Garancia

Kezdje el begépelni a gyümölcsfa nevét, majd válasszon a betöltődő listából!

Kosár tartalma

Regisztráció nélkül is vásárolhat

„Az év házikertje 2024” pályázat

Hírek, aktualitások, események

„Az év házikertje 2024” pályázat

„Az év házikertje 2024” pályázat

Értékes nyeremények várják! -jelentkezzen ön is!

Már hosszú évek óta tervezzük, hogy valamilyen formában bemutathassuk, és jutalmazhassuk is azon házikertek tulajdonosait (és természetesen kertjeiket is), akik valóban valami nagyszerűt alkottak kertjükben.

Nos, most elérkezett a pillanat, hogy a TündérKertek.com meghirdesse „Az év házikertje 2024” című pályázatát.

Biztosan vannak olyanok, akik még emlékeznek rá, hogy a régi időkben számos ház oldalán, vagy kerítésén olvasható volt a „Tiszta udvar, rendes ház.” felirat, mely egy olyan címet és megbecsülést jelentetett, amit a helyi önkormányzatok (Tanács / városvezetés) adtak / ítéltek meg az erre érdemes ingatlanok tulajdonosainak. Valami hasonlóban mi is gondolkodunk a díjazáson felül, hiszen igen is legyen büszke tulajdonosa kertjének az, aki megérdemli és ezt bizony láthassa az arra sétáló járókelő is.

Természetesen, nem csak egy táblácskáról beszélünk. Számos értékes nyeremény is gazdára talál majd mind a nyertesek és a pályázók között is egyaránt.

Pályázni a következő 4 kategóriában lehet:

1., Az év gyümölcsöskertje
Ezt a díjat az a pályázó nyerheti el, ahol a kert nem csupán látványában nyújt kimagasló esztétikai, és szakmailag is helytálló elrendezést és látványt, hanem azt zömmel gyümölcstermők töltik meg. Vizsgáljuk a fajok és fajták szakszerű összeválogatását, a megvalósítás és a tervezés szempontjait, a fenntarthatóságot. Mivel házikertről beszélünk, fontos szempont, hogy a családot hogyan látja el a kert gyümölccsel, milyen szakaszokban, és azok mennyire elégítik ki a család szükségletét. Felfedezhetőek -e érési sorok a fajok és a fajták tekintetében, mennyire termeszthetők egy területen a fellelhető fajok, a téli időszakban történő ellátásra vannak e tárolható, télálló fajták, valamint, hogy a fenntartás mennyire vegyszermentes. stb. A gyümölcsös mellett mennyi szerepet kapnak az egyéb bogyós gyümölcsök, a szőlő-, a zöldség és a dísznövény. A címnek I., II., és III. helyezettjét díjazzuk.

2., Az év szőlőskertje
Ezt a díjat az a pályázó nyerheti el, ahol a kitűnő fajták és ritkaságok mellet maga a szőlőskert is lélegzetelállító látványt nyújt, tiszta, rendezett, egészséges növényekkel. Szempont a szakmai hozzáértés, és hogy a növény helyes kezelése mennyire lelhető fel a szőlőskertben. A szőlő felhasználási módjainak gyakorlati megvalósítása is jelentős szempont lehet. Ki hogyan, miként használja fel a szőlőt, milyen céllal tartja és műveli. A szőlő mellett mennyi szerepet kapnak a gyümölcsfák, egyéb bogyós gyümölcsök, zöldségek, dísznövények. A címnek I., II., és III. helyezettjét díjazzuk.

3., A legértékesebb gyümölcsöskert
Ezt a díjat annak a pályázónak a kertje nyerheti el, ahol az első kategóriában szereplő meghatározásokon túl mindamellett, hogy a legnagyobb és legszebb gyümölcshozamot nyújtja lehetőleg vegyszermentes kezelés mellett, olyan ritka, régi fajtákat vonultat fel, amelyek igazi ritkaságnak-, régi-, történelmi fajtának számítanak. Ez a kategória tehát így a legértékesebb a leggyümölcsösebb-, a legellátóbb-, a legfenntarthatóbb címeket kell, hogy képviselje. A címnek I., II., és III. helyezettjét díjazzuk

