Garancia

Kezdje el begépelni a gyümölcsfa nevét, majd válasszon a betöltődő listából!

Kosár tartalma

Regisztráció nélkül is vásárolhat

Szávai Márton, a tanító és gyümölcsész

Filmajánló

szeptember
8.
36. hét
Szávai Márton, a tanító és gyümölcsész
Szept.

Szávai Márton, a tanító és gyümölcsész

Filmajánló

Filmünkben Szávai Mártont látogatjuk meg Énlakán, kinek nevéhez nem csak a tanítóság, hanem a gyümölcsészet is szorosan kötődik. 1950-ben került Énlakára tanítóként, de még a mai napig is aktívan foglalkozik a tájfajták megmentésével.

Idén, 2023 nyarán erdélyi utazásunk első állomása Udvarhelyszékre, Énlakára vezetett. A Firtos hegy oldalában megbúvó kis település egy igazi ékköve e tájnak. …és nem csak a település, hanem a benne élő kedves, vendégszerető, jószívű emberek is. Ez a szinte érintetlen kis székely falu olyan örökséget hagyott ránk, amelyet kötelességünk méltósággal, értelemmel és szeretettel megőrizni. A csodás kis portákon a történelmi értékű tornácos házakat körülölelő több százéves gyümölcsfák hirdetik, hogy egykor itt valójában virágzó bölcsője volt a gyümölcsészetnek. Itt lakik ezen gyümölcsfajták megmentője és őrzője is, Szávai Márton. Szávai Márton, a tanító, és gyümölcsész, akinek oly sok mára már felnőtt gyermek mond hálát, és aki büszke arra, hogy ülhetett azokban a bizonyos padokban, abban a bizonyos iskolában és hallgathatta Márton bácsi ízes nyelvezetű tanítását…

A film az alábbi linkre kattintva tekinthető meg:

Operatőr: Kozma Turula, Maléth J. Zsolt
Narrátor: Masa Tamás
Hegedű: Vadász Gyula

A narráció és a zenei betétek Bayer Sándor hangstúdiójában készültek.
Kérjük, segítse munkánkat egy megosztással!

Rólunk mondták

Pénteken megkaptam a töletek rendelt gyümölcsfákat. Nagyon meg vagyok elégedve. A fák is szépek és a csomagolás is tökéletes.Sok kertészettöl rendeltem eddig, de ezek útán csak töletek rendelek. A webes felületetek is nagyon szuper. Február közepére biztos rendelek még. Csak gratulálni tudok a munkátokhoz. Sziasztok!


Bátai János

vásárló

Magyarország

idézőjel
Bátai János - vásárló / Magyarország

Tisztelt Tünderkertek,
hagy gratuláljak a weboldalukhoz, frissítően sok és jól érthető információ van rajta, abszolút fölfelé lóg ki a mezőnyből. Csemegeszőlőt szeretnék telepíteni, érési sorrendben különböző fajtákat, az erre vonatkozó információk azonban nagyon hézagosak itthon, ahogy látom, az Önök táblázatos megjelenítése viszont messze a legjobb, amit Magyarországon találtam...


Debreczy Zoltán - vásárló / Magyarország

Debreczy Zoltán

vásárló

Magyarország

idézőjel

További kínálatunkból

A gyümölcsfaoltás tízparancsolata

Gyümölcsészeti tanumány, az első 10 oldal most ajándékba!

Felhívjuk figyelmét, hogy 2022.04.06-i dátummal közzétettük Adatkezelési tájékoztatónk (Felhasználói és revíziós irányelveink) frissített verzióját. Kérjük, olvassa el ezeket figyelmesen, és csak ezt követően, ha azokkal egyet is ért, kezdje meg webes felületünk használatát! A jelzett dokumentum terjedelmes, számoljon nagyobb időráfordítással. Továbbá tájékoztatjuk, hogy weboldalunk működése érdekében cookie-kat használ.