Garancia

Kezdje el begépelni a gyümölcsfa nevét, majd válasszon a betöltődő listából!

Kosár tartalma

Regisztráció nélkül is vásárolhat

Tegye csodálatossá otthonát balkonnövényeinkkel

Még mindig hódítanak a petúniák

április
12.
15. hét
Tegye csodálatossá otthonát balkonnövényeinkkel
Ápr.

Tegye csodálatossá otthonát balkonnövényeinkkel

Még mindig hódítanak a petúniák

A balkonnövények és egyéb lágyszárúak kiszállítását 2023. április 15-től kezdjük meg. Fajtánként a darabszámok igen korlátozottak, ezért kérjük, időben adja le megrendelését. Nem telhet el nyár petúnia nélkül.  A balkonnövények közül még mindig igen nagy kedvencek a vásárlóink kötrében a petúniák. A petúnia egyike azon egynyári növényeknek, amelyek könnyen fejlődnek, gyorsan-, nagyra nőnek (de nem szabad hagyni túlzottan elburjánzani) és aránylag kevés gondozást igényelnek. Igénylik a közvetlen napfényt, a nedves-, jó vízelvezetésű talajt és a gyakori öntözést. Nem bírja a fagyot, egyes változatok virágai a hideg, csapadékos időben el is rothadhatnak. Annak érdekében, hogy a petúnia hatalmas, virágzó bokorrá fejlődjön, és élénk színű, gyönyörű növény díszítse a teraszt, vagy a kerti ágyásokat, mindenképp ajánljuk megszívlelni a vonatkozó gondozási útmutatónkat.

 /

A petúnia leginkább a tőzegalapú, agroperlittel kevert földet / virágföldet kedveli amely tartalmaz vermikulitot is, de a gyengébb minőségű talajban is (úgy-ahogy) megél. Az alacsony páratartalmú, nedves talajban jól fejlőfik.  A talaj vízáteresztő képessége a legfontosabb számára és fontos elkerülni a pangó vizet a növényen.

Mintegy 25 lágyszárú, egynyári faj tartozik a petúniák nemzetségbe. Őshazája Brazília és Argentína. Nemesítésével 1830-tól foglalkoznak. Európába a 19. század elején került be két faj, a P. violaceae (syn.: P. integrifolia – ibolyás petúnia) és az önsteril P. axillaris (syn.: P. nyctaginiflora – fehér petúnia). Valószínűleg e két faj kereszteződéséből jött létre a kerti petúnia, amit azóta is nemesítenek, újabb formákat és színeket hozva létre. Annak ellenére, hogy a nemzetség fajokban szegény, illetve a hibridek előállításában csak két faj szerepelt, mégis az egyik legváltozatosabb egynyári dísznövény alakult ki belőle.

Nemesítésével a 19. században elsősorban az angolok és a franciák foglalkoztak, majd a századfordulótól Németországban, Erfurt környékén alakult ki nemesítésének és magtermesztésének európai központja. A fodros szirmú, telt fajtákat 1930-ban a „Sakara” cég állította elő Japánban.

Magyarországon 1930-tól foglalkoznak magtermesztésével, és 1950-től a Kertészeti Kutató Intézetben nemesítésével. Cél a bőven elágazó, alacsony, sokvirágú, betegségeknek ellenálló, homozigóta fajták előállítása, amelyek a mi körülményeinknek jobban megfelelnek, mint a külföldi fajták.

Felhasználása

A Petunia x atkinsiana-tól eltérő fajok is egyre népszerűbbek a házikertekben. A virágaik színeinek, méretének és növényi architektúrájának széles skálája áll rendelkezésre mind a Petunia x atkinsiana-, mind pedig más fajokon belül.