4., A legszebb kert
Ebben a kategóriában pusztán a látványt-, a szépséget-, az ötlességet értékeljük. Elrendezés, kreatív megvalósítás, nagyszerű térkihasználás, pompás színvilág, káprázatos dísznövények, szakmai felismerések és illeszkedő növényhasználat stb. A bírálat során az egyik legfontosabb szempontunk a kert meglévő növényzetére és terepviszonyaira-, klímájára-, elhelyezkedésére-, fekvésére történő tervezői reakció megléte, annak megvalósítási minősége. A kert meglévő adottságainak továbbfejlesztése és a hátrányok kertépítészeti eszközökkel való kompenzálásának megléte, annak felismerése, kivitelezési minősége. A táji- környezeti kapcsolatok felismerése és azok figyelembevétele a kert komponálása. A kivitelezésének színvonala, is rendkívül fontos, de nagy hangsúlyt kell fektetni a fenntarthatóság tervezéskor való figyelembevétele és a fenntartás minőségi működtethetőségére is. Az anyaghasználat illeszkedése az épített környezethez, valamint a kertészeti eszközök és a növénytelepítés, növényhasználat tudatos alkalmazása. Az is érdekes lehet, hogy az oly módon elrendezett kertben kap -e szerepet (és, ha igen, akkor mennyit) a gyümölcs (szőlő és egyéb bogyós gyümölcsök) és a zöldség. Egyáltalán kellenek -e-, szükséges e az adott kertbe?  A címnek I., II., és III. helyezettjét díjazzuk.
 

Nevezés

A pályázaton csak magánemberek indulhatnak házikertekkel, Magyarországon lévő, nem kereskedelmi értékeístésre termelő kertek nevezésével. Tehát, csak a család vagy a rokonok ellátását biztosító kerteket lehet nevezni. A jelentkezések leadási határideje 2024. szeptember 3-a, éjfél. Egy pályázó akár mind a 4 kategóriában is indulhat, így többszörös eséllyel indul a nyereményekért. A nevezésnek tartalmaznia kell egy saját írásos bemutatkozót publikus (közölhető) adatokkal (Ki ön, hol él, mi a foglalkozása, mióta foglalkozik a kerttel, mi volt a fő cél a megtervezésekor? Illetve amit még fontosnak tart megosztani magáról.). Mutassa be a kertjét! Milyen településen található a kert? Nevezze meg a kertben található gyümölcstermőket, milyen fajok és fajták találhatók benne. Mi az az érték a kertjében, amelyet a leginkább fontosnak ítél meg a megpályázott kategória szerint? Hogyan műveli azt, milyen gazdálkodást folytat, használ -e vegyszereket? Mely részét szereti legjobban a kertjének és miért? Ezt a bemutatkozót közzé fogjuk tenni a pályázat facebook oldalán, ahol szavazatokat is lehet majd leadni a jelentkezőkre.

A mai világban már szinte mindenkinek van okostelefonja (vagy van az unokának, esetleg a szomszédnak), ami rendkívül sok mindenre használható, többek között videó készítésre is. Tehát azt kérjük, hogy az írásos bemutatkozó mellé küldjön el nekünk egy maximum 3-5 perces videót is (egyszerű mobiltelefonnal rögzítve), melyben szintén elmondja mindazt, amit bemutatkozásként leírt saját magáról és a kertjéről. Ha egyedül nem boldogul a filmezéssel, kérjen meg a környezetében pár fiatalt, családtagot, vagy szomszédot, akik biztosan segítenek. Ezt a videós bemutatkozót közzé fogjuk tenni a pályázat facebook oldalán, valamint a pályázat youtube csatornáján, ahol a videókra like-okat lehet gyűjteni. Ezek a like-ok (lájkok) szavazatoknak minősülnek, melyek alapján a közönségdíj nyertesei lesznek kiválasztva, de bele fog számítani a leadott szavazatok mennyisége is, melyet az alábbi úrlapon lehet megtenni:

Továbbá kérünk öntől fényképeket is. Maximum 10 db fényképet küldhet, mely bemutatja a kertjét. A 10-ből 1 kép önről kell, hogy készüljön, amelyen jól látszik az arca. Ez lehet egy szép portré is a csodás kertjével a háttérben. Illetve 1 kép legyen egy rajz (lehet digitális terv-, vagy szabadkézi rajz is), mely a kertjének térképét szemlélteti felülnézetből.
Az írásos bemutatkozó, video, és a fényképek beküldési címe: hello@tunderkertek.com

Mivel a videó és a képek nem küldhetők el e-mailban, azokat kérjük töltse fel a WETRANSFER fájlmegosztóra, és az e-mailban csak a linket küldje el. (https://wetransfer.com)

Ezt követően még ki kell töltenie egy jelentkezési lapot, melyet on-line tehet meg a következő linkre kattintva:

Majd a nevezéshez meg kell érkeznie a nevezési díjnak.

