Garancia

Kezdje el begépelni a gyümölcsfa nevét, majd válasszon a betöltődő listából!

Kosár tartalma

Regisztráció nélkül is vásárolhat

A tavaszi lemosó permetezésről

Bio megoldsáok, ajánlott készítmények

március
12.
10. hét
A tavaszi lemosó permetezésről
Márc.

A tavaszi lemosó permetezésről

Bio megoldsáok, ajánlott készítmények

Sajnos ez a telünk sem volt télnek mondható. Az igencsak enyhe időjárás miatt a kártevők és a kórokozók nagy része nem pusztult el, hanem épp ellenkezőleg. Sikeresen meghúzódott és túltelelt a gyümölcsfa rügyeiben és a háncs rejtekeiben. Ennek következtében most meg inkább fontos lépés a tavaszi lemosó permetezés, hiszen nem lenne jó, ha ezek a kórokozók és kártevők előbújva rejtekeikből hirtelen nagy pusztításba kezdenének, viszont nagyon fontos, hogy mivel, mikor és hogyan kell, vagy érdemes védekezni ellenük.

A vegyszermentes megoldások egyre nagyobb teret hódítanak maguknak napjainkban. Mielőtt azonban jobban belemerülnénk a részletekbe, fontos megjegyezni néhány alapszabályt:

A lemosó permetezést mindenképp a metszés után és a rügypattanás előtt kell elvégezni.

Azért a metszés után, mert minden egyes metszési felület tulajdonképpen egy kapu melyen keresztül a kórokozók könnyedén bejuthatnak a gyümölcsfa belsejébe, és azért a rügypattanás előtt, hogy a permetlé ne perzselhesse le a rügyeket.

A tavaszi lemosó permetezés elengedhetetlen munkafázisa a gyümölcsösök védelmének. Nagy lémennyiséggel, lemosásszerűen elvégzett permetezés legfontosabb célja, hogy gyérítsük a vázágakon, a kéreg-repedésekben, valamint a rügyek felületén lévő kórokozók (pl. MONÍLIA, TAFRINA, VARASODÁS,) szaporító képleteit, továbbá a különböző kártevő rovarok, köztük a levéltetvek, pajzstetvek és gyümölcsmolyok és atkák áttelelő alakjait.

A lemosó permetezés módja többféle lehet, attól függően, hogy milyen a növények egészségi állapota, és hogy a vegyszeres-, vagy a vegyszermentes megoldásokat részesíti az ember előnyben.

Abban az esetben, ha semmiképp nem szeretne a közvetlen környezetébe nehézfémeket kijuttatni (mint például: réz), akkor mindenképp a hasznos mikróbák számát kell növelni a kertben.

Ezeket a készítményeket érdemes már kora tavasszal kijuttatni, annak ellenére, hogy a környezeti feltételek még nem optimálisak a szaporodásukhoz, mivel nem árt ha már jó időben a helyükre kerülnek, és bármikor munkához láthatnak.

Ez a kezelés nincs a rügyek állapotához kötve, mivel nem perzselő anyagról beszélünk. A következő kezelésre egérfüles állapotban kerülhet sor, amelyet majd a vegetációs idő folyamán 2-3 hetente érdemes ismételni a fenntartás érdekében.

A narancsolajos készítmények alkalmazása szintén nehézfém-mentes megoldást nyújt. Illóolaj tartalmuk miatt kis mennyiségben kipermetezve is hihetetlenül mélyen behatolnak a fa kérgének legkisebb repedéseibe is. Az olajok a megbújt rovarokat és gombákat befojtják és kiszárítják, amelyek így elpusztulnak. Ezzel szemben a régi olajos kén, réz és mész készítmények csak a kéreg felületét tudják elzárni, amelyek ezáltal sokkal kevésbé bizonyultak hatékonyak.

A narancsolajos permetezéshez ajánljuk a Boroil készítményt, melyenek a nevére kattintva azt webáruházunkban azonnal meg is vásárolhatja. (Keverése: 50 ml / 10 l vízhez)

Az erősen fertőzött fák esetében azonban már mindenképp kénytelenek vagyunk a rezes készítményeket ajánlani, mivel a komolyabb gombakártevők, mint például a monília, az őszibarack levélfodrosodás (tafrina), vagy a varasodás, ellen nincs más orvosság.

A növényben felszívódó réz azért nagyon hatékony, mert egyenesen a beteg sejtekhez jut. Réz tartalmú szerekből a Scudo és a Cuprotonic készítményeket ajánljuk, melyeket a neveikre kattintva webáruházunkban azonnal meg is vásárolhat. 

