Felhívjuk figyelmét, hogy 2018. május 25-én közzétettük Adatkezelési tájékoztatónk (Felhasználói és revíziós irányelveink) frissített verzióját. Kérjük, olvassa el ezeket figyelmesen, és csak ezt követően, ha azokkal egyet is ért, kezdje meg webes felületünk használatát! A jelzett dokumentum terjedelmes, számoljon nagyobb időráfordítással. Továbbá tájékoztatjuk, hogy weboldalunk működése érdekében cookie-kat használ.
Garancia

Kezdje el begépelni a gyümölcsfa nevét, majd válasszon a betöltődő listából!

Kosár icon

Kosár tartalma

Regisztráció nélkül is vásárolhat

Levélpirosító alma-levéltetű

%
termek2091/levelpirosito-alma-leveltetu-2091-120163823-1200.jpg / Levélpirosító alma-levéltetű termek2091/levelpirosito-alma-leveltetu-2091-1798065891-1200.jpg / Levélpirosító alma-levéltetű termek2091/levelpirosito-alma-leveltetu-2091-889675608-1200.jpg / Levélpirosító alma-levéltetű termek2091/levelpirosito-alma-leveltetu-2091-126639159-1200.jpg / Levélpirosító alma-levéltetű termek2091/levelpirosito-alma-leveltetu-2091-219511532-1200.jpg / Levélpirosító alma-levéltetű termek2091/levelpirosito-alma-leveltetu-2091-445589330-1200.jpg / Levélpirosító alma-levéltetű

Levélpirosító alma-levéltetű

(Dysaphis devecta)

Kritikus időszak: Április 01 - Szeptember 30-ig

Tünetek:

A levélszél besodródik a fonáka felé, majd a torzult levélrész kezdetben sárgás-, később piros színű lesz. Erős fertőzés esetén lombhullás következik be. A levél fonákján a besodródott részt széthajtva felfedezhetők a tetvek.

Jelentőség:

Igen veszélyes, teljes lombhullást is okozhat.

Megelőzés, kezelés:

Fertőzött levelek eltávolításával, vegyszerrel

Veszélyeztetett fajok (gazdanövények):

alma, birs, körte

Tünetek - Kórkép

A Közönséges levélpirosító alma-levéltetű (Dysaphis devecta, Zöld almalevéltetű / Aphis pomi) áprilistól a fiatal levelek csúcsi részét szívogatja, emiatt a levél széle besodródik a fonáka felé és a torzult részen élénkpiros színű lesz. A rovar a fejlődése során mindvégig az almafán marad. Erős fertőzésnél szinte az összes levél lehullik. Magyarországon az almafákon szívogató levéltetvek közül az egyik legközönségesebb egygazdás faj.

Jelentőség - Kórkép

Nemzedékeken keresztül egész vegetációs idő alatt károsít. Tojás alakban a kéregrepedésekben telel. Tavasszal a tojásból kikelő ősanya lárvák indítják az az évi nemzedéket. Tavasszal szűznemzéssel szaporodik, majd nyáron kialakul az ivaros alak is. A megtermékenyített nőstény tojásait kéregrepedésekbe rakja. Szívogatással gyengíti a fákat. Mézharmatot ürítenek, amin megtelepszik a korompenész, ezáltal csökken az asszimilációs felület. A gyümölcs is szennyeződik, eladási értéke csökken. A kártevő családjában található a legtöbb vírusterjesztő faj, ez mint másodlagos kártétel még veszedelmesebb, mint a közvetlen táplálkozása. A levéltetvek veszélyes vírusvektorok. 

Fejlődési ciklus - Biológia

A szárnyatlan nőstény 2,2-2,3 mm nagyságú, ólomszürke alapszíne viaszportól hamvas. Az állat potrohának végén 2 barna harántcsík található, a test középvonala mentén páros foltokkal. A szárnyas nőstény 1,8 mm. Feji része és a tor fekete, a szürke potroh hátoldalán fekete, nagy középfolttal. Azok a részei, ahol pigment nem található, a potroh viaszportól hamvas, de okkersárga is lehet.

A faj április végén jelenik meg, és főleg az almatermésűeket szívogatja. A tavasszal megjelenő ősanyák és leánynemzedékek az egyéves hajtásokon található leveleken szívogatnak, aminek hatására azok besodródnak, de tömeges megjelenésükkor az egész hajtás megcsavarodik.
A petéiket a kéregrészek alá helyezik el, ami ellen a tél végi permetezés sajnos sokszor nem ad kielégítő védelmet.

Közvetlen védelem

Ha csak pár levélen jelentkeztek a tünetek, a leveleket le kell szedni és megsemmisíteni, de ezzel teljesen nem iktatók ki, mert kisebb telepek már más levelek fonákján szívogathatnak. A hatékony védekezésre rövid idő áll rendelkezésre. A tojásból kikelő ősanya lárvákat kell megcélozni, melyek a fiatal leveleken szívogatnak. Későbbi időpontban már a besodródott levelek védelmet nyújtanak a kártevőnek. Általában a virágzás előtti kémiai kezelés a legeredményesebb.

Vegyszeres védekezés (javasoljuk, hogy kerülje a vegyszerek használatát!)

