Garancia

Kezdje el begépelni a gyümölcsfa nevét, majd válasszon a betöltődő listából!

Kosár tartalma

Regisztráció nélkül is vásárolhat

A szőlő permetezése 70%-os sziromhulláskor

A szőlő növényvédelme BIO módszerekkel

május
22.
20. hét
A szőlő permetezése 70%-os sziromhulláskor
Máj.

A szőlő permetezése 70%-os sziromhulláskor

A szőlő növényvédelme BIO módszerekkel

A szőlő teljes sziromhullás előtti (70%-os) állapotában (BBCH 62) is szükséges a növényi auxin bevitele, valamint még ennél is fontosabb a védekezés a perenoszpóra, a penészgomba, a monília, a baktériumok és a lisztharmat elleni védekezés is.

 /

Mindazon által, koránt sem mindegy, hogy mivel, mikor és hogyan permetez! Számunkra fontos szempont, hogy minél kevesebb mérget, és minél több természetes (biogazdálkodásban engedélyezett) készítményt használjunk és a gyümölcsben, valamint a növényekben ne halmozódjanak fel vegyszermaradványok, és azt ne fogyasszuk el a gyümölcsökkel együtt, és ne adjunk a gyermekeinknek sem olyan gyümölcsöt, mely vegyszermaradványokat tartalmaz. Ezért köteleződtünk el a vegyszermentes BIO készítmények alkalmazása mellett különös tekintettel arra, hogy lehetőség szerint a használt készítmények Munkaegészségügyi- ésaz Élelmezés-egészségügyi várakozási ideje 0 nap legyen.

A szőlő teljes sziromhullás előtti (70%-os) állapotában tehát a köverkező készírményeket javasoljuk kijuttatásra:

Chitopron 5% - peronoszpora, penészgombák, monília, baktériumok 0,3 %-os koncentrációban (100 l vízhez 3 dl)

Tejsavó - lisztharmat, baktériumok 0,3 %-os koncentrációban (100 l vízhez 3 dl). - tejsavófehérje: a tejsavóból izolált fehérjék keveréke

Auxin - növényi auxin bevitel 0,1%-os koncentrációban (100 l vízhez 1 dl) - fürtnyél, bogyókocsány, ízközhossz nyújtás

Liposam - nedvesítőszer, biológiai ragasztó 0,15%-os koncentrációban (100 l vízhez 1,5 dl) - felületi feszültség csökkentés

A fenti készítmények neveire kattintva eljuthat azok adatlapjára bővebb információért, ahol meg is vásárolhatja azokat.

Chitopron 5% 
Természetes hatóanyagot tartalmazó immunerősítő lombtrágya. Aktivizálja a növény természetes ellenálló képességét patogén gombák, vírusok és baktérium ellen. Segíti a csírázást és a gyors hajtásmegújulást. Pozitív hatása van a szimbiotikus mikorrhiza micélium fejlődésére. Összetétel: Kitozán-hidroklorid: 50 g/kg, pH: 5,5-6,5

Tejsavó
Biogazdálkodásban engedélyezett készítmény. Egyszerű anyag, amely magas szervessav- és fehérjetartalommal, antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, GOMBAÖLŐ HATÁSÚ. A tejsavó vizes oldata felhasználható kabakosokban (uborka, cukkini és tökfélék) lisztharmatok ellen hajtatott körülmények között. Összetétel: Tejipari melléktermékként nyert tejsavó (60-80 g/l koncentrációjú) (CODEX STAN 289/1995 szerint 1107/2009 / EK rendelet, SANTE / 12354/2015) ADAGOLÁS: Készítse el az oldatot úgy, hogy az adagolótartályt ¾- részig vízzel megtölti, majd hozzáadja a tejsavót és alaposan elkeveri. Töltse fel a tartályt, és permetezés közben is folyamatosan keverje. A maximális hatékonyság garantálása érdekében a készítmény pH-ját EASY pH-val 5,5 - 6 értékre kell beállítani. Lombkezelés: 3 ml/liter. Alkalmas a termesztőberendezés, palántanevelő eszközök, használati tárgyak telepítés és használat előtti fertőtlenítésére. A készítmény 0,6-3%-os vizes oldata (0,6-3 dl tejsavó /100 l víz) permetezéssel juttatható ki. Az oldatból hektáronként 1000-1500 l használható fel. 100 m2-re számítva, a tejsavóból 0,06-0,3 l-t 10-15 l vízben feloldva javasolt kijuttatni. A készítmény hektáronkénti mennyisége nem haladhatja meg a 30 litert. A permetezéseket 3-5 alkalommal, legalább 7 napos permetezési időköz betartása mellett célszerű elvégezni a növények vetését követő harmadik héttől (9. kiterült levél BBCH 19) kezdődően az intenzív inda/hajtásnövekedés végéig (BBCH 49). A kezelések a virágkezdemények megjelenését követően már nem folytathatóak. A permetezéseket nappal, lehetőleg a reggeli órákban kell végrehajtani. - Ne keverje rézszármazékokkal, olajokkal és mészkénnel. Lúgos termékekkel való keverés csökkentheti a hatékonyságot. Növényvédő szerekkel, felületaktív anyagokkal vagy műtrágyákkal keverés esetén ajánlott kompatibilitási teszt elvégzése.