Érdemes a fenti szereket még kontakt szerrel keverni, hogy mégjobban megtapadhasson és az esetleges hirtelen jött eső a permetet ne moshassa le. Ilyen kontakt-szerként Cuprum MZ 38-at ajánljuk, melyet webáruházunkban szintén megvásárolhat.

Fontos azonban itt megjegyeznünk, hogy a talajba jutó réz pusztítja a talajéletet, ezért biokertekben kizárólag végszükség esetén-, kizárólag beteg növényeken alkalmazza! A későbbiekben pedig a mikróbákat vissza kell pótolni.

A beteg növények esetén a leghatékonyabb módja a rézkészítmények célba juttatására, ha narancsolajos / citrusolajos szerrel keverve alkalmazza őket. A citrusolaj ugyanis elősegíti a permetlé bejutását és terülését a nehezen elérhető területeken, kéregrepedésekben. Javítja a növényvédő szerek hatékonyságát, benedvesíti a rovarok viaszos külső kitinvázát (a víztaszító gombamicéliumokat és spórákat), bejuttatja a rovarölő szereket a testmembránon át és a légzőnyílásokon keresztül a rovarok testébe.

Lemosó permetezésre az alábbi bevált szerkombinációt tudjuk ajánlani:

Gazebo
60% folyékony kén, nem hagy nyomot permetezés után a termésen!
Adagolás: 30-50 ml / 10 l víz

BorOil
Citrusolaj Bórral, terpénekkel, adjuváns hatással. Segíti a virágkötődést, narancsolaj tartalma a kór- és kártevőket gyéríti.
Adagolás: 30 ml / 10 l víz

Scudo
100% növényi aminosav + felszívódó réz a növény gomba-és baktériumokkal szembeni ellenálló-képességének javítására. A Scudo-ban lévő szerves nitrogénnel, aminosavval együtt kijuttatott réz hatására  a növény természetes ellenálló-képessége növekszik, a szövetállomány erősödik, fagytűrőképessége fokozódik. Javítja a virágok kötődését, stabilabb termésképzést eredményez.
Adagolás: 20 ml / 10 l víz

Cuprum MZ
Réz + Cink + Mangán a felületvédelem javítására (mankoceb alapanyagaiból lett összeállítva), a gombás-baktériumos és rovarkártevők okozta megbetegedések megelőzésére.
Adagolás: 1,2 dkg / 10 l víz

Javasoljuk, hogy a permetező vízbe kétkomponensű felszívódó rezet (SCUDO), cink-mangánnal kiegészített kontakt rezet (CUPRUM MZ 38) és bórtartalmú (BOROIL)-t is keverjen.

Az fenti technológia minden kémiai szermaradékot nélkülöz és ÖKOLÓGIAI GAZDÁLKODÁSBAN ENGEDÉLYEZETT! 

Munkaegészségügyi várakozási idő: 0 nap
Élelmezés egészségügyi várakozási idő: 0 nap
Kérjük, segítse munkánkat egy megosztással!

Rólunk mondták

Pénteken megkaptam a töletek rendelt gyümölcsfákat. Nagyon meg vagyok elégedve. A fák is szépek és a csomagolás is tökéletes.Sok kertészettöl rendeltem eddig, de ezek útán csak töletek rendelek. A webes felületetek is nagyon szuper. Február közepére biztos rendelek még. Csak gratulálni tudok a munkátokhoz. Sziasztok!


Bátai János

vásárló

Magyarország

idézőjel
Bátai János - vásárló / Magyarország

Tisztelt Tünderkertek,
hagy gratuláljak a weboldalukhoz, frissítően sok és jól érthető információ van rajta, abszolút fölfelé lóg ki a mezőnyből. Csemegeszőlőt szeretnék telepíteni, érési sorrendben különböző fajtákat, az erre vonatkozó információk azonban nagyon hézagosak itthon, ahogy látom, az Önök táblázatos megjelenítése viszont messze a legjobb, amit Magyarországon találtam...


Debreczy Zoltán - vásárló / Magyarország

Debreczy Zoltán

vásárló

Magyarország

idézőjel

További kínálatunkból

A gyümölcsfaoltás tízparancsolata

Gyümölcsészeti tanumány, az első 10 oldal most ajándékba!

Felhívjuk figyelmét, hogy 2022.04.06-i dátummal közzétettük Adatkezelési tájékoztatónk (Felhasználói és revíziós irányelveink) frissített verzióját. Kérjük, olvassa el ezeket figyelmesen, és csak ezt követően, ha azokkal egyet is ért, kezdje meg webes felületünk használatát! A jelzett dokumentum terjedelmes, számoljon nagyobb időráfordítással. Továbbá tájékoztatjuk, hogy weboldalunk működése érdekében cookie-kat használ.