Garancia

Kezdje el begépelni a gyümölcsfa nevét, majd válasszon a betöltődő listából!

Kosár tartalma

Regisztráció nélkül is vásárolhat

A szőlő csonkázása / tetejezése

A szőlő csonkázása / tetejezése
TündérKertek
Szerző:
TündérKertek

tunderkertek.com

A szőlő csonkázása / tetejezése

Rovat:

Szőlészet,

A hajtások visszavágását csonkázásnak vagy tetejezésnek nevezik.

 /

A hajtások visszavágására elsősorban azért van szükség, mert a hajtások a támaszon túlnőve akadályoznák a szőlő munkáit. Csonkázni lehet abból a célból, hogy a szőlő növekedését a szükséges hosszúság és a lombfelület elérése után leállítsuk, hogy a levelei által készített tápanyagokat ne növekedésre, hanem a termés kinevelésére és a vesszők jobb beérlelésére fordítsa.
Csonkázni továbbá azért is lehet, hogy ne kelljen nagyobb lombfelületet feleslegesen permetezni, gondozni. A Moser-féle magaskordonon - hacsak nem növekszik túl hosszúra - nincs szükség csonkázásra.

 /

Általában akkor kell csonkázni, amikor a hajtások a támaszt annyira túlnőtték, hogy kezdenek visszaborulni. Túl korai csonkázásnál erős lesz a hónaljhajtás-képződés.
Termő szőlőkben általában az előbbi elvek alapján kell végezni a csonkázást. Fiatal szőlőben azonban a fő feladat a tőkék erősítése, fejlődésük gyorsítása. Mivel a gyökérzet a lombozattal arányosan fejlődik, a fiatal tőkét ne kényszerítse csonkázással s természetes növekedésének korábbi befejezésére, hanem hagyja a hajtásait minél hosszabbra növekedni. Ha azonban a növekedését szeptember közepére sem hagyná abba, akkor csonkázza meg, hogy a vesszők beérését elősegítse.
A gyalogművelésű szőlők csonkázását jóval korábban kell végezni, mint a karós támaszú szőlőkét, mert a hajtások bizonyos hosszúság elérése után súlyuknál fogva elhajlanak, eldőlnek és akadályozzák a szőlő talajmunkáit és a növényvédelmet. A csonkázás ideje gyalogművelésű szőlőben rendszerint egybeesik a Kadarka és Kövidinka virágzásával. Ilyenkor végezve a csonkázást, egyidejűleg termőhajtás bekurtítást is lehet végezni, amely elősegíti a fürtök jobb kötődését. Vannak helyek, ahol a gyalogszőlőt 50-60 centiméterre csonkázzák, de előnyösebb ezt 80-90 cm magasságban végezni. Ilyen magasság mellett a gyalogművelésre alkalmas fajták hajtásai még nem dölnek el.

 /

A szőlőtermesztés egyéb júniusi munkálatiról bővebben- és a csonkázásról részletesebben (annak idejéről és mértékéről) ide kattintva olvashat.

Kapcsolódó tartalom:
Kérjük, segítse munkánkat egy megosztással!

A gyümölcsfaoltás tízparancsolata

Gyümölcsészeti tanumány, az első 10 oldal most ajándékba!

Felhívjuk figyelmét, hogy 2022.04.06-i dátummal közzétettük Adatkezelési tájékoztatónk (Felhasználói és revíziós irányelveink) frissített verzióját. Kérjük, olvassa el ezeket figyelmesen, és csak ezt követően, ha azokkal egyet is ért, kezdje meg webes felületünk használatát! A jelzett dokumentum terjedelmes, számoljon nagyobb időráfordítással. Továbbá tájékoztatjuk, hogy weboldalunk működése érdekében cookie-kat használ.