Garancia

Kezdje el begépelni a gyümölcsfa nevét, majd válasszon a betöltődő listából!

Kosár tartalma

Regisztráció nélkül is vásárolhat

Koromfoltosság

Betegségek, kártevők

Koromfoltosság

(Gloeodes pomigena)

 

Tünetek, kártétel:

A gyümölcsök héján érés közben koromszerű-, elmosoódott foltok láthatók, ez a betegség gyakran párosul almahéj ragyával is.

Jelentőség:

Csupán küllemileg rontja a gyümölcs értékét. A gyümölcs fogyasztási értékét és tárolhatóságát nem rontja.

Veszélyeztetett fajok (gazdanövények):

Támadott növényrészek:

Megelőzés, kezelés:

A tünetek ellen szellős, lazább felépítésű lombkoronával-, és a fák alatti növényzet visszavágásával lehet védekezni.

Tünetek, kártétel

A koromfoltosságot egy gomba, a Gloeodes pomigena váltja ki. Ez elsősorban a sárgahéjú almafajtákat támadja, de szerencsére csak a héjon károsít. A gyümölcs felületét borító barnászöld, esetleg bársonyos foltokat nedves szövettel könnyen eltávolíthatjuk. A viaszrétegben képződő gombafonálzat, amely olykor a körtén is megjelenik, többnyire csak küllemileg rontja a gyümölcs értékét. Főleg a sűrű koronában fejlődő, kevés napfényt kapó gyümölcsökön telepszik meg, de terjedését a csapadékos nyárutó, valamint az ültetvény tápanyagpótlásának elhanyagolása is segíti. 

Jelentősége

A koromfoltosság általában nem befolyásolja a gyümölcs fogyasztási értékét, s nem rontja a tárolhatóságot. A téli tárolásra kialakított helyiségek feltételei általában nem kedveznek az említett gombák terjedésének. Ha igen, és ez a termelő hibája, akkor például a koromfoltosság a gyümölcs idő előtti fonnyadását és zsugorodását okozza.


További kínálatunkból

A gyümölcsfaoltás tízparancsolata

Gyümölcsészeti tanumány, az első 10 oldal most ajándékba!

Felhívjuk figyelmét, hogy 2022.04.06-i dátummal közzétettük Adatkezelési tájékoztatónk (Felhasználói és revíziós irányelveink) frissített verzióját. Kérjük, olvassa el ezeket figyelmesen, és csak ezt követően, ha azokkal egyet is ért, kezdje meg webes felületünk használatát! A jelzett dokumentum terjedelmes, számoljon nagyobb időráfordítással. Továbbá tájékoztatjuk, hogy weboldalunk működése érdekében cookie-kat használ.