A friss hajtások megjelenése után, de még virágzás előtt ajánlott a kártevők megjelenésétől függően foszforsav-észterekkel (pirimifosz-metil, dimetoát hatóanyagú szerek) végzett permetezés (Gazelle® Vital /Gazelle® SG (2-4 g/10 l víz) + Wuxal® Microplant (5-20 ml/10 l víz)/, szükség szerint többször megismételve), mivel a kéregbe lerakott peték egy része életképes marad. A szerek hatásfokát növeli, ha 12 ºC felett alkalmazza azokat. A sziromhullás után jelentkező levéltetvek ellen felszívódó inszekticideket alkalmazhatók, például tebufenpirad hatóanyagú szert, amelyek különösen a levéltorzulást okozó fajok ellen vethetők be.

Ezen szerek a tenyészidő további szakaszában is alkalmazhatók a várakozási idő betartásával. Fontos tudni, hogy az almatermésűeken tavasszal található kártevők nagy része a nyár kezdetére elvándorol, így szükséges, hogy jelenlétükről győződjön meg, mielőtt védekezést alkalmaz.vissza

Tennivalók a gyümölcsöskertben

Közelgő, aktuális feladatok

Mások ezeket vásárolták

TopTaste® TopTaste®

TopTaste®

Szilva (Prunus domestica)  

szabadgyökeres oltvány

Ára: 3 290,- Ft

Cserszegi fűszeres

Cserszegi fűszeres

Vitis vinifera 'Cserszegi fűszeres'  

szabadgyökeres oltvány

Ára: 600,- Ft

Afuz Ali

Afuz Ali

Vitis vinifera 'Afuz Ali'  

szabadgyökeres oltvány

Ára: 700,- Ft

Valóban nagy a baj?

Valóban nagy a baj?

A méhek jelentősége az ember életében

„Ha kipusztulnak a méhek, négy évre rá az emberek is követik őket.” - Albert Einstein A méhekről sokaknak csak a méz jut eszébe, de kevesen tudják, hogy méhek nélkül az embernek nincs sok esélye életben maradnia ezen a bolygón. A méhek pedig bizony egyre nagyobb számban pusztulnak az egész világon. Számuk - köztük több fontos beporzófaj egyedszáma - drasztikusan csökkent az utóbbi években. Ennek oka a táplálkozási lehetőségek beszűkülésében, élőhelyeik megszűnésében is kereshető. A méhek továbbá nem csupán a vegyszerek, a csávázó anyagok, és ezen belül a neonikotinoidok, a féregírtók, az atkák, az antibiotikumok, a beltenyészet vagy a stressz és az időjárási viszontagságok miatt pusztulnak el, hanem ezeknek az együttes hatása és a civilizáció miatt is. Tulajdonképpen az emberek miatt, akik a vadméhekből engedelmes, gyenge immunrendszerű háziállatokat neveltek

Folytatás
Fotógarancia

Fotógarancia

Garantáljuk a fajtaazonosságot

Több alkalommal panaszolják kertbarát vásárlók, hogy megvásároltak valamiféle gyümölcsfát valamely faiskolában, de a fajtáról látott fénykép sok esetben még csak nem is hasonlított arra a gyümölcsre, amelyet évek múltán termett a fa és olykor megtörtént az is, hogy nem is az adott fajta volt, mint ami a címkéjén szerepelt. A faiskolák általában csak egy azonos fajtáról készült fényképet töltenek fel a megvásárlásra kínált facsemeték

Folytatás

Tennivalók a gyümölcsöskertben

Közelgő, aktuális feladatok


A gyümölcsfa oltás tízparancsolata

Gyümölcsészeti tanumány, az első 10 oldal most ajándékba!

Publikációk

Gyümölcsészeti szakanyagok

Az alma alanyai
Maléth J. Zsolt
Szerző:
Maléth J. Zsolt

TündérKertek

Az alma alanyai

Rovat:

Gyümölcsfa alanyok,

Alma,

Az alma alanyai növekedési erősség szerint három csoportba sorolhatóak: erős, középerős, gyenge (törpe) növekedésűek. Az erős növekedésű alanyok használata extenzív, vagy félintenzív termesztési körülmények között indokolt.

2019 okt
01
folytatas
Az alanyokról általában
Maléth J. Zsolt
Szerző:
Maléth J. Zsolt

TündérKertek

Az alanyokról általában

Rovat:

Gyümölcsfa alanyok,

Az alanyok helyes kiválasztása több szempontól is fontos. Figyelembe kell venni, hogy nem lehet bármilyen gyümölcsfajtát bármilyen alanyra oltani, mert nem feltétlen kompatibilisek egymással.

2019 okt
01
folytatas
Oltási kísérletek őszibarackon
Darázsi Zsolt
Szerző:
Darázsi Zsolt

gyümölcsész

Oltási kísérletek őszibarackon

Rovat:

Gyümölcsfák szaporítása,

Őszibarack,

A szakirodalom szerint őszibarackot nem lehet oltani. A miértre azonban nem találtam választ, így kísérletezni kezdtem és felkutattam azokat, akik nem ismerték ezt az állítást.

2018 szep
06
folytatas