Felhívjuk figyelmét, hogy 2018. május 25-én közzétettük Adatkezelési tájékoztatónk (Felhasználói és revíziós irányelveink) frissített verzióját. Kérjük, olvassa el ezeket figyelmesen, és csak ezt követően, ha azokkal egyet is ért, kezdje meg webes felületünk használatát! A jelzett dokumentum terjedelmes, számoljon nagyobb időráfordítással. Továbbá tájékoztatjuk, hogy weboldalunk működése érdekében cookie-kat használ.
Garancia

Kezdje el begépelni a gyümölcsfa nevét, majd válasszon a betöltődő listából!

Kosár icon

Kosár tartalma

Regisztráció nélkül is vásárolhat

Koromfoltosság

%
termek850//koromfoltossag-850-752752911-1200.jpg / Koromfoltosság termek850//koromfoltossag-850-1530679194-1200.jpg / Koromfoltosság

Koromfoltosság

(Gloeodes pomigena)

 

Tünetek:

A gyümölcsök héján érés közben koromszerű-, elmosoódott foltok láthatók, ez a betegség gyakran párosul almahéj ragyával is.

Jelentőség:

Csupán küllemileg rontja a gyümölcs értékét. A gyümölcs fogyasztási értékét és tárolhatóságát nem rontja.

Megelőzés, kezelés:

A tünetek ellen szellős, lazább felépítésű lombkoronával-, és a fák alatti növényzet visszavágásával lehet védekezni.

Veszélyeztetett fajok (gazdanövények):


Tünetek - Kórkép

A koromfoltosságot egy gomba, a Gloeodes pomigena váltja ki. Ez elsősorban a sárgahéjú almafajtákat támadja, de szerencsére csak a héjon károsít. A gyümölcs felületét borító barnászöld, esetleg bársonyos foltokat nedves szövettel könnyen eltávolíthatjuk. A viaszrétegben képződő gombafonálzat, amely olykor a körtén is megjelenik, többnyire csak küllemileg rontja a gyümölcs értékét. Főleg a sűrű koronában fejlődő, kevés napfényt kapó gyümölcsökön telepszik meg, de terjedését a csapadékos nyárutó, valamint az ültetvény tápanyagpótlásának elhanyagolása is segíti. 

Jelentőség - Kórkép

A koromfoltosság általában nem befolyásolja a gyümölcs fogyasztási értékét, s nem rontja a tárolhatóságot. A téli tárolásra kialakított helyiségek feltételei általában nem kedveznek az említett gombák terjedésének. Ha igen, és ez a termelő hibája, akkor például a koromfoltosság a gyümölcs idő előtti fonnyadását és zsugorodását okozza.vissza

Tennivalók a gyümölcsöskertben

Közelgő, aktuális feladatok

Mások ezeket vásárolták

Budapest kajszi

Budapest kajszi

Kajszibarack (Prunus armeniaca)  

szabadgyökeres oltvány

Ára: 3 490,- Ft

Parás alma

Parás alma

Alma (Malus domestica)  

Gyűjtés helye: 3-as főút mentén
szabadgyökeres oltvány

Ára: 3 590,- Ft

Tipala® (sárga szilva) Tipala® (sárga szilva)

Tipala® (sárga szilva)

Szilva (Prunus domestica)  

szabadgyökeres oltvány

Ára: 2 990,- Ft

Valóban nagy a baj?

Valóban nagy a baj?

A méhek jelentősége az ember életében

„Ha kipusztulnak a méhek, négy évre rá az emberek is követik őket.” - Albert Einstein A méhekről sokaknak csak a méz jut eszébe, de kevesen tudják, hogy méhek nélkül az embernek nincs sok esélye életben maradnia ezen a bolygón. A méhek pedig bizony egyre nagyobb számban pusztulnak az egész világon. Számuk - köztük több fontos beporzófaj egyedszáma - drasztikusan csökkent az utóbbi években. Ennek oka a táplálkozási lehetőségek beszűkülésében, élőhelyeik megszűnésében is kereshető. A méhek továbbá nem csupán a vegyszerek, a csávázó anyagok, és ezen belül a neonikotinoidok, a féregírtók, az atkák, az antibiotikumok, a beltenyészet vagy a stressz és az időjárási viszontagságok miatt pusztulnak el, hanem ezeknek az együttes hatása és a civilizáció miatt is. Tulajdonképpen az emberek miatt, akik a vadméhekből engedelmes, gyenge immunrendszerű háziállatokat neveltek

Folytatás
Fotógarancia

Fotógarancia

Garantáljuk a fajtaazonosságot

Több alkalommal panaszolják kertbarát vásárlók, hogy megvásároltak valamiféle gyümölcsfát valamely faiskolában, de a fajtáról látott fénykép sok esetben még csak nem is hasonlított arra a gyümölcsre, amelyet évek múltán termett a fa és olykor megtörtént az is, hogy nem is az adott fajta volt, mint ami a címkéjén szerepelt. A faiskolák általában csak egy azonos fajtáról készült fényképet töltenek fel a megvásárlásra kínált facsemeték

Folytatás

Tennivalók a gyümölcsöskertben

Közelgő, aktuális feladatok


A gyümölcsfa oltás tízparancsolata

Gyümölcsészeti tanumány, az első 10 oldal most ajándékba!

Publikációk

Gyümölcsészeti szakanyagok

Az alma alanyai
Maléth J. Zsolt
Szerző:
Maléth J. Zsolt

TündérKertek

Az alma alanyai

Rovat:

Gyümölcsfa alanyok,

Alma,

Az alma alanyai növekedési erősség szerint három csoportba sorolhatóak: erős, középerős, gyenge (törpe) növekedésűek. Az erős növekedésű alanyok használata extenzív, vagy félintenzív termesztési körülmények között indokolt.

2019 okt
01
folytatas
Az alanyokról általában
Maléth J. Zsolt
Szerző:
Maléth J. Zsolt

TündérKertek

Az alanyokról általában

Rovat:

Gyümölcsfa alanyok,

Az alanyok helyes kiválasztása több szempontól is fontos. Figyelembe kell venni, hogy nem lehet bármilyen gyümölcsfajtát bármilyen alanyra oltani, mert nem feltétlen kompatibilisek egymással.

2019 okt
01
folytatas
Oltási kísérletek őszibarackon
Darázsi Zsolt
Szerző:
Darázsi Zsolt

gyümölcsész

Oltási kísérletek őszibarackon

Rovat:

Gyümölcsfák szaporítása,

Őszibarack,

A szakirodalom szerint őszibarackot nem lehet oltani. A miértre azonban nem találtam választ, így kísérletezni kezdtem és felkutattam azokat, akik nem ismerték ezt az állítást.

2018 szep
06
folytatas