Garancia

Kezdje el begépelni a gyümölcsfa nevét, majd válasszon a betöltődő listából!

Kosár tartalma

Regisztráció nélkül is vásárolhat

Akár 70%-kal nagyobb terméshozam!

Ültetéskor ne feledje a mikorrhiza gomba tablettát!

november
23.
47. hét
Akár 70%-kal nagyobb terméshozam!
Nov.
Márc.

Akár 70%-kal nagyobb terméshozam!

Ültetéskor ne feledje a mikorrhiza gomba tablettát!

Akár 70%-kal nagyobb terméshozam, 100%-kal nagyobb tápanyagfelvétel természetes módon, kemikáliák nélkül!

Alkalmazható gyümölcsfáknál, bogyós gyümölcsöknél, szőlőnél, zöldségeknél és dísznövényeknél is.

A mikorrhiza tulajdonképpen egy olyan gyökérkapcsolat a gombák és a növények között, ahol a növény és a gomba szimbiózisban él egymással és kölcsönösen-, jelentős mértékben segítik egymás életét.

 /

A mikorrhiza gomba segítségével a növényen egy úgynevezett kiterjesztett gyökérzet alakul ki. Tulajdonképpen ezek a gombák hozzákapcsolódnak a növény gyökérzetéhez, mintegy teljesen átszövik azt, és a növénytől kapott komplex táplálékokért (cukrokért, szénhidrátokért) cserébe oldott tápanyagokkal és vízzel látják el a növényt, melyet segítségükkel sokkal nagyobb területről és mennyiségben tudnak felvenni (mintegy az adott növény gyökérzetét jelentősen megnövelve), mint eredetileg a növény sokkal kisebb valódi gyökérzete. Ezáltal a növények oldott tápanyagfelvétele mintegy 100%-kal növekszik.

 /

Ez a megnövekedett (extra) tápanyagfelvétel természetesen a növény fejlődésében és a terméshozam növekedésében is meglátszik. A növények sokkal egészségesebbek, nagyobb mértékű, intenzívebb növekedésbe kezdenek és a terméshozamban is mintegy 70%-os növekedés tapasztalható, legyen az gyümölcsfa, vagy akár paradicsom, vagy paprika (stb.).

 /

Fontos azonban megjegyezni, hogy ezeket a gombákat a növény „hívja” magához speciális vegyületek segítségével, amikor tápanyagra van szüksége. Ezért a túlzott műtrágyahasználat úgymond ellustítja a növényt, így az nem küld jeleket a mikorrhizáknak. Fontos tehát a műtrágya mértéktartó használata.

 /

A gombák által termelt fehérjék (pl. a glomalin) a talajszemcsék egyik legjobb természetes „ragasztója”, így azok elősegítik a morzsalékos talajképződést.

A fentiek tükrében tehát elmondhatjuk, hogy a mikorrhizával ületet növények ellenállóbbak lesznek a só-, szárazság- és nehézfém okozta stresszel szemben. Gyorsabb lesz a növekedésük és fokozódik a kórokozókkal és kártevőkkel szembeni ellenállóságuk.

Ennek a hátterében az áll, hogy egy úgynevezett „versengés” folyik a mikorrhiza gombák és a kórokozók közt a gyökéren található fertőzési helyekért. A mikorrhiza gombák ugyanis olyan anyagokat is termelnek, amelyek megakadályozzák más (káros) gombák behatolását / megtelepedését.

A mikorrhiza azonban nem csupán a kórokozók ellen nyújt védelmet. Kísérletekkel bizonyították, hogy csökkenti a kártétel gyakoriságát például a fonálférgek esetében is.

 /

Mindezt figyelembe véve, a mikorrhiza gombák fontos szerepet játszanak a biológiai növényvédelemben, jóllehet önállóan nem adnak teljes körű védelmet a károsítókkal szemben, de jelenlétük mégis sokkal stabilabb háttérrel támogatja meg az anyanövényt és segíti fejlődésében azt, mintha nem lennének jelen.

Több kísérlet is beszámol azonban arról, hogy a mikorrhiza gombapartnernek köszönhetően a megerősödött és károsítóktól védett növény akár több, mint 71%-al nagyobb terméshozamot is produkálhat, egészségesebb és mértében is nagyobb, szebb termésekkel.

