Garancia

Kezdje el begépelni a gyümölcsfa nevét, majd válasszon a betöltődő listából!

Kosár tartalma

Regisztráció nélkül is vásárolhat

Különleges gyöngyök a szőlő hajtásain

Különleges gyöngyök a szőlő hajtásain
TündérKertek
Szerző:
TündérKertek

tunderkertek.com

Különleges gyöngyök a szőlő hajtásain

Rovat:

Szőlő szporítása,

Szőlészet,

Ezen apró kis gyöngyök láttán sokan kétségbeesetten kérdezik, hogy mik is lehetnek ezek a gömbök, melyek olykor az új zsenge levlérügy hajtásai alatt-, a levelek alsó oldalán-, a fiatal levelek mentén-, vagy a hajtásokon és azok tövében jelennek meg egyenként, vagy kisebb csoportokban.

 /

A kérdésre sokan rávágják (noha igencsak meggondolatlanul és helytelenül), hogy ezek bizony atka-, vagy egyéb rovar tojásai és azonnal permetezni kell, de erről szó nincs. Nos, ha atka-, vagy rovartojás lenne, akkor azok egységes méretűek lennének és tejszerűek, vagy átlátszatlanok, ráadásul szétnyomva azokat, felfedezhető lenne bennük a fejlődő lárva. Ezekre a gömböcskékre viszont egyik állítás sem igaz, mivel a méretük rendkívül különböző és ráadásul még átlátszóak is, szétnyomva őket pedig semmi nem található bennük.

Nos ezek a folyadékgömbök (guttációs cseppek / hidatóda / ozmózis / xilém / epidermisz arachnoid) csak bizonyos szőlőfajtákon-, leggyakrabban tavasszal jelennek meg és egy teljesen természetes jelenségnek minősülnek a szőlő hajtásain. Ezek a gömböcskék vízzel és sejtnedvvel vannak töltve. A szőlő fiatal hajtásain és levelein a gyors növekedési időszakban képződnek, különösen a dugványok gyökeresedésekor, a levegő és a talaj megnövekedett páratartalma miatt. Így vezeti ki a szőlő a többlet-nedvességet. Tehát a szőlőgyöngyök kis nedvszerű, géles folyadékkal teli golyók, amelyek a gyorsan növekvő szőlőtőkék felszíni sejtjeiből válnak ki. A gyöngyök megjelenésekor javasolt csökkenteni a locsolást, de a hajtások növekedését követően maguktól is eltünnek. A gömbök megjelenése kapcsán semmiféle kezelésre nincs szükség. A szőlőre ezek a gömbök semmiféle negatív hatással nincsenek.

 /

A guttáció vagy cseppkiválasztás egyes edényes növények levelein (a szőlő esetében módosult száron, az ágkacson) található hidatódákon (víznyílásokon) folyadékcseppek kiválasztódása.

A jelenség folyamata
Az éjszaka folyamán általában szünetel a párologtatás, mivel a növények gázcserenyílásai csukva vannak. Ha a talajnedvesség nagy, víz szívódik fel a növény gyökereibe, mivel a gyökerek vízpotenciálja alacsonyabb a talajénál. A víz reggelre felgyülemlik a növényben, ezzel növelve a gyökérnyomást. A gyökérnyomás által hajtott víztől a növény a levélcsúcsokon vagy -széleken lévő specializált szerveken, a hidatódákon keresztül szabadul meg. Tehát a guttációt a gyökérnyomás, és nem a párologtatásból eredő ozmotikus szívóerő hajtja.

A jelenség többnyire az amerikai szőlőfajtáknál- és a legtöbb hibrid-, illetve borszőlő fajtáknál fordul elő.

A cseppek összetétele
A xilémnedv eredetű guttációs folyadék nem tiszta víz, sókat, cukrokat és más, vízben oldott szerves összetevőket is tartalmaz. Ezek néha fehér porszerű anyag formájában kikristályosodnak a levelek szélein, ami különösen látványos a magas sótartalmú élőhelyek halofita növényei esetén.
Kérjük, segítse munkánkat egy megosztással!

A gyümölcsfaoltás tízparancsolata

Gyümölcsészeti tanumány, az első 10 oldal most ajándékba!

Felhívjuk figyelmét, hogy 2022.04.06-i dátummal közzétettük Adatkezelési tájékoztatónk (Felhasználói és revíziós irányelveink) frissített verzióját. Kérjük, olvassa el ezeket figyelmesen, és csak ezt követően, ha azokkal egyet is ért, kezdje meg webes felületünk használatát! A jelzett dokumentum terjedelmes, számoljon nagyobb időráfordítással. Továbbá tájékoztatjuk, hogy weboldalunk működése érdekében cookie-kat használ.