A petúniák ültethetők kiskertekbe, ahol szinte egész évben gyönyörködhetünk csodálatos virágaikban, de balkonládákban, cserepekben, felakasztható virágtartókban is, megállják a helyüket. Parkok, közterületek díszítésére is kiváló. Kiemelkedő pompát adnak az erkélyeknek, a teraszoknak, de az ablakpárkányon vagy akár a lakásban a szobanövények között is csodálatosan mutatnak.

 /

Egynyári, enyves-mirigyszőrös, elfekvő vagy felemelkedő szárú növény. Levele ép szélű, szíves-tojásdad, hosszúkás, száron ülő, szórt állású, halványzöld. Forrtszirmú virágai kocsányon, egyesével nyílnak. A párta keskeny csövű, széles tölcsérű, illatos, fehér rózsaszín, lila. Júniustól a fagyokig virágzik. Termése tok, igen apró magvakkal, egy grammban 5-10 ezer mag van. A maximális növekedési méretét késő tavaszra éri el.

Ez a Dél Amerikából származó egynyári növény általában 25-30 cm magasra nő, sok változatnak csüngő hajtásai vannak, amelyek hossza akár az 1 métert is elérheti. A sokvirágú fajták virágai 5 cm körüliek, de léteznek mini (kisvirágú) és nagyvirágú hibridek is, melyek virágai akár 10 cm-re is megnőhetnek. A virágok szirmai rendkívül vékonyak, puhák és lágyak. A petúniák többségének tölcsér alakú virágai vannak, amelyek egyenként, apró levelű virágszárakon nőnek. Színük a piros, a fehér, a kék, a lila és a sárga legváltozatosabb árnyalataiban tündököl. Léteznek még teltvirágú- és rojtos szirmú hibridek is, ezek virágai általában jóval érzékenyebbek. Az erős eső és a nagyobb szél is könnyen kárt tesz bennük. A petúnia levelei sima szélűek, puhák és szőrözöttek. Alakjuk ovális, lekerekített vagy kissé kihegyesedő csúcsú.

Maga a növény elágazó szárú, bokros növekedésű, középzöld-, tojásdad-, ragacsos tapintású levelekkel és tölcsér formájú virágokkal. Elsősorban az angol, francia, német és japán nemesítőknek köszönhetően a petúnia virágai ma már szinte minden színben megtalálhatók, s lehetnek akár fodrosak, teltvirágúak, csíkosak vagy fehérrel szegélyezett szélűek is. Léteznek kisvirágú futó változatok csakúgy, mint nagyvirágú, este illatozó fajták. Viszonylag új nemesítés a Phantom kereskedelmi név alatt terjesztett 'Balpephan', melynek mélylila színe szinte már-már feketének mondható. A petúnia hibridek virágzása május elejétől sokszor egészen október elejéig tart.

Virágaik nagysága szerint négy kategóriába sorolhatóak: petunia grandiflora, hedgiflora, multiflora és milliflora. 

A petunia grandiflora vagyis a nagyvirágú petúnia virága tíz centiméter átmérőjű is lehet. Ennek a kategóriának a tagjai további négy csoportba oszthatók: "Merlin blue morn" (fehér és kék virágok), „Supercascade" sorozat (sok színben), „Daddy" sorozat (rózsaszín és lila virágok) és az „Ultra" sorozat (változatos színekben). Ez utóbbi csoportba tartoznak a kettős színárnyalatú petúniák.

A második kategória a petunia hedgiflora, elterjedését tekintve az általánosan ismert petúnia. Az ide sorolható növények legtöbbjének maximális nagysága legfeljebb 15 cm, de nagy, akár másfél méter átmérőjű  területen is képesek elterjedni. Ezekből a hibridekből a legnépszerűbbek: a nagy virágú „Opera Supreme" petúnia és a magasságával kitűnő „Tidal Wave".

