Garancia

Kezdje el begépelni a gyümölcsfa nevét, majd válasszon a betöltődő listából!

Kosár tartalma

Regisztráció nélkül is vásárolhat

Moníliás gyümölcsrothadás

Betegségek, kártevők

Moníliás gyümölcsrothadás

(Monilinia fructigena, Monilinia laxa)

 

Tünetek, kártétel:

A terméseken barna, körkörösen elhelyezkedő penészpárnácskkal tarkított, barna rothadó foltok jelennek meg. Ez a betegség ritkán a csonthéjas gyümölcsönél is felléphet, pl.: cseresznye, meggy, szilva.

Jelentőség:

A moníliás rothadás (főleg a fogékony fajtáknál) a leszüretelt termés túlnyomó részét károsíthatja és megsemmisítheti. A fertőzött termések teljesen értéktelenek.

Veszélyeztetett fajok (gazdanövények):

A gomba mindenekelőtt az almát, a körtét és a birsalmát fertőzi. Gyakran fertőződik a közönséges mogyoró (Corylus avellana). Ritkábban a csonthéjasok is fertőződhetnek, föleg a cseresznye, meggy és a szilva. Az egyes fajták fogékonyságában jelentős

Támadott növényrészek:

Megelőzés, kezelés:

A fertőzött gyümölcsöket el kell távolítani. A gyümölcsmúmiákat és az elhalt hajtásokat a téli metszéskor le kell vágni.

Tünetek, kártétel

A gomba elsősorban a terméseket támadja meg, ritkábban a hajtásokat és kivételes esetekben a virágokat is. A terméseken barna foltok keletkeznek. A gyümölcshús megbarnul és fokozatosan az egész termés megrothad. A bőrszövet alatt sporodochiumok képződnek. A bőrszövet megreped és a termések felületén konídiumtartók kötegei láthatók. Ezek jellegzetes világos párnácskák, amelyek általában körkörösen helyezkednek el. A színük kezdetben fehér, később okkersárga. A fertőzött termések lepotyognak vagy a fák koronájában maradnak, ahol mumifikálódnak (gyümölcsmúmia). A termések főleg sérülések nyomán (jégverés. kártevők okozta sérülés stb.) fertőződnek. A gyümölcstárolóban a gomba a termések fekete rothadását okozza. A megrothadt gyümölcs fekete, fényes és bőrszerű. A károsodott terméseken többnyire nem képződnek konídium-tartók (konídioforák). A hajtásokat a gomba leggyakrabban úgy fertőzi, hogy a micélium a fertőzött termésekből átnő a fás részekbe. Közvetlen fertőzés csak sérülés esetén alakul ki.

Jelentősége

A moníliás rothadás (főleg a fogékony fajtáknál) a leszüretelt termés túlnyomó részét károsíthatja és megsemmisítheti. A fertőzött termések teljesen értéktelenek. 

Leírása, életmódja, ökológia

A betegség főleg meleg és nedves időben terjed. A fertőzés optimális hőmérséklettartománya 20-22°C. A fertőzéshez nedvesedésre vagy magas páratartalomra van szükség.

Fejlődési ciklus

A monilia micélium formájában telel át a fertőzött növényi részek szöveteiben (gyümölcsmumiák, gallyak), amelyeken tavasszal konídiumtartók és konídiumok fejlődnek. Kivételesen a lehullott és a mumifikálódott gyümölcsökön termőtestek - tömlős apotéciumok és aszkospórák képződnek. A konídiumok és az aszkospórák egyaránt az elsődleges fertőzés forrásai. A vegetációs időszakban a betegséget a konídiumok terjesztik, amelyek a konídiumtartókban képződnek, a fertőzött növényi részeken.

Közvetlen védelem (Javasoljuk, hogy kerülje a vegyszerek használatát)

A fertőzött gyümölcsöket el kell távolítani. A gyümölcsmúmiákat és az elhalt hajtásokat a téli metszéskor le kell vágni.

Közvetett védelem (Javasoljuk, hogy kerülje a vegyszerek használatát)

A védekezés alapja a megelőzés. Mindenekelőtt következetesen el kell távolítani és meg kell semmisíteni a fertőzött növényi részeket (a megrothadt és mumifikálódott terméseket, a fertőzött hajtásokat). A jégverés szintén erősen elősegíti a fertőzés kialakulását. Fontos minden intézkedés, amely korlátozza a termések sérülését (védelem a kártevők, főleg az almamoly ellen stb.). Fontos a termőhely jó megválasztása is, valamint a növényzet és a fák koronájának levegősségét biztositó beavatkozások. A fenyegetett területeken kerülni érdemes a fogékony fajták termesztését.


További kínálatunkból

A gyümölcsfaoltás tízparancsolata

Gyümölcsészeti tanumány, az első 10 oldal most ajándékba!

Felhívjuk figyelmét, hogy 2022.04.06-i dátummal közzétettük Adatkezelési tájékoztatónk (Felhasználói és revíziós irányelveink) frissített verzióját. Kérjük, olvassa el ezeket figyelmesen, és csak ezt követően, ha azokkal egyet is ért, kezdje meg webes felületünk használatát! A jelzett dokumentum terjedelmes, számoljon nagyobb időráfordítással. Továbbá tájékoztatjuk, hogy weboldalunk működése érdekében cookie-kat használ.