Felhívjuk figyelmét, hogy 2018. május 25-én közzétettük Adatkezelési tájékoztatónk (Felhasználói és revíziós irányelveink) frissített verzióját. Kérjük, olvassa el ezeket figyelmesen, és csak ezt követően, ha azokkal egyet is ért, kezdje meg webes felületünk használatát! A jelzett dokumentum terjedelmes, számoljon nagyobb időráfordítással. Továbbá tájékoztatjuk, hogy weboldalunk működése érdekében cookie-kat használ.
Garancia

Kezdje el begépelni a gyümölcsfa nevét, majd válasszon a betöltődő listából!

Kosár icon

Kosár tartalma

Regisztráció nélkül is vásárolhat

Publikációk

Publikációk

Gyümölcsészeti szakanyagok

Oltási kísérletek őszibarackon
Darázsi Zsolt
Szerző:
Darázsi Zsolt

gyümölcsész

Oltási kísérletek őszibarackon

Rovat:

Gyümölcsfák szaporítása,

Őszibarack,

A szakirodalom szerint őszibarackot nem lehet oltani. A miértre azonban nem találtam választ, így kísérletezni kezdtem és felkutattam azokat, akik nem ismerték ezt az állítást.

Tavaszi átoltás:

A világhálón találtam rá példát, így én is megpróbáltam. Az oltóvesszőt akkor szedtem, mikor már látszódtak a rügyek (őszibarackon ez hamar megjelenik) és a virágrügyeket kipattintottam a vesszőről, majd a szokásos módon nedvesítve hűtőszekrénybe tettem. Megvártam, míg a fákban megindul a nedvkeringés, feladják a héjukat. Akkor a képen látható módon visszavágtam a vastag ágakat és héjaláoltás módszerével elkészítettem az oltást, kétszemes vesszőkkel. Az ágak vastagsága miatt két csapot is illesztettem bele. (Kép: 01)

Nemsokára megindultak a vesszők, 20-ból 18 db (Kép: 02). 2-3 hét múlva kezdtek elszáradni a hajtások a nyárra 2 db, azaz 10% maradt. MI volt a hiba? Az okokat keresve két dolog okozhatta az eredménytelenséget.

1., A késői fagyok miatt sok vessző héja megfagyott, ami csak az oltás után derült ki. Ezt hasonló esetben nem lehet kiküszöbölni.

2., Az oltás utáni időjárás szeles, szárazzá vált és erre az őszibarack jobban érzékeny mint a többi gyümölcsoltvány.

Megoldás, (mint később megtudtam) az oltás fóliába csomagolása kb. 2 hétre, és fokozatosan szoktatni a külső klímához, különösen ha az éppen száraz. Ezt majd később is alkalmazhatjuk. A sikeres oltások júniusra jókora vesszőt neveltek (Kép: 03-04.).

Tavaszi kézben oltás, konténeres elhelyezés:

Az oltás úgy történt, mint minden más gyümölcs fajtánál, angolnyelves lapolás vagy ékoltás, vadbarack alanyba. A konténereket üvegházba helyeztem és minden oltványra egy átlátszó műanyag zacskót húztam! (Kép: 06.) Így a kettős védelemben megfelelő a páratartalom. A zacskók eltávolítása, a hajtások 2-3 cm-es méreténél fokozatosan történt (Kép: 07.). Az üvegházból a hajtások 10-15 cm-es korában lettek kirakva, árnyékos helyre. Júliusi kép az oltványokról (Kép: 08.). Az erdményesség itt 30% (30-ból 10 db). A hibákat jórészt a vesszők minősége okozhatta.

Zöldoltás Helmeczi módra:

Helmeczi Józseffel 2017-ben ismerkedtünk meg egy oltónapon. Több hektár kertje van saját oltású és gyűjtött örökzöldekkel és gyümölcsfákkal. Saját nemesítésű őszibarackokkal. 2018 júliusában meglátogattuk és az útmutatásia alapján oltottunk itthon. (Kép: 09-16.)

Helmeczi József oltás bemutatója Győrben:

Nemes vessző levágása, levelek kurtítása (Kép: 09.). Hasíték vágása alanyon (Kép: 10.). Ék vágása vesszőn (Kép: 11.). A kész ék (Kép: 12.). Ék beindítása a résbe (Kép: 13.). A behelyezett vessző a szemmel (Kép: 14.). Oltás betekerése szorosan fólia csíkkal (Kép: 15.). Az egész kétrügyes vessző betekerése lazán (Kép: 16.).

Az oltás eredményessége itt is nagyban függ az időjárástól. Az időpont július második fele, augusztus eleje. A szedett vesszőnek érettnek kell lenni. Olthatunk konténerben, szabadföldben vagy idősebb fába. A lényeg a megfelelő „csomagolás”, melynek 12-14 napig kell maradnia. Ekkor a vesszőröl lebontjuk, az oltás helyén ottmarad. Ha a levélnyél ekkor leesik, mint a szemzés esetén, akkor az első lépés sikerült. Száraz meleg esetén lazán visszacsomagoljuk a vesszőt is, levegőző rést hagyva. Figyelni kell, még kihajthat a veszző és hosszú ősz esetén beérik a hajtás. A kötés egy évig rajta marad.
Kérjük, segítse munkánkat egy megosztással!

Kapcsolódó videók

Az Őrség almafajtái

Témakör: Almák

Az Őrség és Göcsej hagyományos almafajtáiról

Témakör: Almák

Kapcsolódó letöltések

Facsemete webáruház

ősi-, ellenálló, és rezisztens oltványok

Fruit me: Apricot

Fruit me: Apricot

Kajszibarack (Prunus armeniaca)

konténeres oltvány

Ára: 2 690,- Ft

Cydora robusta

Cydora robusta

Birs (Cydonia oblonga)

szabadgyökeres oltvány

Ára: 2 890,- Ft

Aida cseresznye

Aida cseresznye

Cseresznye (Cerasus)

szabadgyökeres oltvány

Ára: 2 790,- Ft

Asia szamóca

Elfogyott!

Asia szamóca

Szamóca (Fragaria vesca)

konténeres

Ára: 290,- Ft

Joly szamóca

Elfogyott!

Joly szamóca

Szamóca (Fragaria vesca)

konténeres

Ára: 290,- Ft

Glen Coe lila málna

Glen Coe lila málna

Málna (Rubus idaeus)

konténeres oltvány

Ára: 590,- Ft

Gigi Parade® rózsa

Gigi Parade® rózsa

Ára: 2 790,- Ft

Axel óriásdió

Elfogyott!

Axel óriásdió

Dió (Juglans regia)

szabadgyökeres oltvány

Ára: 5 990,- Ft

Kilós körte

Kilós körte

Körte (Pyrus communis)

szabadgyökeres oltvány

Ára: 2 540,- Ft

Christmas seedless

Christmas seedless

szabadgyökeres oltvány

Ára: 750,- Ft

Caldesi 2000

Caldesi 2000

Őszibarack (Prunus persica)

szabadgyökeres oltvány
konténeres oltvány

Ára: 3 190,- Ft

Potyóka szilva (Mirabolán)

Potyóka szilva (Mirabolán)

Mirabolán (Prunus cerasifera)

szabadgyökeres

Ára: 990,- FtA gyümölcsfa oltás tízparancsolata

Gyümölcsészeti tanumány, az első 10 oldal most ajándékba!