Figyelem!
A pályázat leadásával ön hozzájárul ahhoz, hogy az adatait a TündérKertek adatkezelési szabályzata szerint tároljuk és kezeljük, valamint ahhoz, hogy a közlésre átadott adatokat (írásos bemutatkozó, videós bemutatkozó, fényképek) internetes felületeinken, illetve a social média felületein (Youtube, Facebook, Tik-tok, Instagram) közöljük, és azt nyilvánosságra hozzuk.
 

Tehát a jelentkezés összefoglalva címszavakban:

 1. Írásos bemutatkozó beküldése e-mail-ben (hello@tunderkertek.com)
 2. Fényképek és videó letöltési linkjének (https://wetransfer.com) elküldése ugyanabban az -e mailben, mint a bemutatkozó
 3. Jelentkezési adatlap kitöltése (Google űrlap)
 4. Nevezési díj átutalása (10.000.- Ft / megjelölt kategóriánként)

Ezek után nincs más dolga, mint várni az eredményhirdetést, hacsak nem szeretne még nagyobb eséllyel indulni.

Hogyan? Ossza meg ismerősei között az űrlap linkjét, ahol szavazatot adhatnak le akár önre is. Kérje meg őket, hogy szavazzanak! Ossza meg ismerőseivel a bemutatkozó videóját (Youtube) és az Írásos bemutatkozóját (Facebook) is. -ezeket mi töltjük fel a megfelelő platformokra a beküldött anyagokból.

 Ezek után kérje meg ismerőseit, hogy ők is osszák meg ezeket az eléréseket. Így akár a közönségdíjat is megnyerheti, nem beszélve arról, hogy a szavazók között is értékes nyeremények kerülnek kiosztásra. (Ezért kérjük el a szavazati űrlapon a szavazók elérhetőségeit, ahol fontos, hogy a szavazó valós adatokat adjon meg, különben nem tudjuk az esetleges nyertesekhez eljuttatni nyereményüket.)

A közönségdíjat az űrlapon leadott szavazatok-, a Youtube like-ok-, és a Facebook lájkok összesítésével határozzuk meg.


Szavazatok leadása

A közönségdíj nyerteseit a szavazók leadott szavazatai alapján választjuk ki. A szavazatokat három platformon lehet jelezni:
1., „Az év házikertje 2024” pályázat youtube csatornáján a videókra leadott lájkokkal. 1 lájk = 1 szavazat.
2., „Az év házikertje 2024” pályázat facebook oldalán jelentkezőkre leadott lájkokkal. 1 lájk = 1 szavazat.
3., Google űrlapon (ez a hivatalos szavazatleadás módja), mely tartalmazza az összes versenyző nevét, aki érvényes jelentkezést adott le, mely űrlap a következő linken érhető el:

[Jelentkezési lap kitöltése]


A zsűri bemutatása:

(Szerkesztés alatt)

 • Farkas Mihály - Farkas Faiskola Kft.
 • Fülei Zoltán - ZFW​ Hortiservice Kft.
 • Kiss Zoltánné Androsovits Petronella - Csodás Kertem Magánarborétum
 • McMenemy Márk - kert TV - (shop.kert.tv)
 • Rostás Gábor - Hírös Faiskola Kft.
 • Dr. Szabó Sándor - növényvédelmi szakmérnök
 • Kertész Krisztina - ökológus, Göcsej Természetvédelmi Alapitvány


Határidő:

A nevezéseket 2024. szeptember 3-án, éjfélig lehet leadni.
A díjátadó tervezett időpontja: 2024. október 5. (szombat)
Helyszín és időpont: (egytetés alatt)
 

Nevezési díj

A nevezési díj 10.000.- Ft, azaz tízezer forint, mely kategóriánként értendő. Tehát, ha valaki több kategóriában is indulni szeretne, úgy annyiszor 10.000 Ft-ot kell befizetnie / átutalnia.
 

A nevezési díjat a következő számlaszámra kell átutalni:

TündérKertek e. v.
Számlavezető bank:
OTP Bank Nyrt.

Bankszámla:
11773418-00858195-00000000

IBAN:
HU73 1177 3418 0085 8195 0000 0000
BIC (SWIFT) kód: OTPVHUHB

Közleménybe írja be az e-mail címét illetve utána a TRK-KERT-2024 azonosítót.
(Pl.: mintageza@minta.hu - TRK-KERT-2024)


Nyertesek díjazása (Még bővülni fog):

(A díjak még bővülni fognak, ahogyan érkeznek be a támogatók felajánlásai. Érdemes időközönként megntekinteni a változásokat.)

