Garancia

Kezdje el begépelni a gyümölcsfa nevét, majd válasszon a betöltődő listából!

Kosár tartalma

Regisztráció nélkül is vásárolhat

Május első dekádja

(május 1-10-ig)

május
1.
17. hét
Május első dekádja
Máj.

Május első dekádja

(május 1-10-ig)

Májusra még néhány gyümölcsfaj virágzása áthúzódhat, de ez már inkább a sziromhullás hónapja. Ekkor már meg lehet látni a kötődés első eredményeit. Ez azonban még nem mutatja a végleges gyümöcsberakódást, mert még két vagy három természetes hullás várható. Az első természetes hullás a tisztulóhullás minden gyümölcsfajnál a virágzás után nem sokkal, 2-3 héten belül bekövetkezik. Ekkor hullanak le azok a gyümölcskezdemények, amelyek megtermékenyítése nem volt tökéletes.

A második természetes hullás később, júniusban következik be; mértéke a fák „erőnlététől” és az időjárástól függ.

A harmadik természetes hullás érés előtt, főleg az almatermésűeken figyelhető meg, az időjárásnak és a tápanyagellátottság szintjének következményeként. Az első „tisztulóhullás" azért fontos, mert ennek mértékétől függ, hogy szükséges-e mesterséges gyümölcsritkítást végezni. A második természetes gyümölcshullást viszont már legtöbbször inkább csökkenteni célszerű, mégpedig a kellő tápanyag- és vízellátással.

Májusban az elvirágzás után indul meg az erőteljes hajtásnövekedés. Ekkor kezdődik meg az első hajtásnövekedési szakasz, amely folyamatosan június közepéig tart. Ekkorra az adott évi hajtásfejlődés nagyrészt lezajlik. Bizonyos pihenő után egy második növekedési szakasz, az úgynevezett „János napi” növekedés kezdődik, de ez már mértékében meg sem közelíti az elsőt. Egyes esetekben bekövetkezik egy harmadik őszi hajtásnövekedési szakasz, amely már nem kívánatos, mert az ilyenkor fejlődő hajtásrészek már nem érnek be rendesen. A hajtásnövekedés mértéke és annak szakaszossága is elsősorban a tápanyag- és vízellátás függvénye. A hajtásnövekedés jellegének ismerete azért fontos a termesztőnek, hogy befolyásolhassa azt. A hajtásnövekedés erőssége, mértéke, a terméshez való viszonya ugyanis a termőegyensúly kifejezője. Májusban minden termesztési beavatkozás elsősorban az egyenletes és egészséges gyümölcsfejlődést és az azzal arányos hajtásnövekedést szolgálja.

Akár már most is elkezdhető a gyümölcsfáink zöldmetszése - de május közepén is teljesen időben van még -, hiszen a gyönge, fiatal hajtások könnyen kitörhetőek és a seb gyorsabban beforr. Az erősebb hajtásokat metszőollóval távolítsa el. Ezzel a módszerrel könnyen kijavíthatja a metszési hibákat, és alakíthatja a koronát. A nem termő gyümölcsösben is megkezdheti a zöldhajtások válogatását. A törzsmagasság alatt előtört hajtásokat-, az oldalágak és a vezérvessző mellett megjelent fölösleges hajtásokat távolítsa el. A termőkorú gyümölcsfák zöldmetszésekor a vessző csúcsi részén a hajtások közül a legkedvezőbb helyzetűt hagyja meg, a korona belseje felé növő- és az egymást keresztező hajtásokat pedig távolítsa el.

A termő őszibarack különösen meghálálja a zöldmetszést. A ekkor végzett metszés eredménye, hogy a fa szellősebb lesz, a hajtások a több napfénytől jobban beérnek, a permetezés könnyebb és hatásosabb lesz. Ha a beoltott rügyek kihajtottak, sikerült az oltás. Május végéig juttassa ki a gyümölcsösnek szánt nitrogén műtrágya utolsó részét (6-7 dkg-ot négyzetméterenként).

A melegedő idő kedvez a gyomok szaporodásának, az elfekvő gyommagvak fokozatosan kelnek ki. Rendszeres kapálással irtsa azokat, de csak sekélyen kapáljon, hogy a talaj kevesebb vizet párologtasson el. Erősen javasoljuk tartózkodjon gyomírtó szerek használatától, de ha mégis gyomirtó szert kell használnia, akkor ügyeljen arra, hogy csak szélcsendes időben-, alacsony nyomáson permetezzen, permetezőt pedig alaposan mossa ki utána többször is, mielőtt növényvédelemre használná.

