Garancia

Kezdje el begépelni a gyümölcsfa nevét, majd válasszon a betöltődő listából!

Kosár tartalma

Regisztráció nélkül is vásárolhat

Énlaka gyümölcsészeti öröksége

Könyvajánló

június
22.
25. hét
Énlaka gyümölcsészeti öröksége
Jún.

Énlaka gyümölcsészeti öröksége

Könyvajánló

Lassan 15 éve, hogy megismertem Szávai Márton tanítót és gyümölcsészt. Azóta nekem is Márton bácsi lett, mint sokunknak, akik rendszeresen meglátogatjuk őt, elbeszélgetünk vele és minden tavasszal oltóvesszőt gyűjtünk tőle.

 /

Ő az, aki létrehozta Erdélyben az első tündérkertet azzal a céllal, hogy az általa feltárt gyümölcsfajtákat megmentse a kipusztulástól és szaporítással továbbadja a következő nemzedéknek. Ma már a kilencvenes
éveiben jár, de fürgesége, mozgása és szellemi frissessége sokunkból csodálatot vált ki. A gyümölcsészet terén összegyűjtőtt tapasztalata és tudása sok kis apró lapon, kisebb feljegyzésekben és írásokban található meg. Ezért arra gondoltunk, segitséget nyújtunk abban, hogy ez a tudás ebben a könyvben megjelenjen. Az itt megtalálható fajták bemutatása és leírása a teljesség igénye nélkül készült. Énlakán megtalálható alma- és körtefajtákat ismertetünk, megőrizve a helyi nyelvjárást. Mindezeket pedig kiegészítettük a szakirodalomban talált leírásokkal. Reméljük, hogy aki kezébe veszi ezt a könyvet, nemcsak Márton bácsi gyüjtésében gyönyörködik, hanem kedvet kap arra is, hogy a nyomába szegődjön és elköteleződjön a tájfajták megörzésére és továbbadására.

*     *     *

A könyv az alábbi linkre kattintva megrendelhető:

Énlaka gyümölcsészeti öröksége


Pakot Mónikának, az Életminőségért Alapítvány (Erdély) vezetőjének köszönhetjük azt a könyvet, amelyben a most 93 éves Szávai Márton, erdélyi gyümölcsész gyűjtése nyomán Énlaka gyümölcsészeti örökségét átadják az érdeklődőknek egy színes, képekkel teli kiadványban. Címe: "Énlaka gyümölcsészeti öröksége -  Szávai Márton tanító gyűjtése nyomán". Gyönyörű felvételekkel még hozzájárultak a könyv elkészítéséhez Bányász Emerencia, Egyed Ufó Zoltán és Lantos Tamás is. Márton bácsi több magyar ismert gyümölcsész erdélyi mestere: Tamáson kívül Zaja Péter is rendszeresen járt hozzá a 90-es évek elejétől:

Végre sikerült a székelyföldi kirándulás során Márton bácsit is felkeresnünk, aki hál' istennek jó egészségben és örömmel fogadott otthonában feleségével, Piroska nénivel. Márton bácsi előkertjében most is ott sorakoznak a kicsi fák, amikkel az idén dolgozik. Pontosan illesztve és cimkézve.

Olyan gyorsan elrepült az idő aznap délután Márton bácsinál és Piroska néninél! Nagyon sok története van régi is, új is a gyümölcsösével kapcsolatban, és még arra is emlékezett, hogy az ő nagypapája hogyan tudta megfékezni a pockok gyökértörzs szétrágását!

Egy levágott jószág gégéjét felkarikázta, megszárította és felfűzte kötélre. Azt a láncot azokra a gyümölcsfákra tette, amelyket meg szeretett volna védeni a pockok káros szenvedéyétől, a föld alatti fa- és gyökérrészek megrágásától a ragadozó madarak etetésével. Vagyis nemcsak-hébe-hóba járt a gyümölcsös felett egy-egy ragadozómadár, hanem szó szerint oda lettek szoktatva, így a pockok nemigen éltek stresszmentés életet, ígyhát inkább elköltöztek :-)

 /

Már a nyári konyhában vagyunk, kedves invitálásnak tettünk eleget. Mindig van egy-egy alma, ami Márton bácsira vár beazonosításra. Az aktív 93 éves gyümölcsész bácsinak nagyon sok emléke van nagypapájáról, szüleiről és a környék gyümölcsöseiről, amit szívesen megoszt a beszélgetés közben. Nemcsak magyar nyelven, hanem ez alkalommal angol nyelven is sikerült megörökíteni tanításait. A kedves idős pár rengeteg háziállatot tartott az idők folyamán, még most is szívesen emlékeznek kedves lovaikra. Reméljük, jöv évben is ugyanitt tudunk Márton bácsival és Piroska nénivel találkozni! Innen is erőt és egészséget kívánunk nekik!

Zaja Péter
Kérjük, segítse munkánkat egy megosztással!

Rólunk mondták

Pénteken megkaptam a töletek rendelt gyümölcsfákat. Nagyon meg vagyok elégedve. A fák is szépek és a csomagolás is tökéletes.Sok kertészettöl rendeltem eddig, de ezek útán csak töletek rendelek. A webes felületetek is nagyon szuper. Február közepére biztos rendelek még. Csak gratulálni tudok a munkátokhoz. Sziasztok!


Bátai János

vásárló

Magyarország

idézőjel
Bátai János - vásárló / Magyarország

Tisztelt Tünderkertek,
hagy gratuláljak a weboldalukhoz, frissítően sok és jól érthető információ van rajta, abszolút fölfelé lóg ki a mezőnyből. Csemegeszőlőt szeretnék telepíteni, érési sorrendben különböző fajtákat, az erre vonatkozó információk azonban nagyon hézagosak itthon, ahogy látom, az Önök táblázatos megjelenítése viszont messze a legjobb, amit Magyarországon találtam...


Debreczy Zoltán - vásárló / Magyarország

Debreczy Zoltán

vásárló

Magyarország

idézőjel

További kínálatunkból

A gyümölcsfaoltás tízparancsolata

Gyümölcsészeti tanumány, az első 10 oldal most ajándékba!

Felhívjuk figyelmét, hogy 2022.04.06-i dátummal közzétettük Adatkezelési tájékoztatónk (Felhasználói és revíziós irányelveink) frissített verzióját. Kérjük, olvassa el ezeket figyelmesen, és csak ezt követően, ha azokkal egyet is ért, kezdje meg webes felületünk használatát! A jelzett dokumentum terjedelmes, számoljon nagyobb időráfordítással. Továbbá tájékoztatjuk, hogy weboldalunk működése érdekében cookie-kat használ.