Felhívjuk figyelmét, hogy 2018. május 25-én közzétettük Adatkezelési tájékoztatónk (Felhasználói és revíziós irányelveink) frissített verzióját. Kérjük, olvassa el ezeket figyelmesen, és csak ezt követően, ha azokkal egyet is ért, kezdje meg webes felületünk használatát! A jelzett dokumentum terjedelmes, számoljon nagyobb időráfordítással. Továbbá tájékoztatjuk, hogy weboldalunk működése érdekében cookie-kat használ.
Garancia

Kezdje el begépelni a gyümölcsfa nevét, majd válasszon a betöltődő listából!

Kosár icon

Kosár tartalma

Regisztráció nélkül is vásárolhat

Betegségek, kártevők

Levélpirosító alma-levéltetű

%
termek2091/levelpirosito-alma-leveltetu-2091-120163823-1200.jpg / Levélpirosító alma-levéltetű termek2091/levelpirosito-alma-leveltetu-2091-1798065891-1200.jpg / Levélpirosító alma-levéltetű termek2091/levelpirosito-alma-leveltetu-2091-889675608-1200.jpg / Levélpirosító alma-levéltetű termek2091/levelpirosito-alma-leveltetu-2091-126639159-1200.jpg / Levélpirosító alma-levéltetű termek2091/levelpirosito-alma-leveltetu-2091-219511532-1200.jpg / Levélpirosító alma-levéltetű termek2091/levelpirosito-alma-leveltetu-2091-445589330-1200.jpg / Levélpirosító alma-levéltetű

Levélpirosító alma-levéltetű

(Dysaphis devecta)

Kritikus időszak: Április 01 - Szeptember 30-ig

Tünetek:

A levélszél besodródik a fonáka felé, majd a torzult levélrész kezdetben sárgás-, később piros színű lesz. Erős fertőzés esetén lombhullás következik be. A levél fonákján a besodródott részt széthajtva felfedezhetők a tetvek.

Jelentőség:

Igen veszélyes, teljes lombhullást is okozhat.

Megelőzés, kezelés:

Fertőzött levelek eltávolításával, vegyszerrel

Veszélyeztetett fajok (gazdanövények):

alma, birs, körte

Tünetek - Kórkép

A Közönséges levélpirosító alma-levéltetű (Dysaphis devecta, Zöld almalevéltetű / Aphis pomi) áprilistól a fiatal levelek csúcsi részét szívogatja, emiatt a levél széle besodródik a fonáka felé és a torzult részen élénkpiros színű lesz. A rovar a fejlődése során mindvégig az almafán marad. Erős fertőzésnél szinte az összes levél lehullik. Magyarországon az almafákon szívogató levéltetvek közül az egyik legközönségesebb egygazdás faj.

Jelentőség - Kórkép

Nemzedékeken keresztül egész vegetációs idő alatt károsít. Tojás alakban a kéregrepedésekben telel. Tavasszal a tojásból kikelő ősanya lárvák indítják az az évi nemzedéket. Tavasszal szűznemzéssel szaporodik, majd nyáron kialakul az ivaros alak is. A megtermékenyített nőstény tojásait kéregrepedésekbe rakja. Szívogatással gyengíti a fákat. Mézharmatot ürítenek, amin megtelepszik a korompenész, ezáltal csökken az asszimilációs felület. A gyümölcs is szennyeződik, eladási értéke csökken. A kártevő családjában található a legtöbb vírusterjesztő faj, ez mint másodlagos kártétel még veszedelmesebb, mint a közvetlen táplálkozása. A levéltetvek veszélyes vírusvektorok. 

Fejlődési ciklus - Biológia

A szárnyatlan nőstény 2,2-2,3 mm nagyságú, ólomszürke alapszíne viaszportól hamvas. Az állat potrohának végén 2 barna harántcsík található, a test középvonala mentén páros foltokkal. A szárnyas nőstény 1,8 mm. Feji része és a tor fekete, a szürke potroh hátoldalán fekete, nagy középfolttal. Azok a részei, ahol pigment nem található, a potroh viaszportól hamvas, de okkersárga is lehet.

A faj április végén jelenik meg, és főleg az almatermésűeket szívogatja. A tavasszal megjelenő ősanyák és leánynemzedékek az egyéves hajtásokon található leveleken szívogatnak, aminek hatására azok besodródnak, de tömeges megjelenésükkor az egész hajtás megcsavarodik.
A petéiket a kéregrészek alá helyezik el, ami ellen a tél végi permetezés sajnos sokszor nem ad kielégítő védelmet.

Közvetlen védelem

Ha csak pár levélen jelentkeztek a tünetek, a leveleket le kell szedni és megsemmisíteni, de ezzel teljesen nem iktatók ki, mert kisebb telepek már más levelek fonákján szívogathatnak. A hatékony védekezésre rövid idő áll rendelkezésre. A tojásból kikelő ősanya lárvákat kell megcélozni, melyek a fiatal leveleken szívogatnak. Későbbi időpontban már a besodródott levelek védelmet nyújtanak a kártevőnek. Általában a virágzás előtti kémiai kezelés a legeredményesebb.

Vegyszeres védekezés (javasoljuk, hogy kerülje a vegyszerek használatát!)

A friss hajtások megjelenése után, de még virágzás előtt ajánlott a kártevők megjelenésétől függően foszforsav-észterekkel (pirimifosz-metil, dimetoát hatóanyagú szerek) végzett permetezés (Gazelle® Vital /Gazelle® SG (2-4 g/10 l víz) + Wuxal® Microplant (5-20 ml/10 l víz)/, szükség szerint többször megismételve), mivel a kéregbe lerakott peték egy része életképes marad. A szerek hatásfokát növeli, ha 12 ºC felett alkalmazza azokat. A sziromhullás után jelentkező levéltetvek ellen felszívódó inszekticideket alkalmazhatók, például tebufenpirad hatóanyagú szert, amelyek különösen a levéltorzulást okozó fajok ellen vethetők be.

Ezen szerek a tenyészidő további szakaszában is alkalmazhatók a várakozási idő betartásával. Fontos tudni, hogy az almatermésűeken tavasszal található kártevők nagy része a nyár kezdetére elvándorol, így szükséges, hogy jelenlétükről győződjön meg, mielőtt védekezést alkalmaz.vissza

Tennivalók a gyümölcsöskertben

Közelgő, aktuális feladatok

Mások ezeket vásárolták

Sandwich Gelb lapos őszibarack

Sandwich Gelb lapos őszibarack

Őszibarack (Prunus persica)  

szabadgyökeres oltvány

Ára: 2 540,- Ft

Nyári piros kálvil

Nyári piros kálvil

Alma (Malus domestica)  

szabadgyökeres oltvány
termő korú fa (konténeres)

Ára: 2 540,- Ft

Ercsi meggy Ercsi meggy

Ercsi meggy

Meggy (Prunus cerasus)  

szabadgyökeres oltvány

Ára: 3 810,- Ft

A gyümölcsfa oltás tízparancsolata

Gyümölcsészeti tanumány, az első 10 oldal most ajándékba!