Garancia

Kezdje el begépelni a gyümölcsfa nevét, majd válasszon a betöltődő listából!

Kosár tartalma

Regisztráció nélkül is vásárolhat

Harc a gombák ellen

Védekezés ökotermesztésben

április
22.
16. hét
Harc a gombák ellen
Ápr.

Harc a gombák ellen

Védekezés ökotermesztésben

Szőlőtőkéken, gyümölcsfákon és fatuskókon tavasszal nem ritka látvány ez a répasárga színű kolóniát alkotó bazidiumos élesztőgomba, mely a Cryptococcus macerans fajhoz tartozik. Leginkább kivágott vagy erősen sérült fákon jelenik meg, ahol a még élő gyökérzet nagy mennyiségű folyadékot pumpál fölfelé, majd ez a tápanyagban dús folyadék így kiszivárog a vágási/sérülési felületre, ahol különféle baktériumok és élesztőgombák telepednek meg, köztük a Cryptococcus macerans is.

Jelenleg körülbelül 37 Cryptococcus faj ismeret, de a csoport taxonomóai újraértékelés alatt van. A fajok többsége a talajban él és nem veszélyes az emberre. Az összes faj közül a C. neoformans a legjelentősebb emberi és állati kórokozó.

A C. macerans sajátságos mycocin nevű anyagával elpusztítja a többi élesztőgombát, uralva így a teljes folyadékmennyiséget, melyen répasárga színű pasztát, zselészerű kolóniát alkot. A gomba színét a közismert karotin adja.

Bár ez a faj emberekre nem kifejezetten veszélyes, feljegyeztek már tőle származó fertőzéseket. Található irodalmi adat meningoencephalitis megbetegedésre és súlyos epilepsziára is. Ez utóbbi gombaellenes szerrel gyógyítható volt, azonban a beteg nem nyerte vissza eredeti munkaképességét és aktivitását.

Gyümölcsfák és szőlő esetében a kialakult fertőzés kezelésére a következőt ajánljuk:

100 liter vízhez keverjen hozzá 2 dl Scudo lombtrágyát és 1 dl Cuprum MZ 38 lombtrágyát, majd ezzel a permetszerrel 3 alkalommal kell kezelni a fertőzött növényt, a kezelések között 5 napos várakozási idővel. A védelem megtartása érdekében a teljes vegetációs időszakban használható a Scudo lombtrágya, de ezeknél a kezeléseknél a Cuprum MZ 38-at már el kell hagyni.

A Scudo lombtrágya: 9% felszívó réz aminosavakkal kombinálva, így a növény szöveteiben tudja kifejteni gomba- és baktériumölő hatását. Virágzásban való használata nem javasolt.

Amikor viszont a Scudo használata virágzásban nem javasolt, abban az időszakban a Tejsavó nyújt tökéletes megoldást gombás és baktériumos megbetegedések ellen. Enyhe vírusfertőzés kezelésére is alkalmas.

A fentiekben felsorolt termékek mindegyike nulla napos, ökotermesztésben alkalmazható, nem jelent veszélyt sem a környezetre, sem a felhasználóra.

A fenti szerkek neveire kattintva eljuthat azok adatlapjára bővebb információért, ahol meg is vásárolhatja azokat.
Kérjük, segítse munkánkat egy megosztással!

Rólunk mondták

Pénteken megkaptam a töletek rendelt gyümölcsfákat. Nagyon meg vagyok elégedve. A fák is szépek és a csomagolás is tökéletes.Sok kertészettöl rendeltem eddig, de ezek útán csak töletek rendelek. A webes felületetek is nagyon szuper. Február közepére biztos rendelek még. Csak gratulálni tudok a munkátokhoz. Sziasztok!


Bátai János

vásárló

Magyarország

idézőjel
Bátai János - vásárló / Magyarország

Tisztelt Tünderkertek,
hagy gratuláljak a weboldalukhoz, frissítően sok és jól érthető információ van rajta, abszolút fölfelé lóg ki a mezőnyből. Csemegeszőlőt szeretnék telepíteni, érési sorrendben különböző fajtákat, az erre vonatkozó információk azonban nagyon hézagosak itthon, ahogy látom, az Önök táblázatos megjelenítése viszont messze a legjobb, amit Magyarországon találtam...


Debreczy Zoltán - vásárló / Magyarország

Debreczy Zoltán

vásárló

Magyarország

idézőjel

További kínálatunkból

A gyümölcsfaoltás tízparancsolata

Gyümölcsészeti tanumány, az első 10 oldal most ajándékba!

Felhívjuk figyelmét, hogy 2022.04.06-i dátummal közzétettük Adatkezelési tájékoztatónk (Felhasználói és revíziós irányelveink) frissített verzióját. Kérjük, olvassa el ezeket figyelmesen, és csak ezt követően, ha azokkal egyet is ért, kezdje meg webes felületünk használatát! A jelzett dokumentum terjedelmes, számoljon nagyobb időráfordítással. Továbbá tájékoztatjuk, hogy weboldalunk működése érdekében cookie-kat használ.