Garancia

Kezdje el begépelni a gyümölcsfa nevét, majd válasszon a betöltődő listából!

Kosár tartalma

Regisztráció nélkül is vásárolhat

Almahéjragya

Betegségek, kártevők

Almahéjragya

(Leptothirium pomi, Schizothyrium pomi)

 

Tünetek, kártétel:

A gyümölcsök héján érés közben rengeteg, légypiszokra emlékeztető pötty látható, ami gyakran párosul koromfoltossággal is.

Jelentőség:

Veszélyeztetett fajok (gazdanövények):

Többnyire az alma-, körte- és nagyon ritkán szilva gyümölcsét is fertőzi.

Támadott növényrészek:

gyümölcs, termés, mag

Megelőzés, kezelés:

Szellős-, lazább lombkorona kialakítása és a fák alatti növényzet levágása jelentős eredménnyel szolgál.

Tünetek, kártétel

A termések héján légypiszokra emlékeztető fekete pöttyök (ragyák) láthatók. A betegség okozója a Leptothyrium pomi Sacc gomba. A sötét pöttyök a gomba sztrómái. Lombkoronákkal űrűn benőtt-, gyomokban bővelkedő kertekben jelenik meg leggyakrabban, mivel itt a sűrű növényzet hosszú ideig megtartja a nedvességet. Ez a betegség főleg a csapadékosabb években, augusztusban és szeptemberben jelentkezik. Rendszerint köralakú csoportokba rendeződve helyezkednek el. A gomba nem hatol át a gyümölcshéjon és nem károsítja a gyümölcshúst, de rontja a termés küllemét. A sztrómákat részben ledörzsölhetjük a termés felszínéről. A betegség főleg meleg, párás időben terjed. Mindenekelőtt a sűrű telepítésű, zárt és nedvesebb helyen található ültetvényeket fenyegeti.

Közvetett védelem (Javasoljuk, hogy kerülje a vegyszerek használatát)

A megfelelő termőhely, kötés és termesztési alak megválasztásával, az ültetvény és a fakorona levegősségének biztosításával megelőzhető a fertőzés kialakulása. A ventúriás varasodás ellen alkalmazott kései kezelés ennek a betegségnek a terjedését is korlátozza.


További kínálatunkból

A gyümölcsfaoltás tízparancsolata

Gyümölcsészeti tanumány, az első 10 oldal most ajándékba!

Felhívjuk figyelmét, hogy 2022.04.06-i dátummal közzétettük Adatkezelési tájékoztatónk (Felhasználói és revíziós irányelveink) frissített verzióját. Kérjük, olvassa el ezeket figyelmesen, és csak ezt követően, ha azokkal egyet is ért, kezdje meg webes felületünk használatát! A jelzett dokumentum terjedelmes, számoljon nagyobb időráfordítással. Továbbá tájékoztatjuk, hogy weboldalunk működése érdekében cookie-kat használ.