Felhívjuk figyelmét, hogy 2018. május 25-én közzétettük Adatkezelési tájékoztatónk (Felhasználói és revíziós irányelveink) frissített verzióját. Kérjük, olvassa el ezeket figyelmesen, és csak ezt követően, ha azokkal egyet is ért, kezdje meg webes felületünk használatát! A jelzett dokumentum terjedelmes, számoljon nagyobb időráfordítással. Továbbá tájékoztatjuk, hogy weboldalunk működése érdekében cookie-kat használ.
Garancia

Kezdje el begépelni a gyümölcsfa nevét, majd válasszon a betöltődő listából!

Kosár icon

Kosár tartalma

Regisztráció nélkül is vásárolhat

Levélpirosító alma-levéltetű

%
termek2091/levelpirosito-alma-leveltetu-2091-120163823-1200.jpg / Levélpirosító alma-levéltetű termek2091/levelpirosito-alma-leveltetu-2091-1798065891-1200.jpg / Levélpirosító alma-levéltetű termek2091/levelpirosito-alma-leveltetu-2091-889675608-1200.jpg / Levélpirosító alma-levéltetű termek2091/levelpirosito-alma-leveltetu-2091-126639159-1200.jpg / Levélpirosító alma-levéltetű termek2091/levelpirosito-alma-leveltetu-2091-219511532-1200.jpg / Levélpirosító alma-levéltetű termek2091/levelpirosito-alma-leveltetu-2091-445589330-1200.jpg / Levélpirosító alma-levéltetű

Levélpirosító alma-levéltetű

(Dysaphis devecta)

Kritikus időszak: Április 01 - Szeptember 30-ig

Tünetek:

A levélszél besodródik a fonáka felé, majd a torzult levélrész kezdetben sárgás-, később piros színű lesz. Erős fertőzés esetén lombhullás következik be. A levél fonákján a besodródott részt széthajtva felfedezhetők a tetvek.

Jelentőség:

Igen veszélyes, teljes lombhullást is okozhat.

Megelőzés, kezelés:

Fertőzött levelek eltávolításával, vegyszerrel

Veszélyeztetett fajok (gazdanövények):

alma, birs, körte

Tünetek - Kórkép

A Közönséges levélpirosító alma-levéltetű (Dysaphis devecta, Zöld almalevéltetű / Aphis pomi) áprilistól a fiatal levelek csúcsi részét szívogatja, emiatt a levél széle besodródik a fonáka felé és a torzult részen élénkpiros színű lesz. A rovar a fejlődése során mindvégig az almafán marad. Erős fertőzésnél szinte az összes levél lehullik. Magyarországon az almafákon szívogató levéltetvek közül az egyik legközönségesebb egygazdás faj.

Jelentőség - Kórkép

Nemzedékeken keresztül egész vegetációs idő alatt károsít. Tojás alakban a kéregrepedésekben telel. Tavasszal a tojásból kikelő ősanya lárvák indítják az az évi nemzedéket. Tavasszal szűznemzéssel szaporodik, majd nyáron kialakul az ivaros alak is. A megtermékenyített nőstény tojásait kéregrepedésekbe rakja. Szívogatással gyengíti a fákat. Mézharmatot ürítenek, amin megtelepszik a korompenész, ezáltal csökken az asszimilációs felület. A gyümölcs is szennyeződik, eladási értéke csökken. A kártevő családjában található a legtöbb vírusterjesztő faj, ez mint másodlagos kártétel még veszedelmesebb, mint a közvetlen táplálkozása. A levéltetvek veszélyes vírusvektorok. 

Fejlődési ciklus - Biológia

A szárnyatlan nőstény 2,2-2,3 mm nagyságú, ólomszürke alapszíne viaszportól hamvas. Az állat potrohának végén 2 barna harántcsík található, a test középvonala mentén páros foltokkal. A szárnyas nőstény 1,8 mm. Feji része és a tor fekete, a szürke potroh hátoldalán fekete, nagy középfolttal. Azok a részei, ahol pigment nem található, a potroh viaszportól hamvas, de okkersárga is lehet.

A faj április végén jelenik meg, és főleg az almatermésűeket szívogatja. A tavasszal megjelenő ősanyák és leánynemzedékek az egyéves hajtásokon található leveleken szívogatnak, aminek hatására azok besodródnak, de tömeges megjelenésükkor az egész hajtás megcsavarodik.
A petéiket a kéregrészek alá helyezik el, ami ellen a tél végi permetezés sajnos sokszor nem ad kielégítő védelmet.

Közvetlen védelem

Ha csak pár levélen jelentkeztek a tünetek, a leveleket le kell szedni és megsemmisíteni, de ezzel teljesen nem iktatók ki, mert kisebb telepek már más levelek fonákján szívogathatnak. A hatékony védekezésre rövid idő áll rendelkezésre. A tojásból kikelő ősanya lárvákat kell megcélozni, melyek a fiatal leveleken szívogatnak. Későbbi időpontban már a besodródott levelek védelmet nyújtanak a kártevőnek. Általában a virágzás előtti kémiai kezelés a legeredményesebb.

Vegyszeres védekezés (javasoljuk, hogy kerülje a vegyszerek használatát!)