A szőlő hajtásválogatása is fontos teendő. Ilyenkor itt is ki lehet javítani a metszési hibákat, egyensúlyba hozhatja a tápanyagellátást. A hajtásválogatás a fürtkezdemények megjelenésekor lesz időszerű. A fürtök a hajtások alsó részein jelennek meg, és amelyik hajtáson kacs jelent meg, ott már nem lehet fürtre számítani, ezért válogassa ki a fölöslegeseket, és a jövő évi metszés szempontjából szükségtelen meddő, ugar- és fattyúhajtásokkal együtt távolítsa el azokat. Az új telepítésű szőlő ápolása fontos feladat. A szőlőhajtások lassan előtörnek az ültetéskor készített földhalmok alól. A homoktalajon könnyen kibújnak, de az agyagtalajon, főleg száraz időben képtelenek áttörni a kemény kupacon. Óvatosan porhanyítsa a földhalom tetejét. Ha a hajtások elérték a 15-20 cm hosszúságot, a két legerősebbet hagyja meg és a zöld-fehér rész kibontásával kezdje a kupacot fokozatosan eltávolítani. Vigyázzon, hogy a hajtás fehér részét a nap ne érje, különben elszárad az egész hajtás. Itt is állandó teendő a gyomtalanítás. Nagyon fontos, hogy legalább három évig ne használjon gyomirtó szert, mert a gyökérképződést gátolja. Nagyon óvatosan dolgozzon a szőlőben, nehogy leverje a gyenge hajtásokat. Utómetszéssel segíthet a fagykárt szenvedett tőkéken. A gyümölcsfák és szőlők lombtrágyázását is megkezdheti.

A lombtrágyázás nagyon hatásos a hiánybetegségek megszüntetésére, melyek kezelésére bátran ajánljuk a:

  • MYR MICRO (aminosav 6%, N 1%, Zn 2,5%, Mn 3,2%, Fe 2,4%, B 0,6%) és a
  • MYR CHLOROSYS (Fe 4%, Mn 1%, Zn 0,6%, Mg 2%, N 2%, aminosav 5%) készítményeket.

Mindkét termék biogazdálkodásban engedélyezett.
Adagolásuk: 2 dl/100 liter.
Továbbá mindkét termékben a nyomelemek aminosavakhoz kötődve jutnak be a levélen keresztül, így azonnal oda kerülnek, ahol be kell épülniük.

A kezeléseket érdemes még TRAINER lombtrágyával kiegészíteni, mivel az 5% N-tartalom és a 27% aminosav tartalom azonnal felvehető és beépíthető komplex tápanyagot biztosít a növénynek, és a TRAINER tartalmaz minden aminosavat, amiből a növény a szöveteit felépíti.

Ne mulassza el a málnabokrok sarjait és vesszőit a támberendezésekhez kötözni, nehogy letörjenek. A szamóca meghálálja a lombtrágyázást és az önzést. Az öntözés szintén kedvez az érés előtt lévő bogyósoknak, a gyümölcsfáknak és a szőlőnek is, főleg száraz időben. A termés mennyisége és minősége is jobb lesz. Száraz időben hagyományos öntözéssel hetente kétszer is célszerű öntözni. A szamóca 20, a bogyósok 25, a gyümölcsfák akár 30-50 liternyi vizet is igényelnek négyzetméterenként.

Ebben az időszakban kiemelten fontos az erőteljes fejlődés, és a megkötődött gyümölcsök miatt a nagy mértékű öntözés, amely a gyökérzóna mélységéig átnedvesíti a talajt. A nagyobb kertekben érdemes víztakarékos csepegtető öntözőberendezést felszerelni. Ezekkel még tápoldat is kijuttatható.

Továbbá hozzáláthat a köszméte zöldoltásához is, amelyre a május a legalkalmasabb. A fák tövénél a földet takarja be levágott fűvel, főleg a fiatal oltványokét. A fóliasátorban a paradicsomot növekvő vízadagokkal öntözze. A fehér színű paprikafajtákról csak az érettet szedje le. A paprikánál a sötétzöld lombozat a vízhiányt-, a sárgászöld lombozat a túlöntözést jelenti. Késői termesztésre még vethet paprikát a fólia alá. Kiültetheti a szabadba a kései paradicsom fajtákat, hogy a fagyosszentekig jól meggyökeresedjenek, így jobban elviselik a lehűléseket. A sárga- és a görögdinnye, valamint az uborka palántáit is kiültetheti az előkészített ágyásokba. A tápkockában nevelt uborka palántáit egy hétig vízelvonással eddzze! Az uborka érzékeny a klórtartalmú műtrágyára, ezért istállótrágyát vagy szuperkomposztot használjon. Készítse elő a paprika számára a talajt 8-10 kg érett trágya bedolgozásával négyzetméterenként, de a palánták kiültetésével még várjon a fagyosszentek miatt. Még érdemes vetni sárgarépát, petrezselymet, babot, csemegekukoricát, céklát, kaprot. Kiültethetők a káposztafélék és a nyári saláta palántái. A fejeskáposzta palánták 70 cm-es sor- és 45 cm-es tő távolságra kerüljenek. A bimbóskelt vesse palántaágyba. Egyelje a helybe vetett spárgatök, patisszon és sárgadinnye fészkében a kikelt palántákat.

