Felhívjuk figyelmét, hogy 2018. május 25-én közzétettük Adatkezelési tájékoztatónk (Felhasználói és revíziós irányelveink) frissített verzióját. Kérjük, olvassa el ezeket figyelmesen, és csak ezt követően, ha azokkal egyet is ért, kezdje meg webes felületünk használatát! A jelzett dokumentum terjedelmes, számoljon nagyobb időráfordítással. Továbbá tájékoztatjuk, hogy weboldalunk működése érdekében cookie-kat használ.
Garancia

Kezdje el begépelni a gyümölcsfa nevét, majd válasszon a betöltődő listából!

Kosár icon

Kosár tartalma

Regisztráció nélkül is vásárolhat

Publikációk

Publikációk

Gyümölcsészeti szakanyagok

Vörös mirigyek a cseresznye levélnyélen
Maléth J. Zsolt
Szerző:
Maléth J. Zsolt

TündérKertek

Vörös mirigyek a cseresznye levélnyélen

Rovat:

Gyümölcsfa betegségek,

Cseresznye,

Kétségbeesett hangvételű leveleket kapunk számos alkalommal főleg tavaszi időszakban, hogy mit lehet tenni a cseresznyével, meggyel, mert mirigyszerű kinövések jelentek meg a levélnyélen. Mi lehet a kórokozó? Mivel lehet védekezni ellene?

Nos, első ránézésre a nem szakmabeli emberek számára maga a látvány jóllehet, hogy ijesztő, de koránt sem nagy a baj. Sőt, mi több, egyáltalán nincs baj. Főleg cseresznyefajtáknál fedezhető fel ez a jelenség többnyire a levélnyélen, de előfordulhat a levéllemezeken is, amely tulajdon képpen nem más, mint mézfejtő kiválasztó szövet (mirigy). Hivatalos nevén extraflorális (virágon kívüli) nektárium. A cseresznye ezeken a nektáriumokon keresztül is kibocsát nektárt cseppfolyós formában (ozmotikusan aktív, kis molekulájú cukorszerű vegyületek illóolajjal).

Ez egy teljesen normális, egészséges jelenség, amelyek az a célja, hogy minél több rovart (első sorban méheket) vonzzon magához a növény (a jobb termékenyülés érdekében), de mindezek ellenére a hangyák és a tetvek sokkal inkább népszerűsítik és előszeretettel látogatják is ezeket a mirigyeket és csemegéznek előszeretettel a kedvelt nedűből.

A mézfejtők vagy nektáriumok tehát a zárvatermő növények megporzó rovarokat csalogató, édes nedvet (nektárt) kiválasztó mirigyei, melyeknek két alapvető fajtája van; Virágon belüli, ún. florális vagy intraflorális nektáriumok:
   - Módosult virágrészek pl. sziromlevelek, porzók
   - Elkülönült kiválasztó rendszerek
   - A szirmok tövénél kialakuló különleges bőrszövetek, az ún. illatepidermiszek. Ezek a sziromlevelek alapi részén láthatók néha szabad szemmel is, eltérő kinézetű, fénytörésű felületek.

A virágon kívüli, extraflorális nektáriumok megjelenhetnek pl. lomb- vagy murvaleveleken. A termőlevelek összenövéseinél szeptális nektáriumok is előfordulhatnak. A diszkusz (discus) florális, gyűrű alakú nektártartó, mely általában a termő vagy a porzók tövében alakul ki. A sztaminódium (staminodium) módosult, steril porzó, mely mézfejtővé alakult.
Kérjük, segítse munkánkat egy megosztással!

Kapcsolódó videók

Kapcsolódó képek

Kapcsolódó letöltésekA gyümölcsfaoltás tízparancsolata

Gyümölcsészeti tanumány, az első 10 oldal most ajándékba!

Time: 0.0781 ms | Memory: 2.94MB | Version: 4.0