Garancia

Kezdje el begépelni a gyümölcsfa nevét, majd válasszon a betöltődő listából!

Kosár tartalma

Regisztráció nélkül is vásárolhat

Almavarasodás

Betegségek, kártevők

Almavarasodás

(Ventura inaequalis)

Kritikus időszak: Április 05 - Szeptember 28-ig

Tünetek, kártétel:

A leveleken zöldesfekete matt foltok láthatóak, amelyek később megbarnulnak. A termésen barna-, kérges-, - erős fertőződés esetén repedezett (varas) - foltok keletkeznek.

Jelentőség:

Különösen veszélyes a kora tavaszi fertőzés (a virágzás előtt, alatt és röviddel azt követően), mivel ilyenkor a virágok és az apró termések lehullhatnak. A későbbiekben megfertőződött termések csúnyák, gyakran torzultak és rosszabbul tárolhatók. Kor

Veszélyeztetett fajok (gazdanövények):

A nemes alma és az almanemzetség számos további faja. A fajták fogékonyságában jelentős eltérések mutatkoznak.

Támadott növényrészek:

Megelőzés, kezelés:

A lehullott, beteg leveleket el kell távolítani. A lazább korona lehetővé teszi, hogy a levelek gyorsabban megszáradjanak. Új ültetéskor érdemes ellenálló fajtákat választani. Pl.: Topas

Tünetek, kártétel

Az alma ventúriás varasodása esetén az élősködő a leveleket, a virágokat és a terméseket egyaránt megtámadja, egészen kivételes esetekben a sarjhajtásokat is. A Ievéllemezek mindkét oldalán koromszerű-, különböző nagyságú foltok képződnek. A megtámadott részek elhalnak és az erősen fertőzött levelek lehullanak. Hasonló foltok képződnek a virágokon és a terméseken is. Az erősen fertőzött virágok és kis termések lepotyognak. A nagyobb terméseken különböző nagyságú és alakú szürkésfekete foltok találhatók. A fertőzött és az egészséges szövetek eltérő növekedése következtében a termések torzulnak és megrepedeznek. A fertőzött terméseket ezt követően a rothadást kiváltó gombák támadják meg. A terméseken ez a későbbi fertőzés apró-, szürkésfekete foltok alakjában jelentkezik.

Leírása, életmódja, ökológia

A varasodás mindenekelőtt esős időben terjed. Az átnedvesedett termőtest felreped, az aszkospórák kilökődnek a levelek fölé és a szél elszállítja őket. Az aszkospórák kicsirázásához és a fertőzéshez bizonyos átnedvesedési időre van szükség. A hőmérséklet jelentősen befolyásolja a kórokozó fejlődését és növekedését. A fertőzés 0,5-30°C közötti hőmérsékleteken következhet be. Az optimális hőmérsékleti tartomány 17-24°C. Minél kedvezőbb a hőmérséklet, annál rövidebb a spórák kicsírázásához és a fertőzés kialakulásához szükséges átnedvesedési idő. Esőmentes száraz időszakokban, illetve a levelek nedvesedése nélkül fertőzés nem történik. A megtámadott növényi részeken konidiofórák nőnek ki, ezeken konídiumok képződnek, amelyek a másodlagos fertőzés forrásai. Konídiumokkal a betegség egészen a vegetációs időszak végéig terjedhet.

Fejlődési ciklus

A gomba a lehullott fertőzött leveleken telel át, ahol fokozatosan kifejlődnek és tavasszal beérnek a termőtestek (a tömlős és aszkospórás pszeudoperitéciumok). Az aszkospórák az elsődleges fertőzés forrásai. Az első aszkospórák az alma rügyfakadásának idején válnak éretté, legkésőbb az „egérfüles” szakaszban. Az időjárástól függően május végétől június végéig fokozatosan érnek be és szabadulnak ki. A tömeges érés és a fertőzés legnagyobb veszélye a rózsabimbó fenofázisától számítható és rendszerint a virágzást követő második hét végéig tart. Ebben a viszonylag rövid időszakban rendszerint az aszkospórák 90-95 %-a kiszabadul. Az aszkospórákat elsősorban a légáramlatok és a konídiumok – de a víz is - terjesztik.