A babbal egyidőben vethető május elején a földimogyoró. A jól felmelegedett, nedves talajban a mag gyorsan kikel. Lehet hüvelyesen, vagy a hüvelyből kifejtve is ültetni. 3-5 szemet kell egy fészekbe vetni, vagy sorba 10-15 cm-re szemenkénti vetéssel. 50 cm-es sortávolságra. A földimogyorót közvetlenül elvirágzás után fel kell töltögetni, a burgonyához hasonlóan. A növény csak így tudja a földbe kerülő virágok helyén a hüvelyeit kinevelni. Az őszi fagyok előtt kiszedett növényt még száraz, szellős helyen gyökérrel fölfelé állítva utó érlelni kell a hüvelyek teljes kiszáradásáig. Ha a korai burgonya szára eléri a 20-25 cm-t, akkor újra töltse fel, de már szedhető is friss fogyasztásra.

A talajmenti fagyok ellen a vetéseket agro-fátyolfóliával védheti. A veteményes is meghálálja az öntözést. Jól segíti a palánták fejlődését a lombtrágyázás. Az elvirágzott évelőket most ültesse át és ossza szét a töveket, mert később, ha visszaszáradnak nehezen, vagy csak a következő tavaszon találja meg őket. A kertben már állandó helyükre ültetheti a fagyra nem érzékeny virágpalántákat. A gyepet rendszeresen öntözze és nyírja. A tavaszi vetésű gyepet először csak kaszálja, mert a fűnyíró kitépheti a gyenge töveket. Ügyeljen, hogy az idő melegedésével a pince ne melegedjen föl, ha szükséges reggel vagy este szellőztessen. Fordítson nagy figyelmet a növényvédelemre. Az élelmezés- egészségügyi várakozási idő szem előtt tartásával válassza meg mindig az alkalmazandó permetszereket. Vezessen naprakész a permetezési naplót. A permetezéskor használjon védőfelszerelést!

Hamarosan fölfedezheti a levéltetvek kis telepeit a gyümölcsfákon, és az enyhe, mérsékelten csapadékos időjárás különösen kedvez a szaporodásuknak. Elsősorban a hajtások fölső gyönge leveleit támadják meg. Megjelenésükkor érdemes azonnal védekezni.

A szilva-, az őszibarack- és a kajszibarackfákat fertőző pajzstetű ellen most védekezhet hatékonyan, hiszen a viaszos barna pajzs most van kialakulóban.

A szilvafák vörös levélfoltosságát okozó betegség ellen csak a megelőző védekezés hatásos. Ennek is most van itt az ideje.

A meggyfák korai lombhullása ellen gombaölő szer használata javasolt. Továbbá a körtelevélbolha elleni védekezésről se feledkezzen meg. A lárvákat még most kellő időben megfékezheti.

A meleg, mérsékelten csapadékos időben számíthat az atkák tömeges szaporodására is a gyümölcsösben és a szőlőben egyaránt.

A sok csapadék következtében megnő az alma- és a körtefa varasodás veszélye, ezért ha már esetleg megjelentek a betegség első tünetei, érdemes azt kezelni.

Érdemes figyelni továbbá lisztharmatra, de az aknázó moly kártétele is már megfigyelhető lehet az alma- és a meggyfákon.

A kiskertekben a fonnyadó, sárguló tövek a hagymalégy kártételét jelzik, ellenük is javasolt fellépni.
Kérjük, segítse munkánkat egy megosztással!

Rólunk mondták

Pénteken megkaptam a töletek rendelt gyümölcsfákat. Nagyon meg vagyok elégedve. A fák is szépek és a csomagolás is tökéletes.Sok kertészettöl rendeltem eddig, de ezek útán csak töletek rendelek. A webes felületetek is nagyon szuper. Február közepére biztos rendelek még. Csak gratulálni tudok a munkátokhoz. Sziasztok!


Bátai János

vásárló

Magyarország

idézőjel
Bátai János - vásárló / Magyarország

Tisztelt Tünderkertek,
hagy gratuláljak a weboldalukhoz, frissítően sok és jól érthető információ van rajta, abszolút fölfelé lóg ki a mezőnyből. Csemegeszőlőt szeretnék telepíteni, érési sorrendben különböző fajtákat, az erre vonatkozó információk azonban nagyon hézagosak itthon, ahogy látom, az Önök táblázatos megjelenítése viszont messze a legjobb, amit Magyarországon találtam...


Debreczy Zoltán - vásárló / Magyarország

Debreczy Zoltán

vásárló

Magyarország

idézőjel

További kínálatunkból

A gyümölcsfaoltás tízparancsolata

Gyümölcsészeti tanumány, az első 10 oldal most ajándékba!

Felhívjuk figyelmét, hogy 2022.04.06-i dátummal közzétettük Adatkezelési tájékoztatónk (Felhasználói és revíziós irányelveink) frissített verzióját. Kérjük, olvassa el ezeket figyelmesen, és csak ezt követően, ha azokkal egyet is ért, kezdje meg webes felületünk használatát! A jelzett dokumentum terjedelmes, számoljon nagyobb időráfordítással. Továbbá tájékoztatjuk, hogy weboldalunk működése érdekében cookie-kat használ.