Felhívjuk figyelmét, hogy 2018. május 25-én közzétettük Adatkezelési tájékoztatónk (Felhasználói és revíziós irányelveink) frissített verzióját. Kérjük, olvassa el ezeket figyelmesen, és csak ezt követően, ha azokkal egyet is ért, kezdje meg webes felületünk használatát! A jelzett dokumentum terjedelmes, számoljon nagyobb időráfordítással. Továbbá tájékoztatjuk, hogy weboldalunk működése érdekében cookie-kat használ.
Garancia

Kezdje el begépelni a gyümölcsfa nevét, majd válasszon a betöltődő listából!

Kosár icon

Kosár tartalma

Regisztráció nélkül is vásárolhat

Magazin

Magazin

Hírek, aktualitások, események

Valóban nagy a baj?

A méhek jelentősége az ember életében

Loading...

„Ha kipusztulnak a méhek, négy évre rá az emberek is követik őket.” - Albert Einstein

A méhekről sokaknak csak a méz jut eszébe, de kevesen tudják, hogy méhek nélkül az embernek nincs sok esélye életben maradnia ezen a bolygón. A méhek pedig bizony egyre nagyobb számban pusztulnak az egész világon. Számuk - köztük több fontos beporzófaj egyedszáma - drasztikusan csökkent az utóbbi években. Ennek oka a táplálkozási lehetőségek beszűkülésében, élőhelyeik megszűnésében is kereshető. A méhek továbbá nem csupán a vegyszerek, a csávázó anyagok, és ezen belül a neonikotinoidok, a féregírtók, az atkák, az antibiotikumok, a beltenyészet vagy a stressz és az időjárási viszontagságok miatt pusztulnak el, hanem ezeknek az együttes hatása és a civilizáció miatt is. Tulajdonképpen az emberek miatt, akik a vadméhekből engedelmes, gyenge immunrendszerű háziállatokat neveltek.

Miközben a méhek élelem után kutatnak, szinte csak úgy mellékesen egyik növényt porozzák be a másik után és így minden növény egyszer csak gyümölcsözni kezd. A kertek, a méhek, az emberek és a gépek mind úgy kapcsolódnak egymáshoz, mint a fogaskerekek. Ha ez az áldásos beporzás megszűnik, nem lesz semmilyen virágzó növény. Az ökológiai egyensúly megtartása méhek nélkül lehetetlen. Méhek nélkül mindannak, amit megeszünk, az egyharmada sem létezne. A színes és illatos növényeket a rovarok porozzák be. A jelentéktelennek tűnő, száraz növényeket pedig a szél.

Az élelmiszerek mintegy 70%-ának előállításához elengedhetetlenül szükséges a méhek által való beporzás. Ha a rovarok által végzett beporzási folyamat megszűnik, akkor az élelmiszerek jelentős része eltűnik az asztalokról. Nem csak gyümölcsök, zöldségek, hanem a takarmánynövények biztonságos terméshozama és a vetőmagok előállítása is ezen múlik. A lucerna és a herefélék jelentős fehérjét adó takarmánynövényként szerepelnek a mezőgazdasági termékpalettán s az elmaradt megporzás következtében így kevesebb táplálék kerülhetne a haszonállatok elé is. Tehát közvetve ugyan, de a hús előállításához is elengedhetetlen a beporzók jelenléte.

A beporzó rovarok fennmaradása tehát igen jelentős emberi érdek. A méhek életben maradásához a termőterületek biológiai sokféleségének megőrzésére és az érintetlenül megőrzött ökoszisztéma védelmére van leginkább szükség, továbbá a méhlegelők növelése is elengedhetetlen. Nagyon fontos a méhek genetikai sokszínűségének megtartása is, ezért nem szabad őket úgy tenyészteni, hogy közben elvész ez a genetikai sokszínűség. Arra kell törekedni, hogy újabb és újabb fajtákkal színesedhessen a populáció.

Kínában felfedezhetők olyan területek is, ahol a vegyianyagoknak köszönhetően már egyáltalán nincsenek méhek. Itt az emberek porozzák a gyümölcstermők virágait, de egyértelműen nem olyan hatékonysággal, mint ahogyan azt a méhek tennék.

A méhek 4-5 hetes korukban hozzávetőlegesen egy teáskanálnyi mézet termelnek. Egy kg mézért egy rajnak legalább háromszor körül kell repülnie a virágmezőt. A mérgeket a méhek maguk bontják le, feláldozva saját szervezetüket az utódokért, hogy azok a lehető legtisztább mézhez jussanak, de a vegyszerek és a gyógyszerek azonban maradandó nyomot hagynak. Valyon hány kínai vendégmunkásra lesz szükség, hogy ezeket az elpusztult méheket helyettesítsék?
Kérjük, segítse munkánkat egy megosztással!

Kapcsolódó képekA gyümölcsfaoltás tízparancsolata

Gyümölcsészeti tanumány, az első 10 oldal most ajándékba!

Time: 0.3763 ms | Memory: 2.94MB | Version: 4.0