Garancia

Kezdje el begépelni a gyümölcsfa nevét, majd válasszon a betöltődő listából!

Kosár tartalma

Regisztráció nélkül is vásárolhat

Már nagyon sürgető a bogyósok metszése

Csak a hónap közepéig van rá ideje!

február
2.
5. hét
Már nagyon sürgető a bogyósok metszése
Febr.

Már nagyon sürgető a bogyósok metszése

Csak a hónap közepéig van rá ideje!

A bogyós gyümölcsű bokrok metszése már igencsak sürgető. A korán kihajtó ribizli bokrokat és a köszmétét február hónap első heteiben-, de legkésőbb a hónap közepéig mindenképp metszeni és ritkítni kell.

 /

A hónap közepe márcsak azért is sarkallatos időpont, mert ezen gyümölcsbokrok nedvkeringése már korán megindul.

A ribiszke talaj- és és báziságait ne hagyja megöregedni, ez serkenti a növényt a talajból előtörő új hajtások nevelésére. A terméshozam sikeres növelése érdekében fontos a jó elagazódás kialakítása, ami úgy érhető el, ha az utolsó éves főhajtások egyharmadát-, a törzsvesszőnek pedig a felét visszavágja.

 /

A piros és sárga ribizlibokron legfeljebb 8-10 erős-, jól elágazó fás rész maradjon, és ezek ne legyenek öregebbek öt évesnél. Függetlenül attól, hogy a köszméte magastörzsű, vagy éppen bokor, csak az 1 és a 2 éves vesszőkből szabad meghagyni. A laza, világos bokrokon a gombafertőzések veszélye is sokkal kisebb, a növények egészségesebbek maradak.
A fekete ribiszke a fiatal, világos vesszőkön hozza a legtöbb termését, ezért az elöregedett, sötét színű részeket javasolt lemetszeni. Egyébként az idős vesszők kivételével a visszavágása nem szükséges.

 /

A magastörzsre oltott bokor folyamatos metszése viszont indokolt, mert a gyümölcsök súlya igen nehéz lesz a növénynek.

A köszmétén (egres, piszke, pöszméte) az idős talaj- és báziságak eltávolítása után az oldalhajtásokat (amelyeken nem akar ágként nevelni) 2-3 cm-es csonkra vágja vissza, mert ez a törzskorona szempontjából igencsak fontos. Ha a köszmétén amerikai lisztharmat nyomait véli felfedezni, a vesszők csúcsain lévő minden hajtáscsúcsot le kell vágni.

A trágyázást nehéz talajon már februárban el kell kezdeni.

A ribiszke zsenge rügyeit előszeretettel csipkedik le a zöldikék, a pirkók, és a verebek. Kártételük megelőzhető, ha a növényeket hálóval takarja le, vagy az alább leírt oldattal permetez.

10 liter vízben oldjon fel 150 g égetett meszet, majd adjon hozzá 5% vízüveg oldatot.

 

Kapcsolósó tartalom:
Kérjük, segítse munkánkat egy megosztással!

Rólunk mondták

Pénteken megkaptam a töletek rendelt gyümölcsfákat. Nagyon meg vagyok elégedve. A fák is szépek és a csomagolás is tökéletes.Sok kertészettöl rendeltem eddig, de ezek útán csak töletek rendelek. A webes felületetek is nagyon szuper. Február közepére biztos rendelek még. Csak gratulálni tudok a munkátokhoz. Sziasztok!


Bátai János

vásárló

Magyarország

idézőjel
Bátai János - vásárló / Magyarország

Tisztelt Tünderkertek,
hagy gratuláljak a weboldalukhoz, frissítően sok és jól érthető információ van rajta, abszolút fölfelé lóg ki a mezőnyből. Csemegeszőlőt szeretnék telepíteni, érési sorrendben különböző fajtákat, az erre vonatkozó információk azonban nagyon hézagosak itthon, ahogy látom, az Önök táblázatos megjelenítése viszont messze a legjobb, amit Magyarországon találtam...


Debreczy Zoltán - vásárló / Magyarország

Debreczy Zoltán

vásárló

Magyarország

idézőjel

További kínálatunkból

A gyümölcsfaoltás tízparancsolata

Gyümölcsészeti tanumány, az első 10 oldal most ajándékba!

Felhívjuk figyelmét, hogy 2022.04.06-i dátummal közzétettük Adatkezelési tájékoztatónk (Felhasználói és revíziós irányelveink) frissített verzióját. Kérjük, olvassa el ezeket figyelmesen, és csak ezt követően, ha azokkal egyet is ért, kezdje meg webes felületünk használatát! A jelzett dokumentum terjedelmes, számoljon nagyobb időráfordítással. Továbbá tájékoztatjuk, hogy weboldalunk működése érdekében cookie-kat használ.