szaporítása,

Őszibarack,

A szakirodalom szerint őszibarackot nem lehet oltani. A miértre azonban nem találtam választ, így kísérletezni kezdtem és felkutattam azokat, akik nem ismerték ezt az állítást.

2018 szep
06
folytatas
Vörös mirigyek a cseresznye levélnyélen
Maléth J. Zsolt
Szerző:
Maléth J. Zsolt

TündérKertek

Vörös mirigyek a cseresznye levélnyélen

Rovat:

Gyümölcsfa betegségek,

Cseresznye,

Kétségbeesett hangvételű leveleket kapunk számos alkalommal főleg tavaszi időszakban, hogy mit lehet tenni a cseresznyével, meggyel, mert mirigyszerű kinövések jelentek meg a levélnyélen. Mi lehet a kórokozó? Mivel lehet védekezni ellene?

2018 jún
13
folytatas
Nyálban úszó növényrészek
Maléth J. Zsolt
Szerző:
Maléth J. Zsolt

TündérKertek

Nyálban úszó növényrészek

Rovat:

Gyümölcsfa kártevők,

Habos, fehér, leginkább nyálra hasonlító anyag jelenik meg a fák levelei között, a fűszálakon, egyéb növények szárai-, levelei között, és a fa alatt állva hullik az ember hajába valami nedves folyadék, minta jóformán csak az eső esne. Nem ritka dolog ez tavasszal, nyár elején.

2018 ápr
30
folytatas