Garancia

Kezdje el begépelni a gyümölcsfa nevét, majd válasszon a betöltődő listából!

Kosár tartalma

Regisztráció nélkül is vásárolhat

Már most fontos komolyan átgondolni az őszi ültetést!

Már most fontos komolyan átgondolni az őszi ültetést!
TündérKertek
Szerző:
TündérKertek

tunderkertek.com

Már most fontos komolyan átgondolni az őszi ültetést!

Rovat:

Ültetés,

Segédlet az őszi faültetés megtervezéséhez

Igaz, az őszi gyümölcsfa ültetési szezonig (november) még hátra van, mintegy másfél hónap, de javasolt előre átgondolni az ültetési tervet, melyek szempontjait szintén érdemes mérlegelni azok fontossági sorrendjében.
Természetesen a hely adottságai (talaj, időjárás, éghajlat) az elsődleges szempontok. Ezt egy úgynevezett első szűrőnek is lehet tekinteni, amely már kizárhat jó pár fajt, vagy fajtát is az ültetési lehetőségek közül, hiszen, ha az adott talajt, vagy éghajlatot nem szereti a kívánt gyümölcsfaj, vagy fajta, vagy esetleg az alanya nem ajánlott az adott területre, azokat már nem ildomos oda ültetni, bármennyire is szeretné, mert ebben az esetben csak sínylődni fog a gyümölcsfa, nem fejlődik, nem hoz gyümölcsöt, vagy csak keveset, de az is könnyen lehet, hogy ki is pusztul.
A fenti kizárások alkalmazását követően lehet csak tovább szűkíteni a kört az ízbeli (édes, savanykás fűszeres, borízű, muskotályos stb…) és egyéb kívánalmakra, mint pl. érési időszak (nyári / őszi / téli), vagy a gyümölcshús színe, állaga szerint.
Még rendkívül fontos az is, hogy mekkora ültetési terület áll rendelkezésre, abba hány darab gyümölcsfa fér el, és hogy az adott fajtához szükséges -e porzó, vagy önmagában is terem. Amennyiben a kívánt (kiválasztott) fajtához porzó is szükséges, úgy mindjárt egy másik fát is kell mellé ültetni, ami azt megporozza. Erre különösen oda kell figyelni, egyészt, hogy az adott fáról szüretelhessen gyümölcsöt, másrészt pedig, több fának nagyobb a területi igénye. Tehát ha pl. csak 6 db gyümölcsfát szeretne elültetni, de mindegyikhez kell porzó, az már rögtön 12 db lesz. Ha figyelembe vesszük az ültetési távolságokat, amely fajonként és akár egy fajon belül fajtánként is változhat, amit még erősen befolyásol az alanyhasználat és a kialakítani kívánt koronaforma is, már nem biztos, hogy elegendő lesz a rendelkezésre álló terület.

Az ültetési távolságot tehát alanytól-, korona formától (metszési mód) és alaktól függően kell meghatározni. Vadalanyon lévő fajták általában terebélyesre nőnek és magasságuk is elérheti a 15 m-t is. Itt ajánlatos a 8-10 m-es tőtávolságot tartani, a sortávolság 6 m, eltolt ültetési rendben. A törpésítő alanyoknál, mint pl. birs, galagonya, és M-alanyoknál kisebb távolságokat is hagyhat (pl.: 6x6 m).

 • Közepes törzsű fák esetében 7-8 méter sortávolság és 5-6 méter tőtávolság,
 • Termőkaros orsó esetében 7 méter sortávolság és 3,5-5 méter tőtávolság,
 • Karcsúorsó esetében 3 méter sortávolság és 1,5 - 2 méter tőtávolság,
 • Sövény esetében 5 méter sortávolság és 0,8-4 méter tőtávolság,
 • Bokrok esetében 4 méter sortávolság és 4-5 méter tőtávolság ajánlott

Általánosságban elmondható, hogy alma, körte esetében 6-7 m-, cseresznye esetében 8-9 m-, szilva, kajszi és meggy esetében 5-6 m-, birs, naspolya és őszibarack esetében 3-5 m-, gesztenye esetében 8-12 m-, dió esetében 10-20 m tőtávolságot javasolt tartani.
Kiskertekben érdemes odafigyelni arra is, hogy a telekhatártól milyen távolságra kerülnek elültetésre a kiválasztott növények.

Telekhatártól, illetve épülettől,  tartandó javasolt ültetési távolságok:

 • Gyep, virág, szamóca, hagyma, stb.: 0,5 m
 • 1 m-nél magasabbra nem növő cserje, bokor: 1,5 m
 • Szőlő, 2 m-nél magasabbra nem növő cserje, bokor, sövény, díszfa: 2 m
 • 3 m-nél magasabbra nem növő minden egyéb bokor és díszfa: 2,5 m
 • 4 m-nél magasabbra nem növő, nem terebélyes díszfa: 3,5 m
 • Alacsony növésű gyümölcsfa, 4 m-nél magasabbra növő, terebélyes díszfa: 5 m
 • Cseresznyefa, továbbá az előzőekben fel nem sorolt gyümölcsfa, valamint nyár, fűz, akác, fenyő: 7 m
 • Dió- és gesztenyefa: 10 m

A kisméretűre növő fákat (pl. őszibarack) 3 méterre, a közepes méretű alma, kajszi, körte, szilva, stb. fákat négy méterrel a telekhatártól kell ültetni.

Kapcsolódó tartalom (folytatás):
Kérjük, segítse munkánkat egy megosztással!

A gyümölcsfaoltás tízparancsolata

Gyümölcsészeti tanumány, az első 10 oldal most ajándékba!

Felhívjuk figyelmét, hogy 2022.04.06-i dátummal közzétettük Adatkezelési tájékoztatónk (Felhasználói és revíziós irányelveink) frissített verzióját. Kérjük, olvassa el ezeket figyelmesen, és csak ezt követően, ha azokkal egyet is ért, kezdje meg webes felületünk használatát! A jelzett dokumentum terjedelmes, számoljon nagyobb időráfordítással. Továbbá tájékoztatjuk, hogy weboldalunk működése érdekében cookie-kat használ.