Közvetlen védelem (Javasoljuk, hogy kerülje a vegyszerek használatát)

A sikeres vegyszeres védelem alapja az elsődleges fertőzések (április-június) leküzdése. ami feleslegessé teszi a további intézkedéseket. A védekezés megelőző jelleggel vagy kuratívan is elvégezhető a fertőzés lefolyásának követése alapján, esetleg a két rendszert kombinálva. A megelőző védekezés esetén folyamatos kezelést végzünk az elsődleges fertőzés veszélyének egész ideje alatt. A termőhelytől és a körülményektől függően a rügyfakadástól júniusig 7-14 naponként vagy nagyobb időközökben. Az egyes permetezések közötti időközt a fertőzés nyomását, a növekedés intenzitását (2-3 levél hetente) és az alkalmazott gombaölő szer (fungicid) hatástartamát figyelembe véve kell megválasztani. A védelem maximális intenzitását a fertőzés legnagyobb fenyegetéséhez kell időzíteni (a rózsabimbó fenofázisátől a virágzást követő kb. 1-2 hétig). A kíméletes megelőzés következetesen figyelembe kell venni az időjárás alakulását. A száraz időszakokban nincs szükség kezelésre, csak a várható időjárásváltozáskor kell beavatkozni. Ha váratlanul eső érkezik (fertőzés), kuratív kezelést alkalmazunk. A fertőzést követő védelem esetén csak a fertőzés feltételeinek teljesülésekor hajtunk végre kezelést. Ez a rendszer a nedvesedés időtartama-, a hőmérséklet és a fertőzés közötti összefüggés ismeretén alapul. A kezeléshez kuratívan ható fungicideket kell alkalmazni. A védelem kombinált rendszerében a megelőző kezelést rendszerint virágzás előtt (kevésbé intenzív növekedés, gyakoribb alacsony hőmérsékletek) végzik, a további időszakban kuratív kezelést alkalmaznak. A preventív kezelésnél előnyben kell részesíteni a kontakt fungicideket. A kuratív kezelés szempontjából a lokális szisztematikus hatású strobilurin származék fungicidek a legalkalmasabbak. melyekkel szemben még nem figyelték meg a rezisztencia kialakulását. Ezek a készítmények hideg időjárás esetén (10°C alatt) nem kielégítő hatásúak. A kombinált fungicidek vagy tank-mix kombinációk (szisztemikus hatású * kontakt hatóanyag) használata elsősorban kuratív kezelésre alkalmas a rendszeresen jelentkező fertőzések időszakaiban. amikor ezeknek a kombinációknak egy hosszabb preventív hatását érvényesítik és a rezisztencia kialakulásának veszélyét is csökkentik.

Közvetett védelem (Javasoljuk, hogy kerülje a vegyszerek használatát)

Minden preventív intézkedés fontos, amely korlátozza a betegség terjedésének feltételeit és hozzájárul az ellenálló fajták szélesebb körű alkalmazásához. A védekezés része a gomba áttelelését biztosító lehullott fertőzött levelek megsemmisítése is.


További kínálatunkból

A gyümölcsfaoltás tízparancsolata

Gyümölcsészeti tanumány, az első 10 oldal most ajándékba!

Felhívjuk figyelmét, hogy 2022.04.06-i dátummal közzétettük Adatkezelési tájékoztatónk (Felhasználói és revíziós irányelveink) frissített verzióját. Kérjük, olvassa el ezeket figyelmesen, és csak ezt követően, ha azokkal egyet is ért, kezdje meg webes felületünk használatát! A jelzett dokumentum terjedelmes, számoljon nagyobb időráfordítással. Továbbá tájékoztatjuk, hogy weboldalunk működése érdekében cookie-kat használ.