Auxin

Liposam

A BBCH-ról
(Biologische Bundesanstalt, Bundessortenamt und CHemische Industrie)

A korszerű növénytermesztés és növényvédelem ma már nem nélkülözheti a növények fejlődési állapotainak kézenfekvő és világos leírását. A növekvő hozamokat megcélzó agrotechnikai műveletek és növényvédelmi technológiák egyre pontosabb időzítést követelnek meg. Ezek egyértelműen szoros kapcsolatban állnak a növények fenológiai stádiumával, melyek

leírására számos tudományos ábrázolás létezik. A fejlettségi állapotokat különböző kódokkal (betűvel, számmal vagy ezek kombinációjával) jelölik.

A legelterjedtebb skála a növények fenológiai fejlődési szakaszainak azonosítására szolgáló BBCH*-skála. Ezt a skálát olyan növényfajok körére fejlesztették ki, ahol az egyes növények hasonló növekedési stádiumai azonos kódot kapnak.  A tízes számrendszert használó skála ez alapján a növényfejlődés fő és másodlagos növekedési szakaszára oszlik, így az egyes növények hasonló növekedési stádiumait ugyanazokkal a kódokkal jelölik. Minden kódhoz tartozik egy leírás is, a fontos fejlődési szakaszok pedig rajzokkal vannak ábrázolva. A skála első számjegye a fő növekedési szakaszra, a második számjegy a másodlagos növekedési fázisra vonatkozik.

Forrás: Általános vizsgálati módszertan (A növényvédő szerek és termésnövelő anyagok engedélyezését megalapozó biológiai vizsgálatok módszertani gyűjteménye, Budapest 2004, Kiadó: a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Növény- és talajvédelmi Főosztálya)
Kérjük, segítse munkánkat egy megosztással!

Rólunk mondták

Pénteken megkaptam a töletek rendelt gyümölcsfákat. Nagyon meg vagyok elégedve. A fák is szépek és a csomagolás is tökéletes.Sok kertészettöl rendeltem eddig, de ezek útán csak töletek rendelek. A webes felületetek is nagyon szuper. Február közepére biztos rendelek még. Csak gratulálni tudok a munkátokhoz. Sziasztok!


Bátai János

vásárló

Magyarország

idézőjel
Bátai János - vásárló / Magyarország

Tisztelt Tünderkertek,
hagy gratuláljak a weboldalukhoz, frissítően sok és jól érthető információ van rajta, abszolút fölfelé lóg ki a mezőnyből. Csemegeszőlőt szeretnék telepíteni, érési sorrendben különböző fajtákat, az erre vonatkozó információk azonban nagyon hézagosak itthon, ahogy látom, az Önök táblázatos megjelenítése viszont messze a legjobb, amit Magyarországon találtam...


Debreczy Zoltán - vásárló / Magyarország

Debreczy Zoltán

vásárló

Magyarország

idézőjel

További kínálatunkból

A gyümölcsfaoltás tízparancsolata

Gyümölcsészeti tanumány, az első 10 oldal most ajándékba!

Felhívjuk figyelmét, hogy 2022.04.06-i dátummal közzétettük Adatkezelési tájékoztatónk (Felhasználói és revíziós irányelveink) frissített verzióját. Kérjük, olvassa el ezeket figyelmesen, és csak ezt követően, ha azokkal egyet is ért, kezdje meg webes felületünk használatát! A jelzett dokumentum terjedelmes, számoljon nagyobb időráfordítással. Továbbá tájékoztatjuk, hogy weboldalunk működése érdekében cookie-kat használ.