Garancia

Kezdje el begépelni a gyümölcsfa nevét, majd válasszon a betöltődő listából!

Kosár tartalma

Regisztráció nélkül is vásárolhat

Tévhitek a régi-, ősi gyümölcsfajták gondozásáról

Hírek, aktualitások, események

Tévhitek a régi-, ősi gyümölcsfajták gondozásáról

Tévhitek a régi-, ősi gyümölcsfajták gondozásáról

A régi fajtát is gondozni kell

Aki gyümölcsfát vásárol kiskertjébe és a régi fajtákat részesíti előnyben, közülük sokan azt szeretnék hallani, hogy ezekkel a fákkal aztán semmi gondja nem lesz. Mindenféle törődés és velük való foglalkozás nélkül ontják majd az egészséges, és szebbnél szebb gyümölcsöt. Ezek tévhitek, és ki kell ábrándítsam azokat az olvasóinkat, akik kényelmi szempontból szeretnének ősi gyümölcsfajtát választani. Ezekkel a fákkal is foglalkozni kell. Ápolni és gondozni kell őket és szinte lesni minden rezzenésüket, viselkedésüket. Miért?

Nos, a szavak jelentésén is érdemes kicsit elgondolkodni. Az ősi fajták ugyan ellenállóbbak a betegségekkel szemben, de nem mondható ki teljes biztonsággal, hogy ellenállók. Ellenállóbbak, de nem ellenállók. Van különbség. Igaz, hogy régen az őseink nem permeteztek semmivel és mégis egészséges gyümölcsök teremtek, és a fák is egészségesek voltak. Sőt, mai napig is fellelhetőek több, mint 100 éves, makkegészséges fák, amelyeket senki nem gondoz és bőségesen, egészségesen teremnek. Az évek során ezek a fák alkalmazkodtak. Egy fiatal, frissen ültetett csemete sokkal sérülékenyebb egy idős fánál, és nem szabad elfelejteni azt a fontos tényt sem, hogy mára már teljesen felborult az ökoszisztéma a régi időkhöz képest. A kártevők és kórokozók is teljesen mások, mint régen. Azaz pontosabban fogalmazva, majdhogynem úgy is fogalmazhatnánk kicsit lesarkítva, hogy most vannak kértevők és kórokozók. Igaz, régen is volt néhány, de hírül sem ennyi és nem ilyen veszélyesek, intenzívek, agresszívek. Persze mindennek az oka az a mesterséges környezet, amelyet az ember maga hozott létre, és amikkel megteremtette ezt, többek között az extenzív monokultúrák.

Ezen változtatni csak akkor lehet, ha minél több egészséges gondolkodású-, a környezetéért tenni is akaró-, és annak működését értő emberek lesznek nagyobb számban. Olyanok, akik megértik és érzik annak a súlyát, hogy mennyire fontos az a fajta egészséges gazdálkodás, amelyet még nagyapáink és dédapáink követtek.

Egy még egészséges ökoszisztéma mellett maguk a gyümölcsfa fajták is egészen mások, mint a manapság nemesített külhonból behozott fajták, amelyeket szinte lélegeztető-gépen kell tartani mindenféle vegyszerrel annak érdekében, hogy ki ne pusztuljanak.

Igaz, az ősi gyümölcsfáink még manapság is (ebben a beteg ököszisztémában), sokszor nemcsak vegyszert, de még metszést sem igényelnek, de mindettől függetlenül nem hagyhatjuk figyelmen kívül a kialakult környezetet és igen is figyelni kell a fákra, és azokat gondozni kell. Érdemes bio készítményeket használni, amik nem vegyszerek, hanem természetes alapú készítmények, mert számos esetben előfordul, hogy egyszerűen ma már nem működik az, hogy az ember karba ölti a kezét és várja a bőséges termést, hiszen ma már egy-egy betegég vagy kártevő könnyű szerrel tesz tönkre akár egy teljes gyümölcsöst is. Igen is megtámadják kártevők és egyéb betegségek a régi fákat is és nem feltétlen tud védekezni ellene a fa saját erejéből.

(Például vegyszeres lemosó permetezés helyett lehet használni narancsolajat, ami semmiféle káros adalékot nem tartalmaz. A Narancsolaj hatásos a pajzstetvek, levéltetvek tojásai, takácsatkák kifejlett egyedei és tojásai, körte-levélbolha ellen. Fellazítja a kisméretű, puha kitinburokkal rendelkező kártevők (levéltetű, liszteske, tripsz) kitinvázát, az átengedi a rovar testnedveit, így a rovar kiszárad. Ez a kiszárító hatás nem érvényesül a nagyobb testű, kemény kitinpáncélos rovarok, – tehát a kertésznek hasznos segítők – esetében: ilyenek a katicabogarak, a fürkészdarazsak, a méhek és a páncélos ragadozóatkák. A narancsolaj gombabetegségekkel szemben is hatásos. Fellazítja a szintén kitint tartalmazó gombafonalakat, gomba csíratömlőket is, így a szer egyes gombabetegségek megelőzésében is segíthet. A narancsolaj rendkívül jól kíméli magát a növényt, hiszen nem zárja le a gázcserenyílásokat, így nem lassítja a növény életfolyamatait.)

Természetesen sokkal jobb választás több okból is a régi-, ősi-. történelmi fajta, hiszen ellenállóbbak, bővebben teremnek, ízletesebbek a gyümölcseik és jóval tovább élnek, de ezek a fák is élőlények és a mai kor betegségeivel nekik is fel kell venniük a harcot. Régi magyar gyümölcsfajtáink rendkívül gazdag-, nagyon finom ízvilággal rendelkeznek. Állósak, jól szállíthatóak, többségében nem sérülékenyek. Vitaminokban, flavonoidokban, gyümölcscukorban sokkal gazdagabbak a „manapság divatos” génkezelt fajtáknál. Az is fontos szempont, ami szintén a régi fajták mellett szól, hogy vegyszeres kezelés nélkül termesztve azokat, nem visz be az ember mérgeket a saját szervezetébe. Kisgyermekeknek is nyugodt szívvel a kezébe lehet adni ezeket a gyümölcsöket.

Az új fajták többségében ún. „klón” alanyokon állnak (nem vadalanyon, ezért nem is telepíthetőek bármilyen területre). Maguk a gyümölcsök sérülékenyebbek, nem szállíthatóak ezért féléretten szedik le őket. Ízvilágukban sekélyesek, meg sem közelítik a régi fajták ízét hiába tetszetős a színük, alakjuk, formájuk, vagy méretük.
Kérjük, segítse munkánkat egy megosztással!

Kapcsolódó videók

Kiss me Kate® futórózsa

Kiss me Kate® futórózsa

Témakör:

Christiana hercegnő rózsa

Christiana hercegnő rózsa

Témakör:

A gyümölcsfaoltás tízparancsolata

Gyümölcsészeti tanumány, az első 10 oldal most ajándékba!

Felhívjuk figyelmét, hogy 2022.04.06-i dátummal közzétettük Adatkezelési tájékoztatónk (Felhasználói és revíziós irányelveink) frissített verzióját. Kérjük, olvassa el ezeket figyelmesen, és csak ezt követően, ha azokkal egyet is ért, kezdje meg webes felületünk használatát! A jelzett dokumentum terjedelmes, számoljon nagyobb időráfordítással. Továbbá tájékoztatjuk, hogy weboldalunk működése érdekében cookie-kat használ.