Garancia

Kezdje el begépelni a gyümölcsfa nevét, majd válasszon a betöltődő listából!

Kosár tartalma

Regisztráció nélkül is vásárolhat

Az alanyokról általában

Az alanyokról általában
Maléth J. Zsolt
Szerző:
Maléth J. Zsolt

TündérKertek

Az alanyokról általában

Rovat:

Gyümölcsfa alanyok,

Az alanyok helyes kiválasztása több szempontól is fontos. Figyelembe kell venni, hogy nem lehet bármilyen gyümölcsfajtát bármilyen alanyra oltani, mert nem feltétlen kompatibilisek egymással. Kizárólag csak rokonnövények olthatóak egymásra. Egyéb esetben nem fogja meg az oltás, vagy, ha meg is fogja, később azt eldobja az alany. Az alany és a nemes kompatibilitását, összeférhetőségét az egészségi állapotuk is befolyásolja. A vírussal fertőzött növények megeredése nagyon csekély. A gyümölcsfaalanyok használatának ma már nem csak az célja, hogy lehessen szaporítani (a fajta-tulajdonságok megtartásával) az adott nemes fajtát, hanem egyéb termesztési szempontokat is figyelembe lehet venni. Nagy jelentősége van annak is az alanyválasztásnál, hogy milyen minőségű földbe, milyen tájra szeretnénk ültetni majd a fánkat, de fő szempont az is, hogy a növekedés tekintetében mi az elvárás.
Mivel az oltvány gyökerét (esetleg törzsét is) az alany alkotja, figyelembe kell venni annak talajigényét, vízigényét és szárazságtűrését, hidegtűrését és télállóságát, növekedési intenzitását, a talajban való rögzítés erősségét, sarjadzási hajlamát, betegségekkel és kártevőkkel szembeni ellenállóságát, ha pedig a törzset is az alany alkotja, akkor a törzs szilárdságát, fagytűrő képességét.
Az alany nagy hatással van a nemes rész vegetatív és generatív részeinek alakulására is (növekedési erő, habitus, termőre fordulás, termőképesség, gyümölcsminőség...
Az alanyok gyökérrendszere fajon belül is eltérő lehet, pl. a ma már általánosan használt klón alanyok között is, nagy az eltérés a gyökeresedés mértékében, a gyökérrendszer nagyságában.
A gyökér a fa növekedésére hat elsősorban és rögzíti a növényt. Európában ma már általánosan elterjedt számos gyümölcsfajnál a klón-alany használata, mert számtalan előnnyel rendelkezik a Magyarországon használt magonc alanyokkal szemben. Ezek az előnyök többek között az egységes növekedés, a megfelelő talajra megfelelő alany használat lehetősége…
Az alanyok tulajdonságai tehát a gyümölcsfák későbbi fejlődését, növekedését, környezet iránti toleranciáját rendkívüli módon befolyásolják. Szinte ezen múlik a kész fa életben maradása is, ezért kellő körültekintéssel kell eljárni az alany kiválasztásánál.
A gyümölcstermesztésben leggyakoribb a gyökéralany használata, amikor az oltvány gyökerét és a törzs gyökérnyaktól számított maximum 10-30 cm-ét adja az alany. Ritkábban használják a törzsképző alanyokat, ahol a gyümölcsfa gyökerét és törzsét is az alany adja. Újabban egyre jobban terjednek a közbeoltások, ahol az alany és a nemes közé egy harmadik fajta kerül, s ez adja a törzs egy részét vagy egészét.
Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül bemutatunk néhány leggyakrabban használt alanyt felhasználhatóságuk szerinti vonatkoztatásban csoportosítva.
Kérjük, segítse munkánkat egy megosztással!

A gyümölcsfaoltás tízparancsolata

Gyümölcsészeti tanumány, az első 10 oldal most ajándékba!

Felhívjuk figyelmét, hogy 2022.04.06-i dátummal közzétettük Adatkezelési tájékoztatónk (Felhasználói és revíziós irányelveink) frissített verzióját. Kérjük, olvassa el ezeket figyelmesen, és csak ezt követően, ha azokkal egyet is ért, kezdje meg webes felületünk használatát! A jelzett dokumentum terjedelmes, számoljon nagyobb időráfordítással. Továbbá tájékoztatjuk, hogy weboldalunk működése érdekében cookie-kat használ.