Felhívjuk figyelmét, hogy 2018. május 25-én közzétettük Adatkezelési tájékoztatónk (Felhasználói és revíziós irányelveink) frissített verzióját. Kérjük, olvassa el ezeket figyelmesen, és csak ezt követően, ha azokkal egyet is ért, kezdje meg webes felületünk használatát! A jelzett dokumentum terjedelmes, számoljon nagyobb időráfordítással. Továbbá tájékoztatjuk, hogy weboldalunk működése érdekében cookie-kat használ.
Garancia

Kezdje el begépelni a gyümölcsfa nevét, majd válasszon a betöltődő listából!

Kosár icon

Kosár tartalma

Regisztráció nélkül is vásárolhat

Magazin

Magazin

Hírek, aktualitások, események

Édesanyám! – tündérkertet álmodtam…

Riport egy régi gyümölcsösben

Loading...

„Ezt a tanyát a szüleimtől örököltem rengeteg, régi gyümölcsfával, melyek mindegyike ősi fajta. Tavasszal és nyaranta a virágoskert is csodálatos élményt nyújt. A nárciszok-, az orgonák-, a gyöngyvirágok özöne köszönti mámorító illatfelhővel az ide látogató vendéget és örvendeztette meg már régtől fogva a tanya lakóit is. Jó pár évvel ezelőtt látogatott meg a lányom baráti köréből egy tanító, aki belépve a kertkapun azt mondta, hogy egy igazi tündérkertbe csöppent. Tőle tudom, hogy létezik ez a fogalom; hogy tündérkert. Azóta minden évben szívesen látogat ide.

Most pedig, az újság oldalain lettem rá figyelmes, hogy Zsolt Csongrádon keres helyet a Tündérkertnek, és taglalta, hogy ezt miképp képzeli el. A sorokat olvasva felcsillant a szemem, összeszorult a szívem és szinte gyermeki boldogsággal örvendtem, hiszen a cikkben felsorolt fák itt vannak nálam a kertben. A fák, amelyeket édesanyám oly nagy szeretettel gondozott, és amelyekből párat még a nagyszüleim telepítettek.” -meséli Török Imréné, Marika Néni.

„Elképzeltem, hogy milyen csodálatos lenne, ha ez a tündérkert itt, a tanyámmal szemben lévő, parlagon heverő üres területen kaphatna helyet. Én szinte feltöltődtem ezzel a gondolattal és azzal, hogy még van olyan ember, aki ezzel szeretne foglalkozni és ezt valóban, szívből akarja. Nagyon számítok rá, hogy lesz Csongrádon tündérkert.”

Kicsit elidőztünk a tanyán és beszélgettünk Marika Nénivel a régi időkről.

  • Régen mit jelentett az emberek számára a gyümölcs? Hogyan éltek régen az emberek? Mik készültek ezekből a gyümölcsökből, milyen fajtákat találunk itt a kertben?
  • Az én kertemben többféle gyümölcsfa található (Árpával érő körte, Nyári fontos alma, Erdei vajonc, Klapp kedveltje…), szinte mind ősi-, régi fajta, amelyeket még a szüleim hagytak rám. Nagyon szorgalmas-, dolgos emberek voltak. Nagyon szerették a gyümölcsöt, a gyümölcsöst.

A megtermelt gyümölcsöket régen általában a háztartásokban feldolgozták. Van azonban egy nagyon kedves emlékem, amikor a mama, azt az ún. Piszlider almát fényesre, csillogóra törölgette (a piros héja szinte tündöklött a napsütésben), és ezzel indultunk el a szentesi piacra. Abban az időben ezt a fajtát nagyon kedvelték. Édes, szép, piacos gyümölcsnek bizonyult. Aszalásra is kiváló volt.

  • Hogyan aszalták régen a gyümölcsöt?
  • Visszaemlékezve ez párszárítón történt, ami egy vesszőkből font, alacsony falú kerek formájú tálca volt. Éretten tettük a gyümölcsöt a párszárítóra. Igaz, ez a Piszléder, nem túlzottan elálló fajta, de mégis próbáltuk a téli időszakra megőrizni. Megtörölgetve az ún. majorpanfon tároltuk. A majorpang az épület fő falának folytatása, amely felnyúlott a padlásra, és a födém által lezárt felület volt. Ez régen mindig szépen kimeszelve, feltakarítva volt. Szépen sorba rakva itt tároltuk a gyümölcsöket és volt, hogy még karácsonykor is tudtunk lehozni innen a Piszlider almából. Ez nagy kedvence volt abban az időben mind a gyerekeknek és a felnőtteknek is.

A Fontos almával szeretnék még dicsekedni, ami egy csodálatos alma. Nagyon zamatos, lédús, ízletes gyümölcs. Fája az idén (2017.) rengeteget termett. Kettévágva 10-14 cm átmérőjű is volt benne. Ebből a fajtából egy-egy szem alma akár fél kilósra is meg tud nőni. Régen ezt szintén háztartásokban használták fel süteménybe, rétesbe, kompótba, vagy éppen pálinkának főzték ki.

A szüleim idejében megtalálható volt még ebben a kertben a mostani állományon kívül Asztraháni piros alma, Húsvéti rozmaring, Lápos alma, Jonatán alma és Szegfű körte is.

Emlékszem, hogy a Húsvéti rozmaring alma (amely héjának színe krémesen sárga, halvány rózsaszínes beárnyalással), nagyon elálló fajta. Késő nyáron-, Kora ősszel szedtük le, és úgy, ahogyan a neve is mondja, gyümölcse húsvétra érett be igazán.

  • Mit üzenne a fiatalok számára és az utókornak?
  • Sajnos ma szinte mindenki a számítógépes és egyéb szellemi munkavégzésben gondolkodik. Tapasztalom a környezetemben, hogy a fiatalok, és az idősebb korosztály között vitát szül a fizikai munkába való beállás mondván, hogy az interneten mindent be lehet szerezni…

Én azt üzenem a mai fiatal generációnak, hogy ne zárkózzanak el a fizikai munkától, mert arra igen is igény van. Ne engedjék ki a kezükből az időt, és azt ne vesztegessék el. Legyen fő szempont az élet fenntartásához szükséges termékek, termények megtermelése, hiszen, ha mindenki szellemi munkával kíván foglalkozni, vagy irodákban, gyárakban elhelyezkedni, nem lesz, aki megtermelje az élelmet, és akkor nagyon rossz irányt fog venni a világ. Hiába lesz internet, ha nem lesz kitől megrendelni és beszerezni az élelmiszert, mert már senki nem végez termelő munkát. Értékelni kell a saját magunk által megtermelt gyümölcsöt, zöldéget, gabonát, élelmiszereket, és a házilag saját kézzel készült ételeket, saját magunk által sütött kenyeret.
Kérjük, segítse munkánkat egy megosztással!

Kapcsolódó képekA gyümölcsfaoltás tízparancsolata

Gyümölcsészeti tanumány, az első 10 oldal most ajándékba!

Time: 0.7695 ms | Memory: 9MB | Version: 4.0