Felhívjuk figyelmét, hogy 2018. május 25-én közzétettük Adatkezelési tájékoztatónk (Felhasználói és revíziós irányelveink) frissített verzióját. Kérjük, olvassa el ezeket figyelmesen, és csak ezt követően, ha azokkal egyet is ért, kezdje meg webes felületünk használatát! A jelzett dokumentum terjedelmes, számoljon nagyobb időráfordítással. Továbbá tájékoztatjuk, hogy weboldalunk működése érdekében cookie-kat használ.
Garancia

Kezdje el begépelni a gyümölcsfa nevét, majd válasszon a betöltődő listából!

Kosár icon

Kosár tartalma

Regisztráció nélkül is vásárolhat

Lisztharmat

%
termek840//almalisztharmat-840-1912645983-1200.jpg / Lisztharmat termek840//lisztharmat-840-432202685-1200.jpg / Lisztharmat termek840//almalisztharmat-840-1295192942-1200.jpg / Lisztharmat termek840//lisztharmat-840-645558844-1200.jpg / Lisztharmat termek840//lisztharmat-840-1169026430-1200.jpg / Lisztharmat

Lisztharmat

(Podosphaera leucotricha)

Kritikus időszak: Március 01 - Augusztus 28-ig

Tünetek:

A hajtásvégeken és a leveleken először fehér, lisztszerű-, később szürklszöldes bevonat képződik. A lisztharmattal fertőzött hajtásgeken kevés levél található. A rügyek nem teljesen zártak.

Jelentőség:

A fogékony fajtáknál a lisztharmat igencsak nagy kárt okoz. A betegség főleg a védelem hosszan tartó elhanyagolása következtében nyilvánul meg súlyosan, amikor a hajtások és a levelek is erősen fertőződnek és elszáradnak.

Megelőzés, kezelés:

Az érintett hajtásvégeket következetesen vissza kell vágni. Új ültetéskor javasolt ellenállóbb fajtákat választani. Pl.: Rewena, Rebella

Veszélyeztetett fajok (gazdanövények):

Nemes almák, az almanemzetség egyéb fajai, nemes körte és a körtenemzetség egyéb fajai.

Tünetek - Kórkép

A hajtásvégeken-, a leveleken, a virágokon és a fiatal terméseken először fehér, lisztszerű-, később szürkészöldes bevonat képződik. A lisztharmattal fertőzött hajtásvégeken kevés levél található. A rügyek nem teljesen zártak. A bevonatot a micélium alkotja, melynek konídiumtartóin differenciálódnak a konídiumok. A károsodás és a felületi sejtek elhalásának következtében a fertőzött részek szürkészölddé válnak, csökken a hajtások és a levelek növekkedése, amelyek torzulnak és el is száradhatnak. A fertőzött virágok morfológiailag megváltoznak, a szirom. és a csészelevelek is megvastagodnak. A sziromlevelek zöldeskékké válnak, a porzók összenőnek. A virágpor nem fertilis, a virágok elszáradnak és lehullanak. A fertőzött terméseken feltűnő hálószerű rozsdásodás jelentkezik, amely meg is marad. A fejlett levelek másodlagos fertőzése során világoszöld, behatárolhatatlan foltok keletkeznek, rendszerint alig észrevehető micéliummal. A levelek mérsékelten torzulnak.

Jelentőség - Kórkép

A fogékony (Pl.: Jonathan, Idared) fajtáknál a lisztharmat igencsak nagy kárt okoz. A betegség főleg a védelem hosszan tartó elhanyagolása következtében nyilvánul meg súlyosan, amikor a hajtások és a levelek is erősen fertőződnek és elszáradnak. A krónikusan fertőzött fák levelei kicsik, hajtásaik rövidek és gyengék, a termések kisebbek és fokozatosan satnyulnak. Ellenálló fajták: Jonager, Kovauguszt, Kovelit, Nyári zamatos

Gazdanövények - Biológia

Nemes almák, az almanemzetség egyéb fajai, nemes körte és a körtenemzetség egyéb fajai. Az egyes almafajták között a betegség iránti hajlamban jelentős eltérések vannak.  A fogékony fajták: Jonathan, Idared

Fejlődési ciklus - Biológia

A rügyek már június végétől-, de főleg júliusban válnak fertőzötté. A micélium áttelel a rügyekben és Tavasszal a fertőzött rügyekből beteg hajtás fejlődik, a fiatal növényi részeket fehér micélium vonja be, ahol a konídiumtartókon a konídiumok (a nyári szaporító szervek) képződnek, amelyek másodlagos fertőzési források. A betegség károsítása főleg a kezdeti intenzív növekedési fázisában (júliusig) jelenztős. A későbbi időszakban a fertőzés terjedése már gazdasági szempontból nem lényeges. A nyár végén, főleg meleg időben a micéliumokban sötét-, gömbalakú (0,1 mm nagyságú) kleisztotéciumok képződnek egy tömlővel és aszkospórákkal. Az élősködő átteleése és további terjedése szempontjából nincs különösebb jelentősége.

Ökológia - Biológia

Az almafa-lisztharmat főleg meleg időben (20-24°C) és magasabb, vagy változó légnedvesség esetén terjed leginkább. A terjedés szempontjából a 10-32°C közötti hőmérsékleten is megvalósul, de számára a legkedvezőbb a 22-24°C közötti hőmérséklet. A fertőzési veszély a teljes vegetációban fenn áll. A lisztharmat terjedésének kedvez a záporeső, a harmat és a köd, amely a szükséges nagyobb páratartalmat biztosítja.

