Garancia

Kezdje el begépelni a gyümölcsfa nevét, majd válasszon a betöltődő listából!

Kosár tartalma

Regisztráció nélkül is vásárolhat

Levélpirosító alma-levéltetű

Betegségek, kártevők

Levélpirosító alma-levéltetű

(Dysaphis devecta)

Kritikus időszak: Április 01 - Szeptember 30-ig

Tünetek, kártétel:

A levélszél besodródik a fonáka felé, majd a torzult levélrész kezdetben sárgás-, később piros színű lesz. Erős fertőzés esetén lombhullás következik be. A levél fonákján a besodródott részt széthajtva felfedezhetők a tetvek.

Jelentőség:

Igen veszélyes, teljes lombhullást is okozhat.

Veszélyeztetett fajok (gazdanövények):

alma, birs, körte

Támadott növényrészek:

Megelőzés, kezelés:

Fertőzött levelek eltávolításával, vegyszerrel

Tünetek, kártétel

A Közönséges levélpirosító alma-levéltetű (Dysaphis devecta, Zöld almalevéltetű / Aphis pomi) áprilistól a fiatal levelek csúcsi részét szívogatja, emiatt a levél széle besodródik a fonáka felé és a torzult részen élénkpiros színű lesz. A rovar a fejlődése során mindvégig az almafán marad. Erős fertőzésnél szinte az összes levél lehullik. Magyarországon az almafákon szívogató levéltetvek közül az egyik legközönségesebb egygazdás faj.

Jelentősége

Nemzedékeken keresztül egész vegetációs idő alatt károsít. Tojás alakban a kéregrepedésekben telel. Tavasszal a tojásból kikelő ősanya lárvák indítják az az évi nemzedéket. Tavasszal szűznemzéssel szaporodik, majd nyáron kialakul az ivaros alak is. A megtermékenyített nőstény tojásait kéregrepedésekbe rakja. Szívogatással gyengíti a fákat. Mézharmatot ürítenek, amin megtelepszik a korompenész, ezáltal csökken az asszimilációs felület. A gyümölcs is szennyeződik, eladási értéke csökken. A kártevő családjában található a legtöbb vírusterjesztő faj, ez mint másodlagos kártétel még veszedelmesebb, mint a közvetlen táplálkozása. A levéltetvek veszélyes vírusvektorok. 

Fejlődési ciklus

A szárnyatlan nőstény 2,2-2,3 mm nagyságú, ólomszürke alapszíne viaszportól hamvas. Az állat potrohának végén 2 barna harántcsík található, a test középvonala mentén páros foltokkal. A szárnyas nőstény 1,8 mm. Feji része és a tor fekete, a szürke potroh hátoldalán fekete, nagy középfolttal. Azok a részei, ahol pigment nem található, a potroh viaszportól hamvas, de okkersárga is lehet.

A faj április végén jelenik meg, és főleg az almatermésűeket szívogatja. A tavasszal megjelenő ősanyák és leánynemzedékek az egyéves hajtásokon található leveleken szívogatnak, aminek hatására azok besodródnak, de tömeges megjelenésükkor az egész hajtás megcsavarodik.
A petéiket a kéregrészek alá helyezik el, ami ellen a tél végi permetezés sajnos sokszor nem ad kielégítő védelmet.

Közvetlen védelem (Javasoljuk, hogy kerülje a vegyszerek használatát)

Ha csak pár levélen jelentkeztek a tünetek, a leveleket le kell szedni és megsemmisíteni, de ezzel teljesen nem iktatók ki, mert kisebb telepek már más levelek fonákján szívogathatnak. A hatékony védekezésre rövid idő áll rendelkezésre. A tojásból kikelő ősanya lárvákat kell megcélozni, melyek a fiatal leveleken szívogatnak. Későbbi időpontban már a besodródott levelek védelmet nyújtanak a kártevőnek. Általában a virágzás előtti kémiai kezelés a legeredményesebb.


További kínálatunkból

A gyümölcsfaoltás tízparancsolata

Gyümölcsészeti tanumány, az első 10 oldal most ajándékba!

Felhívjuk figyelmét, hogy 2022.04.06-i dátummal közzétettük Adatkezelési tájékoztatónk (Felhasználói és revíziós irányelveink) frissített verzióját. Kérjük, olvassa el ezeket figyelmesen, és csak ezt követően, ha azokkal egyet is ért, kezdje meg webes felületünk használatát! A jelzett dokumentum terjedelmes, számoljon nagyobb időráfordítással. Továbbá tájékoztatjuk, hogy weboldalunk működése érdekében cookie-kat használ.