A harmadik kategória a petunia multiflora (sokvirágú), melyek virág-átmérője legfeljebb 5 cm. Összehasonlítva a grandiflora fajtával, ezeknek a növényeknek a virágai kevésbé sérülékenyek, és egy erős zápor sem tehet kárt bennük. Kedvelt fajták a „Carpet" sorozat sokszínű virágaival és a „Surfinia" sorozat, melynek képviselője a csüngő petúnia, hódító rózsaszín, kék, lila és fehér virágaival.

A negyedik és egyben az utolsó kategória a petunia milliflora (kisvirágú), legfeljebb 2,5 cm átmérőjű virágokkal. Az ide sorolható a növények ellenállóak a zord időjárással szemben.


 /

Termesztett fajták
A kertészetben számos nevet használnak a különböző termesztett petúnia típusok jelölésére (Pl.: Grandiflora, a Multiflora, a Wave (Spreading), a Supertunia, a Cascadia és a Surfinia.). Ezek a következő csoportokba sorolhatók:

Homozigóta fajták
Annak ellenére, hogy a heterózis fajták egyre inkább átveszik a főszerepet, a homozigóta fajtáknak még hosszú ideig nagy lesz a jelentőségük: elsősorban fél-intenzív és extrém körülmények között.

Pendula – 75–80 cm hosszúra elnyúló ámpolnanövények. A száron a csúcs felé folyamatosan nyíló virágai 5–7 cm átmérőjűek.
Nana vagy Nana Compacta Multiflora – 20–30 cm magas, kis tömött bokor, sok virággal.
Grandiflora – 80–90 cm hosszúra elnyúló, nagy virágú, balkon petúniák. Virágátmérő 10–12 cm.
Grandiflora Nana – 25–30 cm magas, kiültetésre is alkalmas, nagy virágú petúniák.
Superbissima – 60–80 cm elhajló, hullámos szirmú, nagy virágú petúnia, sötéten erezett széles torokkal. Virágátmérő 10–13 cm.
Superbissima nana – 35–45 cm, szín keverékben kapható.
Petunia Calibrachoa "Million bells"

 /

Dugványról szaporított klónfajták
Fimbriata – 1880-ban állították elő, 80 cm-re elhajló, félig telt heterozigóták. A szirom rojtos és hullámos. A virágátmérő 10–13 cm.
Fibriata Nana – 1913-ban került forgalomba. 30 cm magas, nagy virágú rojtos petúnia. Nemesítése ma is folyik.
Plena – a párta többszörösen szabdalt, rojtos, hullámos, és így telet virág hatását kelti. Virágátmérő 5–18 cm.

Heterózis fajták
A Grandiflora-, Multiflora- és Fibriata Plena F1-fajtacsoportok tartoznak ide, melyek az elődjeiket sok tekintetben is megelőzték (bő virágzás, nagy színskála stb.).

Dugványról szaporított ámpolna hibridek
Csüngő petúnia - P. surfinia
Petunia Surfinia – a japán Suntory cég által nemesítés útján előállított fajtacsoport. A vad fajokkal történő többszörös visszakeresztezés és indukált mutáció eredménye. A Petunia Multiflorához hasonlóan kisebb méretű, de nagyobb tömegű virágait gyors növekedésű, 1,5 m-es hajtásokon hozza. Minden hajtása kifejezetten csüngő, magyarul futópetúnia néven is lehet vele találkozni.
Petunia Calibrachoa – ez a hibrid fajtasorozat is a japán Suntory cég nemesítése. Többszörös és részben intergenerikus keresztezés útján létrejött, még mindig fejlesztés alatt álló fajtacsoport. Jellegzetessége, hogy Petúnia-szerű virágai lényegesen kisebbek és tömegesen nyílnak egész nyáron

Leggyakoribb panasz a petúniák esetében, hogy nem hoz rendszeresen virágot, amely fényhiányra vagy a földben lévő túl sok nitrogénre vezethető vissza. Ilyen esetben csökkenteni kell a tápanyagadagot, és a növényt a napra kell helyezni.