Közvetett védelem

A védelem fontos részét képezik a komplex preventiv termesztés technológiai intézkedések, amelyek célja a növekedés optimalizálása, miáltal csökken a fertőzés iránti fogékonyság (alkalmas termőhely, a termőhely, az alany és a fajták összhangja. a kiegyen- súlyozott tápanyagellátás, főleg nem túladagolni a nitrogént) és a fertőzés terjedését elősegítő feltételek korlátozása (a termőhely levegőssége, telepítés és fakoronák). A veszélyeztetett területeken korlátozni kell a nagyon fogékony fajták termesztését. Fontos, hogy az elsődlegesen fertőzött növényi részeket időben, illetve folyamatosan eltávolítsuk. Az eltávolítást a másodlagos fertőzést közvetlenül megelőzve (kb. 1-2 héttel a virágzás előtt), továbbá szükség szerint kell elvégezni.

Közvetlen védelem

Ott ahol a fertőzés rendszeresen előfordul a fogékony fajták vegyszeres védelme elkerülhetetlen. A kezelést először közvetlenül a másodlagos fertőzés kezdete előtt vagy terjedésének elején (1 -2 héttel a virágzás előtt), továbbá szükség szerint egészen júliusig végzik. Az egyes permetezések közötti intervallum a fertőzési nyomáshoz és az alkalmazott gombaölőszer hatástartamához igazodik (7-14 nap). Az alma ventúriás varasodása ellen alkalmazott fungicidek túlnyomó többsége hatásos a lisztharmat ellen is.

Vegyszeres védekezés (javasoljuk, hogy kerülje a vegyszerek használatát!)

Egérfüles állapottól védekezhetünk felszívódó és kontakt szerek rotációjával a fungicidrezisztencia megelőzése érdekében. A kéntartalmú készítmények  használata megelőzésre kiváló, de nyáron fitotoxikus lehet.vissza

Tennivalók a gyümölcsöskertben

Közelgő, aktuális feladatok

Mások ezeket vásárolták

Germersdorfi óriás

Germersdorfi óriás

Cseresznye (Cerasus)  

szabadgyökeres oltvány
konténeres oltvány

Ára: 3 490,- Ft

Valóban nagy a baj?

Valóban nagy a baj?

A méhek jelentősége az ember életében

„Ha kipusztulnak a méhek, négy évre rá az emberek is követik őket.” - Albert Einstein A méhekről sokaknak csak a méz jut eszébe, de kevesen tudják, hogy méhek nélkül az embernek nincs sok esélye életben maradnia ezen a bolygón. A méhek pedig bizony egyre nagyobb számban pusztulnak az egész világon. Számuk - köztük több fontos beporzófaj egyedszáma - drasztikusan csökkent az utóbbi években. Ennek oka a táplálkozási lehetőségek beszűkülésében, élőhelyeik megszűnésében is kereshető. A méhek továbbá nem csupán a vegyszerek, a csávázó anyagok, és ezen belül a neonikotinoidok, a féregírtók, az atkák, az antibiotikumok, a beltenyészet vagy a stressz és az időjárási viszontagságok miatt pusztulnak el, hanem ezeknek az együttes hatása és a civilizáció miatt is. Tulajdonképpen az emberek miatt, akik a vadméhekből engedelmes, gyenge immunrendszerű háziállatokat neveltek

Folytatás
Fotógarancia

Fotógarancia

Garantáljuk a fajtaazonosságot

Több alkalommal panaszolják kertbarát vásárlók, hogy megvásároltak valamiféle gyümölcsfát valamely faiskolában, de a fajtáról látott fénykép sok esetben még csak nem is hasonlított arra a gyümölcsre, amelyet évek múltán termett a fa és olykor megtörtént az is, hogy nem is az adott fajta volt, mint ami a címkéjén szerepelt. A faiskolák általában csak egy azonos fajtáról készült fényképet töltenek fel a megvásárlásra kínált facsemeték

Folytatás

Tennivalók a gyümölcsöskertben

Közelgő, aktuális feladatok


A gyümölcsfa oltás tízparancsolata

Gyümölcsészeti tanumány, az első 10 oldal most ajándékba!

Publikációk

Gyümölcsészeti szakanyagok

Az alma alanyai
Maléth J. Zsolt
Szerző:
Maléth J. Zsolt

TündérKertek

Az alma alanyai

Rovat:

Gyümölcsfa alanyok,

Alma,

Az alma alanyai növekedési erősség szerint három csoportba sorolhatóak: erős, középerős, gyenge (törpe) növekedésűek. Az erős növekedésű alanyok használata extenzív, vagy félintenzív termesztési körülmények között indokolt.

2019 okt
01
folytatas
Az alanyokról általában
Maléth J. Zsolt
Szerző:
Maléth J. Zsolt

TündérKertek

Az alanyokról általában

Rovat:

Gyümölcsfa alanyok,

Az alanyok helyes kiválasztása több szempontól is fontos. Figyelembe kell venni, hogy nem lehet bármilyen gyümölcsfajtát bármilyen alanyra oltani, mert nem feltétlen kompatibilisek egymással.

2019 okt
01
folytatas
Oltási kísérletek őszibarackon
Darázsi Zsolt
Szerző:
Darázsi Zsolt

gyümölcsész

Oltási kísérletek őszibarackon

Rovat:

Gyümölcsfák szaporítása,

Őszibarack,

A szakirodalom szerint őszibarackot nem lehet oltani. A miértre azonban nem találtam választ, így kísérletezni kezdtem és felkutattam azokat, akik nem ismerték ezt az állítást.

2018 szep
06
folytatas