Garancia

Kezdje el begépelni a gyümölcsfa nevét, majd válasszon a betöltődő listából!

Kosár tartalma

Regisztráció nélkül is vásárolhat

Monília elleni BIO védelem akár virágzásban is

Virágzásban is használhatja!

április
13.
15. hét
Monília elleni BIO védelem akár virágzásban is
Márc.
Ápr.

Monília elleni BIO védelem akár virágzásban is

Virágzásban is használhatja!

Csak nagyon kevés olyan szer létezik, amellyel virágzáskor is lehet védekezni a moníliás megbetegedések ellen, márpedig most az az időszak következik, amikor a csonthéjas termésűek (mandula, cseresznye, meggy, kajszi, őszibarack, szilva) monília elleni védelme aktuálissá válik, és ezt a permetezést bizony teljes virágzásban kell elvégezni.

A kórokozó a fertőzött fa kérgén, és annak repedéseiben apró, 1mm-es szürke színű gombatelepeken-, valamint a fán maradt, összeszáradt gyümölcsmúmiákon telel át.

A monília virágzásban fertőz, amikor csonthéjas gyümölcsfajok virágai kinyílnak. A gomba spórái (konídiumai) az áttelelt telepeken fejlődnek, a szél segítségével terjedve a virágok nedves bibéjére jutnak, ott kicsíráznak, és behatolnak a virágba. Kajszibaracknál még a virágszirmokról is megindul a fertőzés. A virágokból a gombafonál tovább nő, behatol az éppen kifejlődő hajtásba, majd onnan a vesszőbe, a vastagabb ágakba, végül a fatörzsbe.

A gyümölcsrothadásért felelős monília faj, azonban a sebzéseken keresztül jut be a gyümölcsbe. Azaz, nem csak virágzáskor érzékenyek a fák erre a betegségre, hanem például jégverés, vihar után, vagy a gyümölcsmolyok, darazsak okozta sebzések következtében is.

A Monília hatására a virágzó gyümölcsfákon az egyes virágfürtök, majd később több virágfürt is hirtelen lankadni kezd, majd elhervad és elhal. Az elhalt virágfürtök a fa koronáján fennmaradnak, amelyek sokszor még ősszel is láthatók. A virágfürtök melletti fiatal hajtás is hasonló lankadási, hervadási, elhalási tüneteket mutat. A vesszőn sorban elszáradnak a virágok és hajtások, gyakran sárgás színű mézgacseppek is fellelhetők.

A kórokozó fertőző spóráinak hűvös, nedves, ködös körülményekre van szükségük a csírázásukhoz az ilyen időjárási viszonyok igen kedvezőek a számukra. A fertőzés helye a virágok bibéje és fontos, hogy csak a kinyílt virágok bibéjén keresztül jut be a gomba a virágba, tehát csak a teljes virágzás ideje alatt történhet meg a fertőzés.

Minden olyan környezeti tényező, mely a gyümölcsfák virágzási folyamatát meghosszabbítja, elnyújtja, kedvez az erősebb fertőzés kialakulásának.

A fertőzött hajtásból a gomba a fás részekbe is tovább nő, és ágelhalást okoz. Ebben az esetben a beteg-, elhalt ágrészt 10 cm-es egészséges ágrésszel együtt minél előbb le kell vágni. A friss metszési felületet sebkezelő szerrel be kell kenni. Az elhalt vesszők, fás részek csonkolását tavasz végén, majd nyáron folyamatosan el kell végezni. Fontos, hogy ne várjon vele, mert a gomba napról napra nagyobb ágrészt fertőzve halad a fa törzse felé. Amennyiben nem kezeli a fertőzött a fát, a betegség annyira elhatalmasodhat, hogy a fa kipusztul.

A permetszeres kezeléshez Tejsavó és Chitopron 5% keverékét ajánljuk, melyet lehetőleg a reggeli órákban kell kijuttatni a kivirágzott fára. Elhúzódó virágzás esetén 1 hét múlva érdemes a kezelést megismételni.

A Tejsavóból és a Chitopron 5% -ból  30-30 millilitert kell elkeverni 10 liter vízben.

A permetezéskor még fontos, hogy a permetező anyagot minél apróbb cseppekre porlassza, tekintve, hogy az oldatnak a bibére kell eljutnia, mivel a fertőzés a bibén keresztül jut a növénybe.

Az fentiekben ajánlott készítményeket azok neveire kattintva webáruházunkban azonnal megvásárolhatja.
Kérjük, segítse munkánkat egy megosztással!

Rólunk mondták

Pénteken megkaptam a töletek rendelt gyümölcsfákat. Nagyon meg vagyok elégedve. A fák is szépek és a csomagolás is tökéletes.Sok kertészettöl rendeltem eddig, de ezek útán csak töletek rendelek. A webes felületetek is nagyon szuper. Február közepére biztos rendelek még. Csak gratulálni tudok a munkátokhoz. Sziasztok!


Bátai János

vásárló

Magyarország

idézőjel
Bátai János - vásárló / Magyarország

Tisztelt Tünderkertek,
hagy gratuláljak a weboldalukhoz, frissítően sok és jól érthető információ van rajta, abszolút fölfelé lóg ki a mezőnyből. Csemegeszőlőt szeretnék telepíteni, érési sorrendben különböző fajtákat, az erre vonatkozó információk azonban nagyon hézagosak itthon, ahogy látom, az Önök táblázatos megjelenítése viszont messze a legjobb, amit Magyarországon találtam...


Debreczy Zoltán - vásárló / Magyarország

Debreczy Zoltán

vásárló

Magyarország

idézőjel

További kínálatunkból

A gyümölcsfaoltás tízparancsolata

Gyümölcsészeti tanumány, az első 10 oldal most ajándékba!

Felhívjuk figyelmét, hogy 2022.04.06-i dátummal közzétettük Adatkezelési tájékoztatónk (Felhasználói és revíziós irányelveink) frissített verzióját. Kérjük, olvassa el ezeket figyelmesen, és csak ezt követően, ha azokkal egyet is ért, kezdje meg webes felületünk használatát! A jelzett dokumentum terjedelmes, számoljon nagyobb időráfordítással. Továbbá tájékoztatjuk, hogy weboldalunk működése érdekében cookie-kat használ.