A petúnián megjelenő leggyakoribb kártevő a levéltetű. Levéltetvek ellen először érdemes a langyos, illetve szappanos vizes lemosást megpróbálni. Csak akkor vessünk be rovarölő szert, ha a szappanos lemosás nem vezetne célra.

A foltos leveleket, vagy törpe növést okozó vírusok, szintén megtámadhatják a petúniát. Leggyakrabban a mozaik vírus és a gyűrűs vírus fertőz. A vírusok esetében mindig a megelőzésre kell törekedni.

Egészséges növényt vásároljunk, és mindig tiszta eszközöket használjunk a gondozás során. A fertőzött növényeket azonnal meg kell semmisíteni amint észleljük a bajt! Sajnos megmenteni, nem lehet azokat.

A petúnia esetében a palántadőlést lehet még megemlíteni, ami egy gombás betegség. Védekezni sajnos csak gombaölő szer segítségével lehet ellene.

Nem telhet el nyár petúnia nélkül. A petúnia egyike azon egynyári növényeknek, amelyek könnyen fejlődnek, gyorsan-, nagyra nőnek (de nem szabad hagyni túlzottan elburjánzani) és aránylag kevés gondozást igényelnek. Igénylik a közvetlen napfényt, a nedves-, jó vízelvezetésű talajt és a gyakori öntözést. Nem bírja a fagyot, egyes változatok virágai a hideg, csapadékos időben el is rothadhatnak. Annak érdekében, hogy a petúnia hatalmas, virágzó bokorrá fejlődjön, és élénk színű, gyönyörű növény díszítse a teraszt, vagy a kerti ágyásokat, mindenképp ajánljuk megszívlelni a vonatkozó gondozási útmutatónkat.

A petúnia leginkább a tőzegalapú, agroperlittel kevert földet / virágföldet kedveli amely tartalmaz vermikulitot is, de a gyengébb minőségű talajban is (úgy-ahogy) megél. Az alacsony páratartalmú, nedves talajban jól fejlőfik.  A talaj vízáteresztő képessége a legfontosabb számára és fontos elkerülni a pangó vizet a növényen.

Kapcsolódó tartalom:
Kérjük, segítse munkánkat egy megosztással!

Rólunk mondták

Pénteken megkaptam a töletek rendelt gyümölcsfákat. Nagyon meg vagyok elégedve. A fák is szépek és a csomagolás is tökéletes.Sok kertészettöl rendeltem eddig, de ezek útán csak töletek rendelek. A webes felületetek is nagyon szuper. Február közepére biztos rendelek még. Csak gratulálni tudok a munkátokhoz. Sziasztok!


Bátai János

vásárló

Magyarország

idézőjel
Bátai János - vásárló / Magyarország

Tisztelt Tünderkertek,
hagy gratuláljak a weboldalukhoz, frissítően sok és jól érthető információ van rajta, abszolút fölfelé lóg ki a mezőnyből. Csemegeszőlőt szeretnék telepíteni, érési sorrendben különböző fajtákat, az erre vonatkozó információk azonban nagyon hézagosak itthon, ahogy látom, az Önök táblázatos megjelenítése viszont messze a legjobb, amit Magyarországon találtam...


Debreczy Zoltán - vásárló / Magyarország

Debreczy Zoltán

vásárló

Magyarország

idézőjel

További kínálatunkból

A gyümölcsfaoltás tízparancsolata

Gyümölcsészeti tanumány, az első 10 oldal most ajándékba!

Felhívjuk figyelmét, hogy 2022.04.06-i dátummal közzétettük Adatkezelési tájékoztatónk (Felhasználói és revíziós irányelveink) frissített verzióját. Kérjük, olvassa el ezeket figyelmesen, és csak ezt követően, ha azokkal egyet is ért, kezdje meg webes felületünk használatát! A jelzett dokumentum terjedelmes, számoljon nagyobb időráfordítással. Továbbá tájékoztatjuk, hogy weboldalunk működése érdekében cookie-kat használ.