Mind a négy nevezési kategóriában a szakmai zsűri kiválaszt I., II., és III. helyezettet, valamint közönségdíjak is kiosztásra kerülnek.

A szakmai zsűri által kiválasztott nyertesek díjazása:

I. helyezés mind a 4 kategóriában:

 • 100.000 Ft értékű gyümölcsfa vagy/és bogyósgyümölcs csomag
 • Videós interjút készítünk önnel és bemutatjuk a kertjét
 • Az év házikertje 2024 I. helyezés - tábla
 • Különleges csemegeszőlő oltványok (konténeres - csak "Az év szőlőskertje" kategóriában)
 • BIO növényvédő szerek
 • Göcsej és Őrség almái - könyv (Csak "Az év gyümölcsöskertje", és "A legértékesebb gyümölcsöskert" kategóriákban.)
 • Göcsej és Őrség hagyományos körtefái - könyv (Csak "Az év gyümölcsöskertje", és "A legértékesebb gyümölcsöskert" kategóriákban.)
 • Kert tv-s Kapucnis pulóver

II. helyezés mind a 4 kategóriában:

 • 50.000 Ft értékű gyümölcsfa vagy/és bogyósgyümölcs csomag
 • Az év házikertje 2024 II. helyezés - tábla
 • Göcsej és Őrség almái - könyv (Csak "Az év gyümölcsöskertje", és "A legértékesebb gyümölcsöskert" kategóriákban.)
 • Göcsej és Őrség hagyományos körtefái - könyv (Csak "Az év gyümölcsöskertje", és "A legértékesebb gyümölcsöskert" kategóriákban.)
 • Kert tv-s póló

III. helyezés mind a 4 kategóriában:

 • 25.000 Ft értékű gyümölcsfa vagy/és bogyósgyümölcs csomag
 • Az év házikertje 2024 III. helyezés - tábla
 • Vásárlási kupon a Kert tv webshopjában (shop.kert.tv)


A közönség által kiválasztott nyertesek díjazása:

(Nem kategóriánként értendő)

I. helyezés:

 • 30.000 Ft értékű gyümölcsfa vagy/és bogyósgyümölcs csomag
 • Videós interjút készítünk önnel és bemutatjuk a kertjét
 • Az év házikertje 2024 közönségdíj I. helyezés - tábla

II. helyezés:

 • 20.000 Ft értékű gyümölcsfa vagy/és bogyósgyümölcs csomag
 • Az év házikertje 2024 közönségdíj II. helyezés - tábla

III. helyezés:

 • 10.000 Ft értékű gyümölcsfa vagy/és bogyósgyümölcs csomag
 • Az év házikertje 2024 közönségdíj III. helyezés - tábla

A szavazók díjazása

Az érvényes szavazatokat leadók között az alábbi díjakat osztjuk szét:

 • Göcsej és Őrség almái - könyv (1 db)
 • Göcsej és Őrség hagyományos körtefái - könyv (1 db)
 • 15.000 Ft értékű gyümölcsfa csomag (10 db csomag)


A támogatóink és felajánlásaik:

Farkas Faiskola Kft. - Kecskemét
     - Szabadgyökeres gyümölcstermők

Göcsej Természetvédelmi Alapitvány
     - ​Gyümölcsészeti könyvek

Hírös Faiskola Kft. - Kecskemét
      - Szabadgyökeres gyümölcstermők

McMenemy Márk - kert TV - (shop.kert.tv)
     - Pulóverek, pólók

ZFW Hortiervice Kft. - Kecskemét
    - Különleges csemegeszőlő oltványok (konténeres)
    - BIO növényvédő szerek

 
Kérjük, segítse munkánkat egy megosztással!

A gyümölcsfaoltás tízparancsolata

Gyümölcsészeti tanumány, az első 10 oldal most ajándékba!

Felhívjuk figyelmét, hogy 2022.04.06-i dátummal közzétettük Adatkezelési tájékoztatónk (Felhasználói és revíziós irányelveink) frissített verzióját. Kérjük, olvassa el ezeket figyelmesen, és csak ezt követően, ha azokkal egyet is ért, kezdje meg webes felületünk használatát! A jelzett dokumentum terjedelmes, számoljon nagyobb időráfordítással. Továbbá tájékoztatjuk, hogy weboldalunk működése érdekében cookie-kat használ.