A friss hajtások megjelenése után, de még virágzás előtt ajánlott a kártevők megjelenésétől függően foszforsav-észterekkel (pirimifosz-metil, dimetoát hatóanyagú szerek) végzett permetezés (Gazelle® Vital /Gazelle® SG (2-4 g/10 l víz) + Wuxal® Microplant (5-20 ml/10 l víz)/, szükség szerint többször megismételve), mivel a kéregbe lerakott peték egy része életképes marad. A szerek hatásfokát növeli, ha 12 ºC felett alkalmazza azokat. A sziromhullás után jelentkező levéltetvek ellen felszívódó inszekticideket alkalmazhatók, például tebufenpirad hatóanyagú szert, amelyek különösen a levéltorzulást okozó fajok ellen vethetők be.

Ezen szerek a tenyészidő további szakaszában is alkalmazhatók a várakozási idő betartásával. Fontos tudni, hogy az almatermésűeken tavasszal található kártevők nagy része a nyár kezdetére elvándorol, így szükséges, hogy jelenlétükről győződjön meg, mielőtt védekezést alkalmaz.vissza

Tennivalók a gyümölcsöskertben

Közelgő, aktuális feladatok

Mások ezeket vásárolták

Apolka nektarin

Apolka nektarin

Őszibarack (Prunus persica)  

szabadgyökeres oltvány

Ára: 3 290,- Ft

Friar - Japán szilva

Friar - Japán szilva

Szilva (Prunus domestica)  

szabadgyökeres oltvány

Ára: 2 990,- Ft

Pannónia kincse

Pannónia kincse

 

Ára: 700,- Ft

Valóban nagy a baj?

Valóban nagy a baj?

A méhek jelentősége az ember életében

„Ha kipusztulnak a méhek, négy évre rá az emberek is követik őket.” - Albert Einstein A méhekről sokaknak csak a méz jut eszébe, de kevesen tudják, hogy méhek nélkül az embernek nincs sok esélye életben maradnia ezen a bolygón. A méhek pedig bizony egyre nagyobb számban pusztulnak az egész világon. Számuk - köztük több fontos beporzófaj egyedszáma - drasztikusan csökkent az utóbbi években. Ennek oka a táplálkozási lehetőségek beszűkülésében, élőhelyeik megszűnésében is kereshető. A méhek továbbá nem csupán a vegyszerek, a csávázó anyagok, és ezen belül a neonikotinoidok, a féregírtók, az atkák, az antibiotikumok, a beltenyészet vagy a stressz és az időjárási viszontagságok miatt pusztulnak el, hanem ezeknek az együttes hatása és a civilizáció miatt is. Tulajdonképpen az emberek miatt, akik a vadméhekből engedelmes, gyenge immunrendszerű háziállatokat neveltek

Folytatás
Fotógarancia

Fotógarancia

Garantáljuk a fajtaazonosságot

Több alkalommal panaszolják kertbarát vásárlók, hogy megvásároltak valamiféle gyümölcsfát valamely faiskolában, de a fajtáról látott fénykép sok esetben még csak nem is hasonlított arra a gyümölcsre, amelyet évek múltán termett a fa és olykor megtörtént az is, hogy nem is az adott fajta volt, mint ami a címkéjén szerepelt. A faiskolák általában csak egy azonos fajtáról készült fényképet töltenek fel a megvásárlásra kínált facsemeték

Folytatás

Tennivalók a gyümölcsöskertben

Közelgő, aktuális feladatok


A gyümölcsfa oltás tízparancsolata

Gyümölcsészeti tanumány, most ajándékba!

Publikációk

Gyümölcsészeti szakanyagok

Oltási kísérletek őszibarackon
Darázsi Zsolt
Szerző:
Darázsi Zsolt

gyümölcsész

Oltási kísérletek őszibarackon

Rovat:

Gyümölcsfák szaporítása,

Őszibarack,

A szakirodalom szerint őszibarackot nem lehet oltani. A miértre azonban nem találtam választ, így kísérletezni kezdtem és felkutattam azokat, akik nem ismerték ezt az állítást.

2018 szep
06
folytatas
Vörös mirigyek a cseresznye levélnyélen
Maléth J. Zsolt
Szerző:
Maléth J. Zsolt

TündérKertek

Vörös mirigyek a cseresznye levélnyélen

Rovat:

Gyümölcsfa betegségek,

Cseresznye,

Kétségbeesett hangvételű leveleket kapunk számos alkalommal főleg tavaszi időszakban, hogy mit lehet tenni a cseresznyével, meggyel, mert mirigyszerű kinövések jelentek meg a levélnyélen. Mi lehet a kórokozó? Mivel lehet védekezni ellene?

2018 jún
13
folytatas
Nyálban úszó növényrészek
Maléth J. Zsolt
Szerző:
Maléth J. Zsolt

TündérKertek

Nyálban úszó növényrészek

Rovat:

Gyümölcsfa kártevők,

Habos, fehér, leginkább nyálra hasonlító anyag jelenik meg a fák levelei között, a fűszálakon, egyéb növények szárai-, levelei között, és a fa alatt állva hullik az ember hajába valami nedves folyadék, minta jóformán csak az eső esne. Nem ritka dolog ez tavasszal, nyár elején.

2018 ápr
30
folytatas