A mikorrhiza gombák szinte valamennyi talajtípus esetén megfigyelhetők és azokban előfordulnak, de egyes kutatók szerint a mérsékelten lúgos, alacsony foszfortartalmú és laza szerkezetű homoktalajokon nagyobb mértékű a mikorrhizáltság. A gombák a növények növekedési erélyére gyakorolt hatása főleg a kis termékenységű, alacsony nedvességtartalmú talajokon szembetűnőbb.

Ezek a természetben előforduló mikorrhiza szervezetek azonban igen érzékenyek az intenzív mezőgazdasági művelésre, a növényvédő szerek és a műtrágyák használatára.

Az intenzív talajművelés szétszaggatja a mikorrhizák gombafonalait (a hifákat), így megszűnik a „hálózat”. Azokon a területeken, ahol ilyen jellegű mezőgazdasági termelés folyik, és ezáltal jelentősen csökken a mikorrhiza gombák száma és fajgazdagsága.

 /

A szerves talajtakaró növények használatával elősegíthető a gyökerek kolonizációja, hiszen a talaj szervesanyag-tartalmának növelése, a szervestrágya, komposzt kijuttatása is kedvezően hat a mikorrhizáltságra. Vannak azonban olyan növények (pl: Brassica fajok) melyek olyan anyagokat választanak ki, amelyek gátolják a gomba növekedését.

 /

A mikorrhiza oltóanyagok rendelkezésünkre állnak tabletta formályában, melyet a weboldalunk webáruházában ide kattintva megvásárolhat. A mikorrhiza gombtabletta egy hasznos mikroorganizmusokból álló biostimuláns, amely tartalmaz Trichoderma (gombafaló gomba) és mikorrhiza (szimbionta) gombaspórákat, valamint rhizobaktériumokat (növekedést serkentő) és biológiailag aktív szerves hatóanyagokat.

Serkenti az anyagcserét, támogatja a növények ültetés utáni fejlődését, növeli a termés minőségét és mennyiségét. Emellett erősíti a növény ellenálló képességét a szélsőséges környezeti hatásokkal szemben. Meglévő gyümölcsfáknál is használható úgy, hogy hidrofúróval, vagy slagos módszerrel a tablettát a gyökerekhez kell juttatni.

Kapcsolódó tartalom:

Kapcsolódó termékek:
Kérjük, segítse munkánkat egy megosztással!

Rólunk mondták

Pénteken megkaptam a töletek rendelt gyümölcsfákat. Nagyon meg vagyok elégedve. A fák is szépek és a csomagolás is tökéletes.Sok kertészettöl rendeltem eddig, de ezek útán csak töletek rendelek. A webes felületetek is nagyon szuper. Február közepére biztos rendelek még. Csak gratulálni tudok a munkátokhoz. Sziasztok!


Bátai János

vásárló

Magyarország

idézőjel
Bátai János - vásárló / Magyarország

Tisztelt Tünderkertek,
hagy gratuláljak a weboldalukhoz, frissítően sok és jól érthető információ van rajta, abszolút fölfelé lóg ki a mezőnyből. Csemegeszőlőt szeretnék telepíteni, érési sorrendben különböző fajtákat, az erre vonatkozó információk azonban nagyon hézagosak itthon, ahogy látom, az Önök táblázatos megjelenítése viszont messze a legjobb, amit Magyarországon találtam...


Debreczy Zoltán - vásárló / Magyarország

Debreczy Zoltán

vásárló

Magyarország

idézőjel

További kínálatunkból

A gyümölcsfaoltás tízparancsolata

Gyümölcsészeti tanumány, az első 10 oldal most ajándékba!

Felhívjuk figyelmét, hogy 2022.04.06-i dátummal közzétettük Adatkezelési tájékoztatónk (Felhasználói és revíziós irányelveink) frissített verzióját. Kérjük, olvassa el ezeket figyelmesen, és csak ezt követően, ha azokkal egyet is ért, kezdje meg webes felületünk használatát! A jelzett dokumentum terjedelmes, számoljon nagyobb időráfordítással. Továbbá tájékoztatjuk, hogy weboldalunk működése érdekében cookie-kat használ.