Garancia

Kezdje el begépelni a gyümölcsfa nevét, majd válasszon a betöltődő listából!

Kosár tartalma

Regisztráció nélkül is vásárolhat

Hajtáshervasztó darázs

Betegségek, kártevők

Hajtáshervasztó darázs

(Janus compressus)

Kritikus időszak: Március 01 - Augusztus 28-ig

Tünetek, kártétel:

A friss hajtás lekókad, a levelek elhervadnak, megfeketednek, megszáradnak.

Jelentőség:

Nem jelentős.

Veszélyeztetett fajok (gazdanövények):

Körte

Támadott növényrészek:

Megelőzés, kezelés:

A beteg hajtásokat le kell vágni és elégetni, majd jövőre virágzás előtt közvetlenül fehér, ragadós lapot kell kihelyezni.

Tünetek, kártétel

A friss hajtás lekókad, a levelek elhervadnak. Ez a hajtáshervasztó darázs (Janus compressus) kártétele. Elsősorban a körtét károsítja, azonban kártételét más almatermésű növényen is megfigyelték már. Valóban ijesztő látvány a viruló körtefákon, ahogyan a számtalan zsenge-, életerős-, friss hajtás egyik napról a másikra meggörbül, majd megbarnul, elfeketedik, de nem kell túlságosan megijedni, hiszen a hajtáshervasztó darázs kártétele szakmailag nem mondható jelentősnek. Egy évben egy generációja van és a telet a kifejlett lárva vészeli át a hajtásban. Érdemes azonban megvizsgálni a hajtást, mert a hajtáshervasztó darázs kártétele nagyon hasonlít a tűzelhaláshoz és a szerencsétlenségben a nagyobb szerencse, ha csak a hajtáshervasztó darázs látogatta meg a kertünket és nem tűzelhalásról beszélünk.

A nőstény hajtáshervasztó darázs peterakás előtt tojócsövével spirális formában szúrásokat ejt a fiatal, (5-10 cm hosszú) hajtásokon és a legalsó szúrással egy petét helyez el a hajtás belselyében. A szúrásnyomok hamar megfeketednek, így könnyen észlelhetők, felismerhetők és beazonosíthatók.

A spirális szúrási hely felett a hajtás lekókad, elhervad, majd megbarnul és elpusztul. A kikelt lárva az ágbéllel, táplálkozik, járatot rág benne. Egészen augusztusig itt él az ágban és folyamatosan rág, majd ősszel szövedéket készít magának és áttelel, bebábozódik. Az imágók a következő évben május elején kelnek ki, majd rajzanak a kifejlett darazsak, és rakják le ismét a hajtásokban petéiket. Kikelve 2,5-9 mm nagyságú, feltűnően fémes színű ormányos bogarak. Az imágók mély, csőszerű rágásokat ejtenek a termésekben. Azok a termések, amelyekben a lárvák kifejlődnek, lehullnak.

Közvetlen védelem (Javasoljuk, hogy kerülje a vegyszerek használatát)

A kártételt követően már csak a lávák ellen lehet védekezni, azok kikelését megakadályozni. A leghatékonyabb védekezés a kikelő lárvák ellen, ha az elhervadt ágvégeket némi eleven résszel metszőollóval visszavágjuk (persze ehhez jókora lelkierő és elszántság szükséges), eltávolítjuk vigyázva arra, hogy a lárva ne maradjon benne, mivel képes végigrágni magát az ágon egészen a törzsig, ahol helyrehozhatatlan károkat tud okozni. Az eltávolított hajtásokat érdemes elégetni. A következő évben (jövőre) közvetlen virágzás előtt fehér ragadós lap kihelyezése célszerű a kikelő imágók ellen.


További kínálatunkból

A gyümölcsfaoltás tízparancsolata

Gyümölcsészeti tanumány, az első 10 oldal most ajándékba!

Felhívjuk figyelmét, hogy 2022.04.06-i dátummal közzétettük Adatkezelési tájékoztatónk (Felhasználói és revíziós irányelveink) frissített verzióját. Kérjük, olvassa el ezeket figyelmesen, és csak ezt követően, ha azokkal egyet is ért, kezdje meg webes felületünk használatát! A jelzett dokumentum terjedelmes, számoljon nagyobb időráfordítással. Továbbá tájékoztatjuk, hogy weboldalunk működése érdekében cookie-kat használ.