Garancia

Kezdje el begépelni a gyümölcsfa nevét, majd válasszon a betöltődő listából!

Kosár tartalma

Regisztráció nélkül is vásárolhat

Feladatok a díszkertben

A díszkert januári munkái

január
13.
2. hét
Feladatok a díszkertben
Jan.

Feladatok a díszkertben

A díszkert januári munkái

A dísznövények tekintetében sem közömbös a talaj tápanyagtartalma. A nagyobb tápanyagmennység néhány nappal sietteti a virágzást. Kiültetés előtt ezért be kell munkálni négyzetméterenként 5 kg földdé érett istállótrágyát és 10 dkg vegyes műtrágyát (nitrogén : foszfor : kálium = 1:2:2).

 /

Például a gladiólusz, azaz a kardvirág virágoztatásához is január végén kell előkészíteni a talajt.

Szaporítás
A nyári viola magja szeptembertől januárig vethető szaporítóládába, így a virág megjelenése márciustól májusig várható. A csírázás hőmérséklete 10-12 °C. Magasabb hőmérsékleten a telt és szimpla virágú egyedek csíranövényei között kisebb lesz a színbeli különbség, nehezebb a szétválasztásuk. Hazánkban a január eleji magvetésből származó, májusban virágzó egyedeket lehet a legkönnyebben és a legolcsóbban előállítani.

A kelő magoncok sok fényt és levegőt igényelnek. A kelést követő 10-14. napon célszerű tűzdelni és kiválogatni a telt virágú egyedeket.

 /

A viola karógyökeret nevel, ezért nem tűri az átültetést. A tűzdelés tőzegcserépbe, vagy tápkockába történik. Szakaszos vetéssel és ültetéssel különböző időpontokra ütemezhető a virágoztatás. Célszerű még a május közepi ballagásokra vagy a júniusi pedagógusnapra előállítani. A viola általában optimális nevelési, termesztési és virágoztatási körülmények között körülbelül a 100. napra virágzik. Ezt a fény- és hőmérsékleti viszonyok befolyásolhatják. A tátikát egész tavaszon lehet virágoztatni. A kívánt virágzási időponttól függően az irányadók: egyszálasra nevelés esetén – a következő dátumok az irányadók:

Magvetés: okt. 7., Kiültetés: nov. 1., Virágzás: ápr. 1.
Magvetés: dec. 1., Kiültetés: jan. 6., Virágzás: máj. 1.
Magvetés: jan. 1., Kiültetés: febr. 5., Virágzás: máj. 1.


Ezek az időpontok több szálasra neveléskor 2-3 héttel eltolódnak. A téli túlságosan alacsony hőmérséklet szintén kitolhatja a virágzás időpontját. Nyáron a vetéstől a tűzdelésig 3 hét szükséges, télen viszont 5 héttel kell számolni.

A magot szaporítóládába célszerű vetni, ládánként ¼ grammot. A szaporítóközeg lehetőleg fertőtlenített legyen. 

Használható a homoktőzeg 1:1 arányú keveréke is. A lenyomkodott földkeverékre vessük a magvakat finoman szórva, majd a mag vastagságának megfelelően kell takarni. Vetés előtt alapos beöntözés szükséges, majd vetés után újságpapírral való takarás. A földnek nem szabad kiszáradnia, 18 °C fölé lehetőleg ne emelkedjék a hőmérséklet. A csírázás 10-12 nap alatt következik be. A csírázást követő 3-4. héten kerül tűzdelésre egyesével tőzeg, agyagcserépbe vagy tápkockába a tátika. A földkeverék vízáteresztő és fertőtlenített legyen.

 /

Az évelő szarkalábat vágott virágnak januárban-februárban vetik. E termesztésre leginkább alkalmas Pacific hibridekből 10 g mag szükséges 1000 növény felneveléséhez. A magot növényházban 15-18 °C-os hőmérsékleten kell elvetni.

 /

A Chabaud szegfű magjának a vetési ideje is január elején van. Egy grammban 500 mag van. Ezer növény felneveléséhez 3 g mag szükséges. A magot ládába vetik, ládánként 0,5 g maggal. Optimális körülmények között 18 °C-on 5-7 nap alatt csírázik. Ezután világos, levegős helyet igényel a 12-15 °C hőmérsékletű növényházban.

A liliom magvetéssel januártól márciusig szaporítható; 18-22 °C- os hőmérsékleten a friss magok 2-3 hét alatt csíráznak. Az előző évi magok számára vetés előtt célszerű egy néhány hetes hideg periódust beiktatni. Ezzel a kihajtási százalék emelhető. A magvetéshez és a tűzdeléshez a tőzeges földkeverék megfelelő. A földkeverék tápanyagtartalma kicsi legyen, de gyorsan ható anyagokat tartalmazzon. A későbbiekben szükség szerint 1 ezrelékes Wuxalos oldattal öntözhető.

Folytatás >>
Kérjük, segítse munkánkat egy megosztással!

Rólunk mondták

Pénteken megkaptam a töletek rendelt gyümölcsfákat. Nagyon meg vagyok elégedve. A fák is szépek és a csomagolás is tökéletes.Sok kertészettöl rendeltem eddig, de ezek útán csak töletek rendelek. A webes felületetek is nagyon szuper. Február közepére biztos rendelek még. Csak gratulálni tudok a munkátokhoz. Sziasztok!


Bátai János

vásárló

Magyarország

idézőjel
Bátai János - vásárló / Magyarország

Tisztelt Tünderkertek,
hagy gratuláljak a weboldalukhoz, frissítően sok és jól érthető információ van rajta, abszolút fölfelé lóg ki a mezőnyből. Csemegeszőlőt szeretnék telepíteni, érési sorrendben különböző fajtákat, az erre vonatkozó információk azonban nagyon hézagosak itthon, ahogy látom, az Önök táblázatos megjelenítése viszont messze a legjobb, amit Magyarországon találtam...


Debreczy Zoltán - vásárló / Magyarország

Debreczy Zoltán

vásárló

Magyarország

idézőjel

További kínálatunkból

A gyümölcsfaoltás tízparancsolata

Gyümölcsészeti tanumány, az első 10 oldal most ajándékba!

Felhívjuk figyelmét, hogy 2022.04.06-i dátummal közzétettük Adatkezelési tájékoztatónk (Felhasználói és revíziós irányelveink) frissített verzióját. Kérjük, olvassa el ezeket figyelmesen, és csak ezt követően, ha azokkal egyet is ért, kezdje meg webes felületünk használatát! A jelzett dokumentum terjedelmes, számoljon nagyobb időráfordítással. Továbbá tájékoztatjuk, hogy weboldalunk működése érdekében cookie-kat használ.